2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

13. hét

A baba súlya 28 gramm, Nagyságát tekintve pedig összegömbölyödve akkora, mint egy közepes narancs. A belső szervecskéi már majdnem teljesen kifejlődtek. Szívecskéje percenként 140-160-at zakatol. Légzőszervei, tüdeje fejlődik, a mellkas mozgása már most megfigyelhető. A belek, amik eddig a köldökzsinórban voltak, mostmár elnyerik végleges helyüket a pici pocakon belül. Megfigyelhető, hogy odabent az emésztés beindul, bálmozgások perisztaltikája szabályos lesz. Mostmár működik a hasnyálmirigy, az inzulin kiválasztása is megindul.

Az ultrahang felvételeken látszanak a fogcsírák. Sorban egymás mellett várakoznak, hogy néhány hónap múlva áttörjenek a fogínyen, és megörvendeztessék gazdájukat, és persze a szülőket mindenki előtt. A hangszalagocskái is kifejlettek. Azt mondják, hogy a baba néha odabent némán sír! Beszélgetni, nyelni tanul, a magzatvizet kortyolgatja, szopómozdulatokat végez a szájával. Néhány ultrahang felvételen látszik, hogy a hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizza. A magzatvizet lenyeli, ettől néha csuklik, de ez csöppet sem kellemetlen neki. A magzatvíz tisztasága miatt sem kell aggódnunk, mert az 24 óránként teljesen kicserélődik.

Az első 12 hét lezárásával nagyban csökken a fertőzésveszély, alacsonyabb a vetélés kockázata.

Nagyon sokat mocorog, forgolódik, nyújtózkodik, próbálgatja testrészeit, de ezt a mama még nem érzi. Még bőven van hely odabent, csak ritkán mozdítja meg jelentőségteljesen a méhed, akkor is csak, mint egy pihe, szinte csak simogat. Ha az elsőszülő édesanya ezeket érezné, akkor sem tudná megkülönböztetni a bélmozgástól. A többedszer szülők már sejteni vélik, hogy ez már Ő!

baba

A külső nemi szervek már eléggé fejlettek ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy fiúcska, avagy csöppnyi leányka lakik odabent. Viszont a baba és szervei még olyan picikék, hogy mindezt maximum csak egy nagyon jó minőségű hüvelyi ultrahanggal tekinthetnénk meg.

A 13. hetes kismama

A méhed már olyannyira megnövekedett, hogy az orvos a szeméremcsontod fölött az orvos a kezével ki tudja tapintani a méh csúcsát. Már te is érzed, hogy a hasad növöget, de azért Ti otthon ne nagyon nyomogassátok a kerekedő pocakot. A terhesruhák beszerzése egyre égetőbbé válik. Addig is otthon nyugodtan hordhatod a férjurad szabadidő nadrágját, de figyelj arra, hogy a pocakodat ne nyomja sehol.

A terhesruhák között alapvetően háromféle nadrágtípus található. Az egyik úgynevezett pocakbetétes, amikor a pocak alakjához igazodva egy bővebb, félkör alakú betoldást helyeznek el a nadrágon. A másik egy vastagított, puha anyagból készült derékmagasítóval rendelkező nadrágtípus. A harmadik pedig a hagyományos, ám derékban sokkal bővebb kertésznadrág. Mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebbet, mindhárom fajtából kellően nagy már a választék.

poci

Ha még eddig nem tetted volna meg, akkor itt az ideje, hogy elkezdj terhes naplót vezetni. Ennek pusztán annyi a funkciója, hogy hetekre, sőt napokra pontosan fel tudod jegyezni, hogy Te mit érzel, mit tapasztalsz a terhességed során. Hogy gondolataidat leírd, amivel a kis jövevényt várod. Illetve amikor a következő gyerkőcöt hordod majd a szíved alatt, jó érzés lesz összehasonlítani a kettőt. Ennek hiányában ugyanis az első moccanás dátuma feledésbe merül. Nem is beszélve arról, hogy a humoros történetek is mind a múlté lesznek.

Feeling

Ha mázlista vagy, akkor a hányinger, szédülés, rosszullét mostanra elmúlik. Mostanra már élvezheted te is a várandósság minden örömét. Élvezd, hogy kerekedik a pocak, de azért ügyelj arra, hogy ne a túl sok kalóriától kerekedjen. Mostmár ugyanis nincs az állandó nassolási kényszer, ami a szűnni nem akaró hányinger leküzdésére szolgált.

Ettől a héttől, mivel a vetélés kockázata jelentősen csökkent, nyugodtan beavathatod a dologba a barátnőket, rokonokat, ismerősöket. Várható, hogy Ők is elkezdenek lassan apró ajándékokkal meglepni. Ezt ne vedd rossz néven, és a babonás dolgokat is nyugodtan félre teheted. Bár, a babakelengye összeállításával még várhatsz addig, amíg legalább a pöttöm neme kiderül. Addig – ha semmiképp sem bírsz ellenállni – vásárolj fehéres, sárgát, vagy más semleges színű holmikat.

Ne hagyd el a terhesvitaminokat! Ezek a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény kielégítése miatt szinte nélkülözhetetlenek.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media