2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Kilencedik hét

Amit a kismama érez a 9. héten

A kismama orra a terhesség alatt szinte végig be van dugulva, vagy ki van száradva, vagy folyton vérzik, vagy egyszerűen túl kicsik a lukak, és sehogyan sem jut be elég levegő. Az ilyen tünetek elkerülése érdekében kezdj párásítani, vagy tarts kéznél egy nedves zsebkendőt, amivel az orrodat gyakran megtörölgetheted. A legkellemetlenebb, amikor éjszaka nem kap az ember lánya elég levegőt, vagy legalábbis úgy érzi. Én például éjszakára mindig az éjjeli szekrényre készítettem egy pohár vizet, és szükség esetén az ujjamat belemártva, azzal nedvesítettem be az orrcimpámat.
A hányingerhez jobb, ha hozzászoksz. Ha szerencsés vagy, akkor egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy elmúlt mindenféle undorod, ha volt ilyen egyáltalán. Ha nem igazán vagy szerencsés alkat, akkor az első trimeszter végéig, még rosszabb esetben egészen a szülésig megmarad ez a kellemetlen tünet. Próbálj nem hizlaló dolgokat rágcsálni (ropit, puffasztott kölest, bulátát... stb.), és igyál sok folyadékot (természetesen koffein és alkoholmenteset).
9 hetes magzat


Az állandósuló fáradtság ellen egy gyógymód van, az alvás! Próbálj meg minél többet pihenni. Ha lehet, akkor nap közben is szundíts egyet. Most a picinek erre van szüksége, nem véletlenül jelzi a szervezeted, hogy lassíts.

Azt szokták mondani, hogy egy érzelgősebb reklámon is képes a kismama elsírni magát. Ez viccesen hangzott egészen mostanáig. Mostmár belátjuk, hogy ez egy cseppet sem vicces, sőt... Ha aggasztana a dolog, és azon morfondíroznál, hogy emiatt felkeress egy pszichológust, akkor megnyugtatlak, nem vagy egyedül ezzel! Ez egy normális folyamat, a hormonok miatt van. Nyugi! Bőgj egy nagyot, ha az esik jól! Megnyugtatlak, ez az állapot csak addig fog tartani, amíg a méhlepény át nem veszi a hormontermelő szerepet.

Ha eddig még nem jelentkeztél volna a körzeti védőnőnél és nőgyógyásznál, akkor ezt a mulasztást sürgősen pótold!

9 hetes magzat

Ami odabent történik a 9. héten

Mostantól magzatnak nevezzük a kicsikét, aki eddig csak kicsiny embrió volt. Ülőmagassága 14-17 mm, teljes testhossza 23-26 mm, súlya pedig már 1 gramm körüli.

Karjai, lábacskái, és az azokon lévő ujjacskák hosszabbodnak. A könyök már nagyszerűen funkcionál. Már mozgásokat is végez, apró mozgással reagál a külvilágra. (Ha a pocakodat egy picit megnyomod, odébb húzódik.)

A petefészkek vagy herék már kialakultak, viszont még az egész magzat annyira pirinyó, hogy nehéz felismerni, még a legjobb ultrahangvizsgálóval is. Már jól elkülöníthető a két agyfélteke, és kezd kialakulni az azt körülvevő vérellátó hálózat. Az apró szívecske is kettétagolódik a szívsövény által. Van már apró fülkagylója, és a szeme, szemhéja is kialakult már.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media