2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

28. hét

A baba méretei a 28. héten

Magassága 35,5 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 1100 gramm. Combcsontja 5,1 centiméter hosszú, fejátmérője 7,4-8,6, mellkasának átmérője 6,4-6,6 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 28. héten

A szemét már ki tudja nyitni, gyakran pislog.

Ha most meg kellene születnie, akkor jó eséllyel maradna életben. Már olyan modern eszközeink vannak, hogy a fejlett, egészséges babát képesek életben tartani.

A bőre alatti zsírréteg folyamatosan növekszik. Hamarosan az áttetsző, pirosas, vérerekkel szabdalt bőre gyönyörű babarózsaszínné változik ezáltal.

Járóreflexe kialakult már. A mama pocakján belülről próbál lépkedni, és ha a lába a magzatburokhoz ér, akkor elemi azt. Ez kívülről amolyan dagasztás érzés. Sok kismama panaszkodik, hogy a veséjén, húgyhólyagján gyakorol a baba járni.

28. hét

Amit a kismama érez

Megkezdődik a harmadik trimeszter. A hasad egyre kerekebb, a bőröd lassan teljesen kisimul, már a köldököd közepét is meg tudod simítani. A vékony bőröd alatt a vérerek átlátszanak. Törekedj a fokozott hidratálásra, hogy a terhességi csíkok a lehető legkevésbé rajzolódjanak ki. Ezek eltüntetése később ugyanis már lehetetlen vállalkozás.

A bőröd a has, fenék, csípő és deréktájon, ahol folyamatos nyújtásnak van kitéve, viszkethet, de ez általában csak a szárazság jele. Ezt a problémát is megoldja a napi rendszeres krémezés.

Közeledik a szülés időpontja. Ne parázz be előre, készülj fel inkább kellően. Készíts szülési tervet, azt beszéljétek át az orvossal alaposan. Tudnia kell ugyanis, hogy a fájdalomcsillapításnak mely módját választod, kérsz-e gátmasszázst, a gátmetszést mennyire ellenzed, homeopátiás bogyókkal kívánsz-e segíteni ez idő alatt... stb. Az sem baj, ha papírra veted kívánságaidat, hogy ha eljön az idő, és éppen nem leszel olyan passzban, hogy beszélgetni tudj, akkor is egyértelmű legyen mindenki számára, hogy mik a kívánságaid.

A baba és a méh nagysága miatt sok problémával nézhetsz szembe. A méh ugyanis a gyomrot megemelheti, így a nyelőcső alját gyakran érheti a gyomorsav, ami maró érzés lehet. Ez ellen rágcsálással, folyadék kortyolásával védekezhetsz, de nagyszerű savtabletták is léteznek már.

A fáradékonyság, légszomj állandósulhat mostantól. Pihenj többet, mint eddig, ácsorgás helyett az ücsörgést válaszd felpolcolt lábakkal.

28. hét

Az anya változásai

A melledben az előtej termelése beindulhat. Van, akinek nem okoz ez gondot, de gyakran hallani olyan kismamákról is, akik már most elkezdik hordani a melltartóbetétet, hogy a ruhájukat megvédjék a kiszivárgó kolosztrumtól. Az előtej termelődésének beindulásából és mennyiségéből egyébként egyáltalán nem lehet a szoptatás minőségére, az anyatej mennyiségére következtetni. Akinek még most nem szivárog, az nyugodjon meg, majd később fog.

A pocakod formája már árulkodó lehet. Ha jól megfigyeled, akkor jól tippelhetsz arra, hogy éppen melyik testrésze dudorodik ki a pocakból. A fej és popsi által kinyomott dudor közötti különbséget már biztosan megállapíthatod Te is.

Vizsgálatok

A harmadik trimeszter elején az orvos 2 hetente, sokakat csak havonta szeretne látni, ellenőrizni. Akik most még a havi orvoslátogatást élvezik, azoknak is hamarosan besűrűsödik a dolog. Ne felejts el a védőnőnél is jelentkezni a megadott időpontokban, hogy a súlygyarapodást, vérnyomásváltozást rögzíteni tudja, illetve kirívó esetben tanácsot tudjon adni, vizsgálatot tudjon kérni az orvostól.

Nagyon fontos még szülés előtt a pontos vércsoport meghatározás. Ezt ugyan minden vérvétel alkalmával nézni fogják, és a szülés ideje alatt is elegendő az ellenőrzése, de a felkészülés miatt nem árt előre tudni, hogy miért van erre szükség. Az Rh negatív nőknek, akik Rh pozitív babát hordanak a szívük alatt, közvetlenül a szülés után úgy nevezett Rhogam nevű injekciót kell kapniuk azért, hogy a későbbi szövődményeket megelőzzék, illetve a következő terhességet védjék. A szülés folyamán ugyanis a két vér keveredik és az anya vére Rh antiesteket kezd termelni, ami miatt a következő magzat vére veszélyben lehet. Ez az injekció viszont az antitesteket elpusztítja, így a következő terhesség során a magzatban nem tesznek kárt.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media