2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

11. hét

Azt szokták mondani, hogy a hányinger, mint a terhesség egyik legkellemetlenebb tünete, a 12. hétre alábbhagy, vagy teljesen el is marad. Azért ez csak az átlagra igaz, azokra a szerencsésekre, akikkel minden úgy történik, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ezért tehát, ha a hét végén is még émelygést érzel, inkább ropogtass valamit továbbra is. (Volt már elég időd kitapasztalni, hogy a sós mogyorótól eléggé ragyás leszel, a kekszektől eléggé megindul a mérleg mutatója fölfelé, szóval marad a kölesgolyó, néhány szál ropi, vagy a jó öreg híg limonádé.)

Drukkolj, hogy mielőbb helyreálljon a szervezeted a hormonháztartása, mert az állandó émelygéstől már csak a folytonos sírhatnék, vagy valakit azonnal megcibálhatnék érzése tud kellemetlenebb lenni, pláne társaságban. A hirtelen könnybe lábadó szemekre egy rögtönzött ásítás és szemdörgölés tutijó álca lehet, már csak azért is, mert a folytonos álmatagság még nem múlt el teljesen. A tested ugyanis ezzel az álomkórral parancsol megálljt, hiszen egy csöppnyi élet alakul a szíved alatt, mégsem rohangálhatsz, emelgethetsz, dolgozhatsz ugyanabban a tempóban, mint azelőtt.

poci

Ha még nem mentél volna orvoshoz, akkor már tényleg nagyon sürget az idő. Döntened kell, hogy magánorvost választasz, vagy az ügyeletes, körzetes dokikhoz szeretnél járni. Mindkettőnek meg van az előnye, de a magánorvos mellett talán kevesebb hátrány sorolható fel. Egyszóval: dönts, menj el vizsgálatra, mert a 12. heti ultrahang vizsgálatra - ami a jövő héten lesz (nyaki redő) - már a terhes kis könyvvel kell megjelenned, amit a nőorvos utasítására a védőnő állít ki. A szülésznő-választáson is el kell gondolkodnod. A döntéssel még ráérsz, de hamarosan valamilyen képnek kell kialakulnia a fejedben, hogy hogyan szeretnél szülni, kik legyenek jelen, kik segítsenek, illetve őket mikor kell felkeresned, hogy megbeszéld velük a részleteket. Most azonban a legfontosabb a nőorvos választása.

Szempontok az orvosválasztáshoz:

 • Mennyire szimpatikus az orvos, mennyire tudsz benne megbízni?
 • Melyik kórházban praktizál? Milyen messze van ez a kórház a lakhelyedtől?
 • Milyen messze van a magánrendelője? Mennyire felszerelt? Az ultrahangvizsgálatokra a kórházba kell-e menni vagy elvégzi helyben? (Már, ha fizetsz érte…)
 • Mennyibe kerül egy vizsgálat nála?
11. hét

A nadrágjaid egyre feszesebbek. Mákod van, ha még egyáltalán kényelmesen tudod őket hordani. Lassan elérkezik az idő, hogy megvásárold első kismamanadrágod (vagy kérj valakitől, akinek éppen nem kell). Az első felvételkor érdekesen fogod benne érezni magad. A hasad mérete miatt még nem fogod úgy érezni, hogy kell. Mintha jogtalanul hordanád. Viszont ha visszabújsz a régi nadrágodba, rá fogsz jönni, hogy igenis szükség van rá, hiszen ott már a hely még szűkösnek is csak jóindulattal nevezhető. Nem csak azért, mert a babóca már olyan nagy (merthogy még alig 4,5 centiméter), hanem mert a méhed mérete is megváltozott, és a bélgázok is kellően felfújják az ember lányát, hiszen ez a dolguk. Tágítanak, hogy a baba majd kényelmesen elférjen.

A mi kicsi babánk

 • 7 gramm körüli súlyú jelenleg, ülőmagassága (CRL) pedig 4,3 cm, teljes hossza pedig 75 mm.
 • A köldökzsinór, amin keresztül a kicsi a tápanyagot, oxigént, vért kapja, már teljesen kifejlődött. Ez egy háromeres, hossztengelye körül többszörösen csavarodott zsinór, ami a 40. hétre akár 50 centiméter hosszú is lehet majd. Most még alig néhány centis.
 • A fej és a test mérete közel azonos, de ez a hetek előrehaladtával arányosan változik majd.
 • A szájon belül fogcsírák láthatók 2D ultrahanggal, a szemben az írisz már kezd kialakulni.
 • Az ujjacskák végén láthatóvá válnak az apró körmöcskék.
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media