2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

21. hét

A baba méretei a 21. héten

Magassága 25-28 centiméter körül lehet, körülbelül akkora, mint egy sárgarépa. Súlya minimum 300 gramm. Combcsontja 3,4 centiméter hosszú, fejátmérője 5,2-6, mellkasának átmérője 4,3-4,5 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 21. héten

Ha mostanság mennél ultrahangra, és a baba is akarja, akkor már biztosra tudják mondani a baba nemét. Csak akkor bizonytalanok az orvosok, ha a baba úgy fordul, hogy nehéz megközelíteni az intim tájékot, vagy szorosan összeszorított combokkal csücsül. Ilyenkor ugyanis a heregolyók ugyan látszatnak alulról, de a hímvesszőt nem láthatják. Ilyen esetekben gyakran a kisfiút is gyakran kislánynak mondják. Anno az én orvosom mondta: Kislányból lehet kisfiú akármikor, de ha látszik a kukac, akkor az már nem tűnik el egykönnyen. :)

21. hét

És persze sokan vannak olyanok is, akik nem szeretnék megtudni a baba nemét. Ők jobb, ha minden vizsgálat előtt szólnak az orvosnak, nehogy véletlenül elszólja magát, ha valami érdemlegeset lát.

Ha lánybaba van odabent, akkor bármilyen furcsa is, de a petefészkében már kialakult az összes tüsző, amelyek egyikéből-néhányából a Te unokád/áid is lesz/nek majd egyszer. A tüszőtermelés viszont mostanság leáll, már élete végéig ennyivel kell gazdálkodnia. Majd ezekben a tüszőkben alakulnak ki a petesejtek.

A babának kialakult a napi ritmusa. Ezt követi az ébrenlét-alvás ciklusa, a légzése, és a szívritmusa is. Ha jól megfigyeled, akár most elkezdhetsz hozzászokni az éber időszakokhoz, melyek a napnak szinte mindig ugyanabban a szakában jelentkeznek.

Bőre még vöröses, átlátszanak a vérerek. Lassan termelődik ugyan a zsírréteg a bőr alatt, ami majd rózsaszínűre varázsolja a babát, de ez a folyamat igen lassú.

Amit a kismama érez

A baba sokat mocorog odabent. Helye még van bőven, így sokat forog, rugdos, kalimpál. A kismama hasán egyre erősebben lehet érezni a belső aktivitást. A kispapa is csatlakozhat a kismamához a mocorgások kitapintásában. Jó alkalom ez az apa-gyermek kapcsolat megalapozására.

A növekvő teher mellett, ha nem figyelsz a helyes testtartásra, akkor idő előtt derékfájdalmakra fogsz panaszkodni. Érdemes betartani a járás során, hogy a fül, váll, csípő függőlegesen egy vonalba essen. Ne dülleszd ki túlságosan a pocakodat, és ne is próbálj föléje görnyedni. A gerinc ezeket a pozíciókat hosszú távon nem szereti.

Ugyanúgy ahogy a baba is, ugyanúgy a kismama is érzékenyebb lehet az időjárási frontokra, mint azelőtt. Néhány nő a teherbeesés előtt egyáltalán nem volt érzékeny a frontokra, a hormonális és állapotbeli változások viszont érzékenyebbé teszik a szervezetet. Ugyanez az érzékenység igaz lehet a babára is. Figyeljük meg, hogy mely frontoknál aktívabb, mikor nyugodtabba a kicsi odabent. Születés után segítségünkre lehet ez a megfigyelés a baba viselkedésének megértésében.

21. hét

Az anya változásai

A hasad most olyan ütemben nő, hogy nehéz feladata van a bőrödnek. Sok kismama hasa csupa vörös csík lesz, mert a has bőre nem elég rugalmas. Érdemes ugyan a terhesség ideje alatt kenegetni zsíros krémekkel ezt a bőrterületet, de sajnos a striák kialakulása teljes egészében genetikus, így ha valakinek hajlama van rá, akkor maximum enyhíteni tudja, de ki nem kerülheti. Sajnálatos módon ezek a csíkok a szülés után is megmaradnak, maximum a színük elhalványodik.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media