2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

22. hét

2023-07-19 23:18:09

A baba méretei a 22. héten

Magassága 27 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 350-500 gramm. Combcsontja 3,6 centiméter hosszú, fejátmérője 5,5-6,4, mellkasának átmérője 4,7-4,9 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 22. héten

A baba sokat iszik a magzatvízből. Gyakorolja a szopó mozdulatokat, a nyelést, ezáltal fejlődik az emésztőrendszere. A magzatvízben található anyagok emésztésével lassan mekónium, azaz magzatszurok termelődik  a bélrendszerében. Ez a magzatszurok majd csak a születést követően távozik a baba szervezetéből, sötétzöld, ragacsos anyag formájában.

A magzatszőr már a tenyere és a talpa kivételével az egész testét befedi. A szemöldökén és a fejtetején is magzatmáz borítja a testét, így nem tud kiázni a bőr, és a mozgás közben sem tapadnak egymáshoz a testrészek. Könnyedén úszkál-csúszkál a magzatvízben.

22. hét

A fülében lévő, halláshoz elengedhetetlen szerve a csiga mostanra éri el végleges méretét. Ez már az élete során nem növekszik, felnőtt korában is ugyanekkora lesz. Mivel  hallószerve kifejlődött, már sokmindent hall odabent. Ne feledkezzünk meg az énekelgetésről, dudorászásról, zenehallgatásról. Viszont a hirtelen zajokat kerüljük, a stresszes, kiabálós helyzeteket pedig felejtsük is el. A babára a veszekedés zaja, érzelmi állapota nem csak hirtelen ijedtséget jelent, hanem negatív pszichés behatást is. Már most igyekezzünk harmóniát teremteni kint is, és odabent is.

Amit a kismama érez

Az első trimeszterben felhalmozódott stressz lassan kiürül, a kismama felszabadultabb lesz. Megnő az aktivitása is, lassan úrrá lesz rajta a fészekrakó ösztön. Megkezdődik a lakás kitakarítása, fertőtlenítése, fejben tervezgetni kezdik a párok a kiságy helyét, a babaszoba kinézetét. Talán már meg is vásárolták az első babaholmikat.

Ebben az időszakban fokozódik a nemi vágy. A szeméremtájék fokozott vérellátásának köszönhetően a nő ebben az időszakban érzékenyebb, mint azelőtt. Sok kismama a második trimeszterben szexuálisan ezért sokkal aktívabb, mint a terhesség előtt volt. Néhányuk életükben először élik át az orgazmust, akár többszörösen is.

Az éjszakai nyugodt alvás egyre nehezebb. Gyakrabban jelentkezik a vizelési inger, ami megzavarja az álmot. A tomboló hormonok hatására a kismama gyakran izzad, pláne alvás közben. Nem ritka, hogy nyakig vizesen kel fel álmából.

22. hét

Az anya változásai

Ha túlságosan sokat állsz visszerek jelenhetnek meg a lábaidon, sőt, sok kismamának a szeméremtájékon is tapinthatóan megnőnek a vérerek, ezek akár fájdalmasak is lehetnek. A tapinthatóan megduzzadt visszértágulatok a szülést követően lassan visszahúzódnak, de a seprűs hajszálerek tágulatai pirosan ottmaradnak a bőrön. Próbálj keveset állni, tehermentesítsd a lábaidat amikor csak teheted. Ne lógasd, inkább vízszintesen tartsd, tegyél alá egy másik széket.

A növekvő pocakméret miatt egyre kényelmetlenebb az alvás. Hason már egyáltalán nem lehet feküdni, Az oldalt fekvő pozíció egy idő után zsibbasztó, háton fekve pedig a has terhei miatt a szédülés gyakori, mivel a kicsi egy hátul futó eret éppen elnyom. Az sem ritka, hogy a háton fekvő kismamák horkolni kezdenek. Mindezek miatt inkább oldalt feküdj, a jobb oldaladon, hogy a szívedet is tehermentesítsd, a pocakodat pedig egy-két párnával támaszd alá, és akár a lábaid közé is tégy egyet, hogy a csípődet könnyebb legyen egyensúlyban tartani.. Sokan a szoptatós párnát használják már most erre a célra. Érdemes kipróbálni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media