2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

25. hét

A baba méretei a 25. héten

Magassága 31 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 700 gramm. Combcsontja 4,4 centiméter hosszú, fejátmérője 6,4-7,5, mellkasának átmérője 5,5-5,7 centiméter körüli lehet. Ha a piacon járva a padlizsánt fogd a kezedben, jusson eszedbe, hogy a babád most ekkora lehet.

Mostantól minden héten körülbelül egy centimétert növekszik a baba hossza, és a súlya is mérhetően változik hétről-hétre.
25. hét

A baba változásai a 25. héten

Ha most születne, akkor nagy erőfeszítéseket kellene tenni az életben maradásáért, de köszönhetően a fejlett orvosi műszereknek, rendelkezésre állnak az eszközök, hogy életben tartsák. A tüdeje még nem fejlett, bár a légzésszabályozása már működik, de a szervecskéinek sokat kell még érni ahhoz, hogy aggodalom nélkül megszülethessen. Így jobb még neki ott, ahol van.

Amit a kismama érez

A babának már szinte teljesen beállt alvási ritmusa van, és ez a ritmus jól megfigyelhető, hiszen az alvás idejében nyugodt a kismama pocakja, az éber időszakban viszont egyre többet mocorog, nyújtózkodik, lépeget, dagaszt odabent, így az anyukának is könnyű alkalmazkodnia mindehhez. Ha sikerül hozzászoknunk a baba ritmusához, akkor a szülést követő időszakban könnyebb dolgunk lehet, hiszen a születés után is megmarad egy darabig ez az alvási ciklus, ritmus.


25. hét

Az anya változásai

A szívedre nagy teher nehezedik, hogy a megnövekedett vérmennyiséget forgatnia, mozgásban tartania kell. Ez körülbelül 50%-os többletmunkát jelent neki, így fölösleges terhet ne tegyünk rá. A kávézással, koffeines teák, esetleg kóla fogyasztásával a szív ritmusa megbolydul, ezért figyeljünk arra, hogy italaink a lehető legkevesebb koffeint tartalmazzák.

Hasonló többletmunka hárul a tüdődre is. A legnehezebb időszak oxigénhiány szempontjából az éjszaka. Ilyenkor sok kismama gyakran felébred, nyugtalanul alszik. Ilyenkor egy plusz párna beiktatásával, a fej, váll megemelésével a tüdőn, szíven könnyíthetünk kicsit, hiszen így a növekvő baba, a növekvő anyaméh nem nyomja annyira.

A pocakod már szépen kerekedik, mások is észreveszik, hogy állapotos vagy, babát vársz, már nehezen lehet a gömbölyödő pocakot elrejteni. Légy büszke rá, viselj csinos kismamaruhákat, emeld ki a pocakod, hiszen nem sok alkalmad lesz rá az életed során.

Hamarosan úrrá lesz az anyukán a fészekrakó ösztön, amikoris megtervezzük, hogy hol fog aludni a kicsi, milyen lesz a szobája, milyen ruhái legyenek, és a kivitelezés sem várathat sokat magára. Nem árt apránként haladni, hogy mire a baba megérkezik, már minden készen álljon.

A terhesség alatt termelődő sárgatest hormon elősegíti a vénafalak fellazulását, így könnyen kialakulhatnak visszértágulatok. Nem csak a combokon, lábszáron, de akár szeméremtájékon is jelentkezhetnek a kellemetlen, sokszor fájdalmas tünetek. Legtöbbször ezek a tágulatok a szülést követően visszahúzódnak, elmúlnak, de addig is célszerű a lábakat felpolcolva gyakran pihenni, és a munkánk nagy részét próbáljuk ülve végezni.

Vizsgálatok a 25. héten

Ezen a héten kötelező vizsgálat konkrétan nincs tervben, hacsak nem erre a hétre esik pont a havi orvoslátogatások egyike. Az ultrahangos vizsgálatok során a babát már nem igazán láthatod egyszerre, csak hol a fejét, hol a kezét, hol más testrészeit. Olyan nagy már, hogy egyszerre szinte lehetetlen a monitorra vetíteni. Jó tanács: Az eddigi hőpapíros ultrahangképeket szkenneld be, vagy fotózd le, mert a hőpapír hamar elveszti az információt, így mire a kicsi egy éves lesz, a papíron már semmi sem látszik majd. Pedig jó lenne később is elővenni, hasonlítgatni majd a tesóéval.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media