2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

27. hét

A baba méretei a 27. héten

Magassága 34 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 1000 gramm. Combcsontja 4,9 centiméter hosszú, fejátmérője 7,1-8,3, mellkasának átmérője 6,1-6,3 centiméteres nagyságot érhet el ezen a héten.

A baba változásai a 27. héten

Most először nyitja ki a szemét, így a fény-árnyék, éjjel-nappal változásokat jobban meg tudja figyelni. A pocakodon átszűrődő fényben most először pillanthatja meg a saját kezét, lábát, a köldökzsinórt, és a magzatburkot belülről. Persze azért ne gondolj arra, hogy a kép, ami a szeme elé tárul, az kristálytiszta. Elhomályosítja a magzatvíz, a magzatszurok magzatvízben úszkáló darablai, és persze a szűk látótér is. A szeme hozzászokik lassan ehhez a homályhoz. A külvilág fényei sokkal erősebbek ehhez képest, és ez jusson eszünkben a szülést követően is. A baba kinyitott szemének a nappali fényesség is erős, a fényképező vakuját kapcsoljuk ki, ha az első képeket készítjük. Később, amikor a gyermek alszik, szabad vakus képeket is csinálni, de ne terheljük az éber baba szemét ezzel.

A baba hallása egyre jobb, egyre érzékenyebb. Erősebb hangokra összerezzen, dallamokat hallva megnyugszik. Nyugtatólag hat rá az édesanya dúdolása, éneklése, mesélése, mocorgásba kezd a gyomorműködést, korgást hallva.

27. hét

Amit a kismama érez

Egyre kevesebbet bírsz dolgozni. A fizikai munkát végző kismamák a terhességnek ebben az időszakban már jobban teszik, ha egy kicsit takarékra kapcsolnak. A tested elnehezül, a baba a méretétől fogva nyomja a belső szerveid, megemeli a tüdőt, egyre kevesebb oxigént lélegzel be egy-egy levegővétellel. Gyorsan kifulladhatsz. Próbálj gyakran légzőgyakorlatokat végezni. Pihenj sokat, a fekvőhelyedet úgy alakítsd ki, hogy a felsőtested kissé legyen megemelve alvás közben.

Ebben az időszakban picit többet mutat a mérleg nyelve a megszokottól. Ettől nem kell megijedni, hiszen a súlynövekedést nem kizárólag a zsírgyarapodás okozza. A melleid összességében a terhesség végéig durván 600 grammot nehezednek, a véred mennyisége majdnem 50%-kal is több lehet. Ha a vérmennyiséget 7 helyett 10,5-del számoljuk, akkor az is egy plusz 3,5 kilogrammos túlsúlyt jelent. A baba eleve 3,5 kilogramm körül van, és a placenta, magzatvíz is minimum ugyanennyi. Ha mindezeket összeadjuk (Mell - 0,6, vér - 3,5, baba - 3,5, placenta - 3,5), akkor az durván 11 kilogramm többletet jelent, ami a szüléskor, illetve a szülést követően nem sokkal távozik is az anya szervezetéből. Ha viszont ettől jelentősen többet gyarapodtál volna már akár eddig is, akkor mielőbb beszélj kezelőorvosoddal. A terhességi cukorbetegség, és egyéb betegségek elsődleges tünete is lehet a nagy mértékű súlynövekedés.

27. hét

Az anya változásai

Minden nap figyelmed kell arra, hogy a szénhidrát, zsír és cukor mellett megfelelő mennyiségű vitamin jusson a szervezetedbe. Helyezd előtérbe a rostokban dús táplálékokat, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt. A fogaid épsége érdekében viszont minden étkezés után alaposan moss fogat. A kismamák fogai ugyanis fokozottan ki vannak téve az igénybevételnek. Anyáink még azt mondták, hogy egy gyerek-egy fog. A mai modern tisztálkodási eszközök, illetve a fejlett orvostudomány viszont ezt a mondást képes megdönteni. Már nem kell, hogy egy kismama fogai elromoljanak teljesen, mire a baba megszületik.

Általánosan, de a nyári hónapokban kiemelten jellemző a kismamákra, hogy nem fogyasztanak elegendő folyadékot. A dehidráltság viszont akár korai összehúzódásokat is kiválthat. Figyeld meg a vizeleted színét, ha túlságosan sötét, akkor az a kevés folyadék bevitelére utal. Gyakran az anyukák a szomjúságot összekeverik az éhséggel, és többet esznek, mint szükség lenne rá, pedig csak egy pohár folyadékot kellene inniuk. És persze mondanom sem kell, hogy óvakodjunk a fölösleges cukorbeviteltől, szörpök, üdítők helyett igyunk inkább vizet.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media