2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Fogínygyulladás

2023-06-03 23:06:29

A duzzadt, begyulladt, gyakran vérző íny a terhesség második harmadának tipikus jelensége, amely részben a hormonális változásokhoz köthető. A hormonok hatása azért érződik a fogínyen is, mert ez a rész tele van hajszálerekkel. Ezeknek a piciny csövecskéknek a fala elvékonyodik, és a folyadék a szövetbe kerül. A folyadék jelenléte okozza a duzzadt érzést, amely miatt a fájó részek gyakran véreznek is. Az íny gyengülése miatt ráadásul a baktériumok is könnyebben megtámadják a szájat, és fertőzést okozhatnak.

Másrészt a fogaink, ínyünk ugyanolyan reflexzóna, mint a talpunk, ahol minden szerv kivetül, reprezentálódik. A terhesség alatt a méh, a hasüregi szervek változása mutatkozik meg az ínyen is. Tehát a duzzanat természetes jelenség.

fog

Az íny gyulladását okozhatja szuvas, lyukas fog is, ezt kezeltetni kell. A terhesség alatt a megváltozott nyálképződés, a nagyobb ásványi anyag igény miatt gyorsabban romlanak a fogak, ezt gondos ápolással kiküszöbölhetjük.

Várandósság idején fokozott körültekintéssel ápoljuk a fogainkat, ínyünket, mert a duzzadt, vérző nyálkahártyán könnyebben tapadnak meg a baktériumok is. Minden étkezés után fogat kell mosni, szükség esetén használjunk gyógynövényes öblögető oldatot.

A tervezett terhesség előtt ellenőriztessük, kezeltessük fogainkat, ha ez elmaradt, akkor a terhesség elején keressük fel fogorvosunkat. Rendszeresen vegyünk részt fogászati ellenőrzésen!

Az ínygyulladós tünetei jól ismertek: az íny duzzadt, fáj, és vérezni kezd a fogmosás sorár Ez a panasz már a terhesség második hónapjától jelentkezhet, es az idő előrehaladtával fokozódhat.

Forrás: Dr. Csomai Zita: Természetes gyógymódok kismamáknak

Tippek, megoldások, tanácsok bővebben a könyvben!

Természetes gyógymódok kismamáknak
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media