2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

13. hét 4D felvételek

A betöltött 12. héten, azaz már a 13. hét folyamán mérik a nyaki redő vastagságát. Mivel ezen a héten még minden baba egyformán fejlődik, így a nyakon mért bőrredő vastagsága utalhat arra, hogy a baba egészséges, avagy valami gond lehet vele. Hangsúlyoznám itt, hogy lehet, hogy gond van. Koránt sem biztos, hiszen a műszerek pontatlansága, az orvos picit félrekattintása, egy pillanatnyi nem teljesen odafigyelés már rossz, számunkra kedvezőtlen eredményt mutathat. Ezért minden kedvezőtlen eredményt adó orvosi vizsgálatot érdemes 2-3 alkalommal megismételtetni.

A nyaki redő vizsgálat során elsősorban a Down-szindróma mutatható ki. A Down-szindrómás gyermekek bőre ugyanis sokkal redőzöttebb, mint az egészséges gyermekeké. Íny a nyakukon a bőrredő 2,5-3 milliméternél vastagabb lehet. Ha a nyaki redő vastagabb a megengedettnél, akkor az orvosok a csöppség orrcsontját kezdik vizsgálni, hiszen a Down-szindróma egyértelmű azonosítói közé tartozik az orrcsont teljes hiánya. Ezek után a kismamákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, ami igazolhatja 90%-osan a baba betegségét.

És egy kis pozitív gondolat a 12. héthez: A baba agya ugyan még kisebb, mint születéskor lesz, de a struktúrája azzal már teljesen megegyezik. Gondolatai vannak, érez, érzékel. Hallgass kellemes zenét, apa pedig dörmögjön rendszeresen a pocakodnak a bársonyos hangjával.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media