2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A 14. hét

Mi történik a babával kívülről?

  • A 14. héten a baba súlya 45 g, hossza pedig 10-12 cm. Összegömbölyödve nagyjából akkora, mint egy közepes barack.
  • Kinő a szemöldöke, megjelennek az első hajszálak. Ujjai végén körmök vannak.
  • A szem orr és száj vonala lassan eléri végleges helyét.
  • A nyaka kezd most növekedni. Az álla egyre jobban eltávolodik a mellkasától, végül megtalálja a helyét.
  • Az ujjak végén lassan kivehető ujjlenyomata van. Vicces, hogy már most lehetne azonosítani.
  • Már tud vizelni, vizeletét a magzatvízbe üríti, de az 3 óránként megújul, megtisztul, újra termelődik, ezért nem baj, hogyha a nyelés gyakorlásához is a magzatvizet használja.
  • Ha szépen fordul, akkor a jobb ultrahangkészülékek segítségével már megállapítható, hogy kisfiú lesz, vagy kislány.

14. hét

És mi játszódik le benne?

Izmai egyre fejlettebbek, egyre erősebbek. Sokat mocorog, gyakorol velük, ezáltal még ügyesebbé, erősebbé válik. Már a mama is biztosan érzi a rugdosását, de még nem igazi rúgásként, hanem mintha remegne odabent valami. Mintha egy pillangó próbálgatná a szárnyait, de nem lenne elég hely hozzá. (Ezért lett a mi logónk is egy pillangó.) Ha az első babát várod, akkor nem biztos, hogy a 19. hétig meg tudod különböztetni a baba mozgását a bélmozgástól.

A csontvelője vért termel, és a vérerek már képesek a termelődött vér fogadására, szállítására. Ez a megnövekedett vérmennyiség okozza a te szíved gyorsabb zakatolását.

Mi történik Veled?

A bőrödön kezdenek megjelenni a terhességgel járó, nem éppen kellemes foltok. Az egyik, ami kevésbé észrevehető helyen van, a linea negra. Ez egy olyan sötétebb vonal, ami a hasadon található, a köldököt köti össze a nemi szervekkel. A másik sokkal kellemetlenebb, terhességi foltnak hívják. Általában az arcon jelenik meg, és a nap felerősíti a színét. Ez is egy nagyobb kiterjedésű barnás pigmentfolt. A szülést követően mindkettő elhalványodik, majd visszanyeri eredeti formáját, vagyis teljesen eltűnik. A pigmentálódás a mellbimbódon is észrevehető, azaz színe sokkal erősebb, sötétebb, az udvara nagyobb lett. Mindez a szervezetben végbemenő hormonális változás következménye, ami szülés után elmúlik. A formája is kezd átalakulni, felkészül a szoptatásra. Sokaknak már a terhesség korai időszakától kezdve a mellbimbó sárgás folyadékának, úgynevezett előtejnek a termelődése tapasztalható.

Egyébként a szíved sokkal gyorsabban ver, mint azelőtt. Próbálja forgatni a megnövekedett mennyiségű vért. A méhed akkora, mint egy közepes grapefruit - csak, hogy a gyümölcsöknél maradjunk. Ebben kényelmesen elfér a pöttöm baba. Valahogy így:

14.

Mit tegyél?

Vége van az első izgalmas időszaknak, amikor még semmi sem biztos. Nyugodj meg, és újságold el mindenkinek a jó hírt. Ha eddig nem mozogtál volna rendszeresen, akkor elkezdheted a terhestornát. Jót fog tenni! Megnyugtat, ellazít, és megtanítja, hogy bánj a testeddel. Ha a torna intim tornával is párosul, az az igazi. Már a szülés előtt jóval érdemes megtanulni a megfelelő izmokat megfeszíteni, illetve tudatosan elengedni. Nagy hasznát fogod venni a szülésnél, illetve a gyermekágyas időszakban.

Pihenj sokat! A babádnak szüksége van rád! Szüksége van a nyugalmadra, ne hagyd magad izgatni semmi miatt. Sok kismama valamiféle vesszőfutásnak érzi a terhesség időszakát, amikoris meg kell felelnie mindenkinek, és meg kell mutatnia, hogy Ő a tökéletes Anya lesz. Hidd el, akkor is tökéletes leszel, ha ezt nem akarod megmutatni senkinek. Felejtsd el a versengést! Az egyik legfontosabb dolog, amiben szeretnek versengeni a terhes nők, az a testi tökéletesség. Ne foglalkozz azzal, hogy mennyit hízol, nem ez a lényeg. Persze ésszerű határokon belül célszerű maradni, de ezt az orvos majd úgyis mondja, hogy hol a határ. Ez nem az az időszak, amikor a mérleggel kell foglalkoznod. Táplálkozz egészségesen. Fogyassz minden nap legalább egyszer, de inkább három alkalommal gyümölcsöt vagy zöldséget, és minden rendben lesz.

Ez nem csak azért fontos, hogy a súlyod normalizálódjon, de a vitaminok, megnövekedett vasbevitel, a megváltozott hormonok, és egyéb tényezők miatt a székleted keményebbé válhat. Mindenképp gondoskodj róla, hogy ez a probléma megoldódjon, hiszen hosszú távon a székrekedés aranyérhez vezethet. Az egyik ápolónőtől tanultam: Ha esténként megiszol egy fél pohár langyos csapvizet, másnap nem lesz gond a széklettel. Ez szülés után is bejött. Érdemes kipróbálni.

Fontos tudnod!

Ha a terhesgondozást végző orvostól igazolást kérsz, akkor a terhesség 91. napjától Neked is jár a családi adókedvezmény. Nézz utána, hogy Neked jár-e, illetve mit is kell tenned, hogy megkaphasd.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media