2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Vizsgálatok a terhesség alatt

2023-01-25 23:00:04

Terhesgondozásra a terhesség 26. hetéig havonta, a 34. hétig háromhetente, azon túl pedig hetente egy alkalommal hívnak vissza minden kismamát. Minden alkalommal vérnyomást és testsúlyt mérnek, esetleg innen küldenek vizelet- és vérvizsgálatra. Az orvos minden esetben vizsgálja a méh helyzetét, nagyságát. Ezen vizsgálatok segítségével a terhesség ideje alatt folyamatosan ellenőrzik a kismama, illetve a baba állapotát. Minden vizsgálat célja a megelőzés, hogy időben felismerjük az elváltozásokat, és minden szükséges lépést megtehessünk a születendő gyermek egészsége érdekében.

Első vizsgálat: Az orvos rögzíti az adataidat. Kikérdez korábbi, illetve gyerekkori betegségeidről, műtétekről. A családban előforduló örökletes betegségekről. Felírja az utolsó vérzés idejét. Ebből számítja ki a szülés várható időpontját. Megvizsgálja a méh helyzetét, nagyságát. Megméri a súlyodat, a vérnyomásodat, pulzusszámodat. (Ezt ezentúl minden alkalommal megteszi.)

Rákszűrés: A terhességed diagnosztizálásánál az orvos biztosan meg fogja kérdezni, hogy mikor végeztek utoljára rákszűrést nálad. Ha egy évnél régebben, akkor biztosan meg fogja ejteni ezt a szűrést is. Ez a legelső rutinvizsgálat. Ekkor a méhnyak felszínéről, illetve a nyákcsatornából egy pálca alakú eszközzel kenetet vesz, melyet egy lemezkére kenve mikroszkópos vizsgálatra küld a hüvelyváladék-mintával együtt. Ezt a vizsgálatot minden nőnek célszerű legalább évente elvégeztetni terhességtől függetlenül is, hiszen ekkor diagnosztizálható a legtöbb jó- és rosszindulatú elváltozás is. A hüvelyváladék vizsgálatát a terhesség alatt maximum 3 esetben indokolt elvégezni, ha más panasz nincs. Célszerű a vizsgálatra jelentkezni a kimaradt menstruáció után 2 héttel vagy a terhességi teszt pozitív eredményekor, de legkésőbb a második kimaradó menstruáció előtt.

ultrahang

Ultrahangos terhességdiagnosztizálás: A terhesség kezdeti szakaszában általában hüvelyi ultrahanggal vizsgálják meg a kismamát. A hasi ultrahangnál sokkal érzékenyebb szerkezettel jól hozzá lehet férni a méh környékéhez. A sugárnyalábbal feltérképezik a petezsák elhelyezkedését a méhben (a méh melyik falán tapadt meg), megvizsgálják az embrió fejlettségét, és hallhatóvá teszik szívverését.

Ultrahang: A terhességed alatt 3-4 alkalommal is sor kerül az ultrahangos vizsgálatra. A vizsgálat során a műszer által kibocsájtott és a különböző keménységű belső rétegek által visszavert hanghullámokat vetítik képernyőre. A visszavert képen kirajzolódik a magzat alakja. Mérhetővé válik a baba hossza, ülőmagassága, a combcsont hossza, a fej körfogata, a mellkas körfogata. Ezekből az adatokból kiszámítható a kora és a születés várható időpontja. Ezen kívül a vizsgálat által meghatározható a méhlepény helyzete és állapota. Kiszűrhető minden olyan rendellenesség, ami a képernyőn látható, és kimutatható az ikerterhesség is. Az ultrahangos vizsgálatok során is minden alkalommal meghallgatja a magzat szívhangját az orvos.

Vérvétel: A terhességed alatt több esetben is vesznek vért (minimum 3 alkalommal):

  1. A terhesség tényének megállapítása után: Ekkor ellenőrzik az úgynevezett rutin vérkép paramétereit. Vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék arányát és a süllyedési sebességét. Vércsoportot és Rh faktort határoznak meg. Rh negativitás esetén ellenőrzik az ellenanyagok meglétét is. Ekkor mindenkinél elvégzik a vérbaj szűrését is.
  2. A betöltött 16. héten végzik az úgynevezett AFP vizsgálatot. Az anyai vérben lévő alfa-fötoprotein szintet ellenőrzik ekkor. Az AFP ugyanis a baba mája által termelt fehérje, ami normális esetben csak igen kis mennyiségben található meg az anya vérében. A baba fejlődési rendelleneségeire lehet következtetni a magas AFP szintből (nyitott gerinc, hasfali záródási zavarok). De magas AFP érték utalhat ikerterhességre is. Alacsony AFP érték esetén a magzat kromoszóma rendellenességeire következtethetünk. Normálisnak tekinthető a 0,7 és 2,5 MoM közötti érték. Hangsúlyozni kell, hogy az ettől eltérő érték nem jelent nagy biztonsággal beteg magzatot. Csak, ha az ultrahang is ezt mutatja. Az AFP-vel egyidőben végzik a májgyulladás (Hepatitis B) szűrését is (HbsAg). Ha ez elmarad, akkor a megszületett babát beoltják májgyulladás ellen.
  3. A terhesség második harmadában cukorterhelést végeznek. Ez abból áll, hogy megnézik az éhgyomri vér vércukor szintjét. Ha ez normális, akkor egy próbareggeli (tej, zsömle vagy csak cukros oldat) elfogyasztása után várnak egy órát, majd újra megnézik a vér vércukor szintjét. Ekkor az elfogyasztott szénhidrát hatására a hasnyálmirigy inzulint választ el, így csak kis mértékben emelkedik a vércukor szint. Ha kórosan magas eredményt kapunk, akkor fennállhat a terhességi cukorbetegség, de ennek pontos megállapításához további vérvételekre és vizsgálatokra van szükség.

Vizeletvizsgálat: Minden jelentkezés alkalmával megvizsgálják a vizeletet. Első alkalommal azért, hogy megbizonyosodjanak a terhességről. Minden további alkalommal a genny, cukor, fehérje illetve aceton szintet vizsgálják, hogy nem túl magas-e. Ellenőrzik, hogy a vesék megfelelően működnek-e, és kiszűrik a különböző fertőzéseket is.

Fogászati vizsgálat: Terhesség előtt is legalább évente egy alkalommal érdemes meglátogatni fogorvosunkat. Amikor teherbe esünk, ez a probléma sürgetőbbé válik. A termelődő hormonok hatására a szervezetünkben a kalcium lebontása felgyorsul. A fogak szuvasodása gyorsabban következik be, valamint a fogíny gyulladása is sokkal gyakrabban fordul elő. Még ha a gyulladás hatására fájdalom is lép fel, ne hanyagoljuk a rendszeres fogmosást és mielőbb konzultáljunk fogorvosunkkal.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media