2024. július 12., péntek - Dalma, Izabella napja

mt

21. hetes kismama

Anyácska a 21. hétben

A bűvös 21. hét! Túl vagy a teljes terhességi időszakod felén. Élvezd ki minden percét, mert már tényleg nem sok van hátra. Biztosan vissza fogod sírni, hogy milyen jó is volt, amikor még bent volt. Ha eddig még nem derült ki, hogy kisfiú, vagy kislány, akkor a család fogadásokat fog kötni. Mindenki azzal fog traktálni, hogy ha látszik, hogy van derekad, akkor biztosan kisfiú, ha kicsit kerekebb lettél, akkor tuti, hogy leány. Vagy ha jobb oldaladon alszol, akkor biztosan kislány, de ha a karikagyűrűd a hajszáladon lógatva pálcikát rajzol, akkor fiú. Megnyugtatlak: csak akkor tudod meg, hogy valóban milyen nemű, ha a kezedben tartod. Én például a babaszobába gyönyörű rózsaszín takarócskát, baldachint varrtam a 8. hónapban, és stramm, erős kisfiam született. Pedig még az ultrahang is azt mondta, hogy kislány lesz. :) Lehet, hogy jobban teszed, ha az első garnitúra kisruhának fehéret, sárgát vagy zöld színt választasz. Úgyis kinövi 5 perc alatt.

A hasad viszont eléggé megnövekedett már az elmúlt hetekhez képest. Vöröses-barnás repedések, stírák jelenhetnek meg rajta. Próbálj fürdés, tusolás után néhány percet szánni a has, csípő, fenék és mell bőrének hidratálására. Ugyan a csíkok kialakulása teljesen genetikus, de azért a mélységén, színén enyhíthetünk a folyamatos kezelgetéssel.

embrió

A gömbölyödő pocakodat ne dugd el. Viseld büszkén. Vásárolhatsz nyugodtan olyan ruhákat, amelyeket csak terhes anyukák szoktak viselni. Nagy divat mostanság, hogy a kismama „kiteszi" a hasát, hétköznapi viseletben is olyan ruhákat hord, ami alig takar. Az, hogy ez nekem nem tetszik, az senkit ne riasszon vissza. A baba nyáron kellően melegben van odabent, őszi-tavaszi kismamáknak viszont gondolniuk kell a baba biztonsága mellett a saját egészségükre is, nehogy a medencéjük, petefészkük, hólyagjuk felfázzon ebben az időszakban.

Ha még nem kezdted el a terhestornát, akkor itt az ideje. A rendszeres testmozgás nem csak a babának tesz jót, hanem a mamának is. Frissen, edzésben tart, felüdít, segít megelőzni a felesleges kilók lerakódását, és a szülést is megkönnyíti.

A babavárás ideje alatt sok kellemetlen tünettel is szembe kell nézni. A bő hüvelyváladék gombás fertőzések melegágya lehet, mindemellett visszértágulat is jelentkezhet a lábakon, szeméremajkakon, és a végbélnyílás körül. Aggódni a visszértágulat miatt nem kell, mert a szülés után magától visszahúzódik, de a várandósság ideje alatt kellemetlen és fájdalmas is lehet. Mindezek mellett a szervezet vizvvisszatartása megnőhet, a vizesedés megindulhat. A terhességi vitaminok folyamatos szedésével ez is enyhíthető, de az eredeti állapot csak a szülés után néhány nappal áll vissza. Fokozottan figyelni kell a toxémiára (terhességi mérgezés), amelynek első jele, hogy a vizesedés (ödéma) az egész testre kiterjed, és vérnyomásod 140/90 fölé emelkedik. Azért kell vigyázni nagyon, mert az ödémára sok kismama hajlamos azt hinni, hogy néhány kilóval többet szedett fel, de et majd elnézik neki, hiszen gyermeket fog szülni, s közben nem is sejti, hogy az élete forog kockán.

embrió

A méhed egyre magasabban helyezkedik el, folyamatosan kiszorítja a szerveket a medencéből, feltolja a tüdő alá. Ennek egyik kellemetlen tünete a légszomj, ami kiadós étkezések után még jobban felerősödik. Próbálj meg gyakrabban, keveset enni, akkor talán enyhül ez a tünet.

A pocak növekedésével a testtartás is megváltozik. Olyan igazi kismamás lesz. Ha még dolgozol, és esetleg ülő munkát is végzel, akkor gyakrabban érezhetsz emiatt keresztcsonti, medencetáji fájdalmakat. A helyes testtartás megtalálásában nagy segítségedre lehet a térdelőszék, vagy a gimnasztikai labda. Ezen ülve a medence kicsi tehermentesül, több vérhez jut, nem fáj annyira. Ha egész nap ülnöd kell, akkor óránként kelj föl a székből, és 10 percet sétálj, tornázz.

Táplálkozásunkban figyelni kell arra, hogy a mesterséges színezéket, a tartósítószereket, az ízfokozókat (nátrium-glutamát) kerüljük el, hiszen a baba allergiás megbetegedéseinek egyik fő okozói ezek a szerek. Törekedjünk a természetes alapanyagú, bioélelmiszerek fogyasztására. A baba és a mama fogazatának kialakulásának, erősítésének érdekében a terhesség ezen időszakában fogyasszunk sok tengeri halat. Kerüljük viszont a zsíros, hizlaló ételeket, mert ezen a héten csak 30-50 dkg hízás várható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media