2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

19. hét

A baba méretei a 19. héten

Ülőmagassága 13 centiméter, teljes hossza pedig 22-23 centiméter körül lehet. Súlya minimum 200 gramm. Combcsontja 2,8 centiméter hosszú, fejátmérője 4,6-5,2, mellkasának átmérője 3,8-4 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 19. héten

A tejfogacskák csírái már lassan készen vannak, és most az állandó fogak fogcsírái is fejlődésnek indulnak.

Ha kislányt hordasz a szíved alatt, akkor annak petefészkében már megtalálhatóak a peték kezdeményei. Milyen furcsa gondolat: Még meg sem született a lányod, de az unokád fele már a pocakodban van. :)

A magzatmáz már a baba egész testét befedi, és rajta is marad a szülésig. Ez védi meg attól, hogy a vékony kis bőre felázzon. Tudtad-e, hogy a magzatmáz jótékony hatással van a mama bőrére is. Sok helyen még ránctalanító kozmetikumokat is készítenek belőle. Ezért szokták a megszületett babát azonnal, úgy, maszatosan az anyuka hasára tenni, hogy a babán lévő magzatmáz felszívódjon a baba és a mama bőrén.

19. hét

Amit a kismama érez

A terhesség első harmadában érezhető, mérhetetlen fáradtság lassan elmúlik. Már nem gyötör álomkór, cserébe viszont a pocak egyre nehezebb. Még van néhány hét, amíg nem annyira nagy a pocak, hogy azt nehéznek lehessen mondani, így ha eddig még nem kezdtél valamilyen testmozgásba, akkor itt a legfőbb ideje. A kifejezetten kismamáknak indított foglalkozásoknak megvan az az előnye, hogy a mozgás mellett információkhoz is juthatsz. Az oktató a szülés alatti légzőgyakorlatokat, a kitolás folyamatát szépen elmondja, "megtanít szülni", illetve az intim torna alapjait is elsajátíthatod. Szülés után ennek nagy hasznát veszed majd. És persze nem csak a lexikális tudás az, amit fontos hangsúlyozni, hanem egyfajta magabiztosságot is ad.

A hányinger elmúlásával megkezdődik a kívánós időszak. Igyekezz naponta többször, kisebb adagokat étkezni, ez a vércukrot is szinten tartja, és az elhízást is megelőzi, de persze az ételek megválasztásakor az egészséges étkezés szabályit érdemes betartani.

A székrekedés minden kismamát gyötör. Igyál sok folyadékot, és fogyassz naponta háromszor rostokban dús gyümölcsöket, ez helyre teszi az emésztést. Ha hashajtóra lenne szükséged, akkor fogyassz inkább több barackot, szőlőt.

19. hét

Az anya változásai

A méhboltozat magassága a 19. héten a köldök vonala körül jár.

Mivel a fáradtság eltűnt, de még könnyen mozog a mama, ezért ilyenkor szokott először jelentkezni a fészekrakó ösztön, amikor az az anyuka vágyat érez arra, hogy fészket készítsen a kicsinyének. Kitakarítsa a lakást, elkészítse a babaszobát, babasarkot. Mivel a szülésig még 20-21 hét van, így nem kell kapkodni, nem kell a legelső kiságyat azonnal megvásárolni. Van még idő nézelődni, és kiválasztani a leginkább megfelelőt. És az is lehetséges, hogy a baba nemét még nem biztosan, vagy nem feltétlenül jól állapították meg. Akármilyen pontos is egy szerkezet, még bármi előfordulhat. Javaslom ezért a fehér, sárga, halványzöld ruhák, kiegészítők vásárlását.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media