2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

26. hét

A baba méretei a 26. héten

Magassága 32-33 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 850 gramm. Combcsontja 4,7 centiméter hosszú, fejátmérője 6,8-7,8, mellkasának átmérője 5,8-6 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 26. héten

A tüdeje egyre fejlettebb, de még nincs kész a kinti létre. A láb- és kézujjainak a végén már jól kivehető körmöcskék növekednek. Ezek még puhák, vékonyak, így még nem képes összekarmolni magát vele. Később a terhesség előrehaladtával természetesen a körmök is erősödnek, vastagodnak, ezért gyakran előfordul az is, hogy egy-egy baba összekarcolt pofival érkezik meg közénk. Ezek a karcolások viszont hamar begyógyulnak, nyom nélkül eltűnnek. Pláne, ha egy pici anyatejet is csöpögtetsz rájuk.

A baba bőre egyre rózsaszínűbb. Adódik ez abból, hogy a bőr egyre vastagodik, illetve a bőre alatt apró zsírpárnák raktározódnak el, elfedve a vérereket, belső szerveket, izmokat.

Már hallja az őt körülvevő zajokat. Nem csak a belső szerveid mocorgására reagál, hanem a külső zajok is reakcióra késztetik. Halj, dallamos zenére, az apuka duruzsoló hangjára megnyugszik, de hirtelen zajokra összerezzen, megijed tőlük. Az édesanya szívének állandó zakatolásának a hangja az, ami ilyen esetekben gyorsan megnyugtatja. Az újszülött bababuksit ezért teszik gyakran az anyuka mellkasára, hogy az ismerős hangok idekint is megnyugtassák.

26. hét

Amit a kismama érez

A méhed boltozata a köldököd és a szegycsontod között lehet valahol, feltolva a szerveidet a tüdő felé. Nehezebb lehet a légzésed ezáltal, és leginkább éjjel, amikor a gravitáció is rossz irányba mozdítja a babát, légszomjjal küzdhetsz. Ilyenkor ajánlott a felsőtest alá párnákat tenni, a fejet, mellkast kissé megemelni. Mindemellett persze szellőztesd a lakást gyakran, és gyakran végezz légzőgyakorlatokat, hogy a tüdődben a levegő a lehető legjobban kicserélődjön.

A baba mozgását már nem csak az anyuka érzi, de kívülről is nagyszerűen megfigyelhető, kitapintható, ha a baba éppen mocorog. Arra biztatni, hogy pont akkor mozduljon meg, amikor a külvilág szeretné, nem igazán lehet, vagy nem biztos, hogy jót teszünk vele. Ha pihenni akar odabent, akkor had pihenjen, növögessen, és reménykedjünk, hogy apuka is elkapja a mocorgást legközelebb.

26. hét

Az anya változásai

Ebben az időszakban egy picit több rakódhat le a te csípődre, combodra, hasadra is, ha nem figyelsz a kalóriákra eléggé. Nem kettő helyett kell enned, csak a saját éhségedet kell csillapítanod. Inkább gyakran egyél kevesebbet, és törekedj a rostdús, vitamindús ételek fogyasztására. A tányérodon egy nap legalább három alkalommal legyen zöldség és gyümölcs. Fontos ez nem csak a megfelelő testsúly megtartása érdekében, de az emésztési problémák elkerülése miatt is javasolt. Az egészséges étkezés szabályainak betartása mellett próbálj sportolni, ússz, jógázz, kezdd el a terhes tornát!

A pocakod növekedésével a test tartása is könnyen megváltozik, és, ha nem figyelsz, akkor rossz irányba. Igyekezz a hasadat nem "lógatni, előre dülleszteni", mert az kedvezőtlenül hat a gerinc deréktájékának tartására. Az íve jobban görbül, mint a normális, és ez egy idő után fájdalmas is lehet. Ugyanez igaz a lapockatájékra, amit a növekvő mellek súlya miatt képesek vagyunk elengedni, púposítani. Próbálj úgy járni, sétálni, mintha a fejed tetején egy könyv lenne mindig, vagy mintha a fejed tetejénél fogva kissé húznának.

A baba súlyánál fogva nyomja a medence szerveit. Sokaknál rácsücsül a húgyhólyagra, így gyakran éreznek vizelési ingert, néhány terhes anyuka járóizmaira telepszik rá a pöttöm, így a járás lehet kissé fájdalmas, és van, akinek a visszereit nyomja meg egy picit, tágulásra késztetve azokat. A visszértágulatokat megelőzendően próbálj minél kevesebbet lógó lábbal lenni, inkább polcold fel, illetve a combjaidat ne tedd keresztbe, hiszen ez is lassítja a vérkeringést, nyomja az ereket, további tágulatokat okozhat.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media