2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A nyolcadik hét - Ami odabent történik

A magzat ülőmagassága (CRL) 10-16 mm, teljes testhossza viszont akár 2,5 cm is lehet, súlya pedig kb. másfél gramm. Fontos megemlíteni, hogy ezek az adatok a heti átlagot mutatják, ugyanis ebben az időszakban naponta kb. 1 millimétert nő a magzat. A hét eleji és hét végi értékek között, akár 7 milliméteres eltérések is mutatkozhatnak.

A belső szervek már mind kialakultak, de még fejletlenek, önálló életre képtelenek. A kicsi szíve szabályosan, ritmusosan zakatol a mellkasában, percenként 140-150-et ver. A szív négy rekesze lassan elkülönül egymástól, a szív képes a vért keringetni a testben. Az agya az előző héthez képest sokkal barázdáltabb, a két agyfélteke közti árok is tovább mélyül. A magzatvízből sokat kortyolgat. Az ultrahangon is szépen látszik, hogy a hólyagja telítődik, majd kiürül, ez egyértelmű bizonyítéka a vesék működésének is. Ha elég jó az ultrahangvizsgáló-készülék, akkor a gyomor is megfigyelhető, amely az előbélből fejlődik ki ezen a héten. Az emésztőrendszere tovább fejlődik.

8 hetes embrió

A végtagok folyamatosan nőnek. A lábacskája apró, uszonyhoz hasonlít, és ezen a héten alakulnak ki a talpacskák. A kezecskéjén megjelennek, az ujjsugarak. Kifejlődik néhány izülte is (váll, csípő, könyök, csukló, térd), és a csontocskái is egyre keményebbek. A könyökét és csuklóját már tudja picit hajlítani. Már vannak apró izmai, amikkel mozgatja a végtagjait, de ezek a mozgások még kezdetlegesek, nem akaratlagosak, és még az Anya sem észleli őket.

Rajz

Az arca gyönyörűen formálódik. A szemhéjak, az orr és az ajkak kirajzolódnak. A fej két oldalán megjelenik a külső fül, és a belső fül is lassan alakulgat. A szájában az íny alatt a fogcsírák mocorognak, megindul a fogak fejlődése.

Ezen a héten jelennek meg a sejtek, amelyekből lassan kialakulnak majd a herék vagy a petefészkek, de még nem tudjuk, hogy melyik válik láthatóvá a 14-18. hét környékén. A 9. hétig a külső nemi szerveket fiúnál és lánynál nem lehet megkülönböztetni, azt követően meg még olyan pici, hogy nem is látszik szinte. A kíváncsiskodó szülőknek még várniuk kell erre az értékes információra egy pár hétig.

>> Tovább >>
Nyolcadik hét - Amit a kismama érez

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media