2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Biztonság a lakásban - Vakdugó a konnektorba

2023-06-01 23:04:21

A konnektor nem játék, és ezt a család legifjabb tagjának is meg kell értenie. Semmiképp sem szeretnénk, hogy megtapasztalja az elektromos áram káros hatásait. Vannak dolgok, amiket nem szabad (pl. eltépni a könyvet, széttrancsírozni az ebédet, stb.), és vannak olyanok, amelyeket egyenesen tilos (pl. a konnektorba nyúlni). Különbséget is kell tennünk a figyelmeztetések között. Használjuk nyugodtan ilyen esetekben a "Tilos ahhoz nyúlni!" kifejezést, és a hangsúllyal, hangerővel is figyelmeztessünk. Az sem baj, ha kicsit megijed a csöppség. Inkább 3-4 alkalommal ijedjen meg, mintsem egyszer mi ijedjünk meg, amikor olyat csinál, amit nem lenne szabad.

Balesetet okozhat, ha a gyermek valamilyen tárgyat dug a konnektor lukába, esetleg belefér a pici ujjacskája is, de arra is figyelnünk kell, hogy a földön lévő hosszabbítóba esetleg a nyála nehogy belecsorogjon. (Kúszó-mászó gyermeknél ez nem ritka, ugyanis ebben az időszakban kezdődik meg a fogzás is, ami nagymértékű nyálcsorgással jár.)

konnektor

A balesetek elkerülése érdekében a lakásban, házban lévő összes konnektorba helyezzünk vakdugót, amely az illetéktelen "behatolók" ellen véd. Többféle létezik:

  • Drogériában kapható öntapadós, amelyet használva a villásdugó villájával kell elforgatni egy védőreteszt, hogy az elektromos dolgokat a hálózathoz csatlakoztassuk,
  • háztartási boltokban kapható villás dugó, amit kicsit nehézkesebb használni, mert minden alkalommal ki kell vadászni a konnektorból,
  • és léteznek már olyan dugaszoló aljzatok, illetve hosszabbítók, amelyek eleve érintésvédelemmel vannak ellátva.

Lakástervezésnél figyelembe vehetjük, hogy kisgyerek is fog élni a lakásban, és aszerint tervezzük a konnektorok helyét. Mi pl. az összes konnektort - kivéve a fürdőszobait - 20 cm távolságra helyeztük a padlótól. Ez ugyan szabványtalan, de a következő gondolatmenetet követve döntöttünk így: Amikor csak fekszik, még nincs baj. Amikor mászik, akkor még folyton figyelek úgyis - és ez az időszak úgyis csak maximum 5-6 hónap. Amikor totyogni kezd, az a beszélyes időszak, és akkor a szabványos magasság pont kézre esik neki. Ha az alá teszem, hogy hajolnia kelljen, az úgysem lesz kényelmes számára, hamar megunja majd. És így is lett. A második gyermeknél is bejött ez a gondolatmenet.

Ha már tudsz kommunikálni a kíváncsiskodó totyogóval, és még mindig érdekli a dugasz, akkor szépen mondd el neki, hogy az áram megráz, meleg, forró, fáj! Ha ezt még nem érti, akkor mondd csak, hogy tilos, vagy mondj valami elrettentőt. Emlékszem, kiskoromban nekem mindig azt mondták, hogy "zsizsa". Lövésem sincs, hogy mit jelenthet, de az biztos, hogy nem jót. A barátnőméket pl. erkélyre kimenetel ellen ezzel rémisztgették: "Vigyázz, mert jön a mínusz!" - ennek legalább van értelme.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media