2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

24. hét

A baba méretei a 24. héten

Magassága 29 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 530 gramm. Combcsontja 4,1 centiméter hosszú, fejátmérője 6,1-7,2, mellkasának átmérője 5,2 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 24. héten

Ezen a héten már eléggé fejnett ahhoz a szervezete, hogy ha most megszületne, akkor kis ideig életben maradna. Sajnos azonban tényleg csak rövid ideig, így drukkoljunk, hogy ez a hét még mindenképp odabent teljen. A kis tüdeje ugyanis nem eléggé érett még a feladatra, hogy oxigénnel lássa el a testet. Bár, léteznek tüdőérést gyorsító szerek, és az orvosi technika is egyre fejlettebb, azért mégis jobb helye van a babának a mama hasában még. Ha mégis megszületne, akkor valószínűleg a szülés kiírt időpontjáig kórházban maradna, és a az ott töltött idő nagy részében intenzív osztályon lenne inkubátorban.

24. hét

Az idegsejtjeinek száma ezen a héten nagyon gyorsan növekszik (már fájdalomérzetre is képes), de a zsírsejtek száma még mindig nagyon kevés. A bőr alatt  így még nincsenek kialakult párnácskák, amik meggátolnák, hogy a bőre áttetsző legyen, így a vérerei még áttűnnek a bőrén. Az egész teste piros színű még. Néhány hétig még várni kell, hogy rózsás babaszíne legyen.

Amit a kismama érez

A baba csuklásai rángásszerűen törnek a pocakra, ijesztően hosszú ideig is tarthatnak, de a babának ez egyáltalán nem rossz. Majd elmúlik magától. Pusztán a nyelési folyamat gyakorlás közben egy kis magzatvíz ment rossz helyre egy pillanatra.

A baba mozgására, vagy a hirtelen mozdulatra a méh összehúzódással válaszolhat. Ezek az összehúzódások ártalmatlanok és nem fájnak. Segítségükkel növekszik a méh akkorára, hogy a baba jól érezze magát benne. Ha mégis fájdalmat éreznél, vagy túl erős lenne az összehúzódás, vagy egy órán belül több, mint 5 alkalommal tapasztalnád ezt a tünetegyüttest, feltétlen beszélj az orvosoddal. A kellemetlen tüneteket a kalcium, magnézium bevitele gyorsan megoldja, de az orvosod majd pontosan elmondja, hogy mit kell tenned, hogy a kellemetlenségek megszűnjenek.

Persze nem egyfolytában rugdos, mocorog, hanem szépen megfigyelhető éber és nyugodt időszakai vannak. A nyugodt időszakokat nagyrészt alvással tölti, azon belül is már megfigyelhetjük a REM fázisokat, amikoris a baba álmodik. Általában még csak arra képes, hogy álmában is visszaidézze azt, ami az előző aktív időszakban történt vele.

Az anya változásai

A baba növekvő méretétől, a méh nagyságának változásától a köldököd mérete megnőhet, akár ki is simulhat teljesen, sőt, van olyan, akinek egy kis dudorként kifelé is fordul. Ettől a folyamattól nem kell megijedni, a szülést követően lassan minden visszaáll a normális, eredeti kerékvágásba.

A méhe felső íve a köldök fölött van már. A mama pocakja egyre nagyobbakat hullámzik, néha-néha felismerhető, hogy egy könyök, sarok, tárd, vagy egy popsi nyomódik ki rajta. A baba ezekkel a mozgásokkal, nyújtózkodásokkal az izmait tornáztatja, ezáltal fejlődik, növekszik. Bár, kívülről eléggé viccesen néz ki. Leginkább az ébredési órákban, vagy étkezések alatt mozog a kicsi.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media