2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

23. hét

A baba méretei a 23. héten

Magassága 28 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 450-500 gramm. Combcsontja 3,9 centiméter hosszú, fejátmérője 5,8-6,7, mellkasának átmérője 4,9-5,1 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 23. héten

Sokat mocorog, forgolódik, még van helye nyújtogatni a kezecskéit, lábacskáit, de már egyre kevésbé tudja teljesen kiegyenesíteni. A pocakon belül elképesztően akrobatikus pozíciókat képes felvenni.

A testének felszíne vörös, ráncos. Mostanság kezd a bőre alá rakódni a zsírréteg, ami a bőrét feszessé teszi, és rózsaszínűre színezi.

A körmei kialakulóban vannak, már majdnem teljesen készek. Tudtad, hogy születés után a baba körme még a körömágyhoz van nőve, és onnan fokozatosan válik el. Ezért a születést követő hetekben nem is kell vágni az egyébként papírvékony körmöket, maguktól letöredeznek. Csak akkor kell vágni, ha a körömágyat a művelet során már biztosan nem sértjük meg ollóval, csipesszel.

23. hét

Ezekben a hetekben jelenik meg először a baba alvásában a gyors szemmozgásos fázis (REM). Ebben az időszakban álmodik a baba. Az álmára jellemző (ami később, újszülött korában is igaz marad), hogy a baba álmában felidézi azt, ami napközben történt vele.

Amit a kismama érez

A baba csuklásai miatt a mama érezheti a pocak apró rángásait. Ez a csuklás a nyelés és a légzés gyakorlása miatt van, amikoris a magzatvízből próbál kortyolni a kicsi, és levegőt próbál venni. A csuklás teljesen természetes dolog, a babát egyáltalán nem zavarja. A lenyelt magzatvíz megemésztésére a kicsi gyomra, bélrendszere már eléggé fejlett, és a megemésztett magzatvízből lassan termelődik a magzatszurok is.

A baba csuklása, mozgása, a nagyobb erőfeszítés, a lépcsőzés, a testmozgás is kiválthat összehúzódásokat. Ezek az úgy nevezett Braxton-Hicks féle kontrakciók, melyek teljesen ártalmatlan keményedések. Ezek a befeszülések segítik a méh tágulását, lassú növekedését. Ha ezek a kontrakciók fájdalmatlanok és rövid ideig tartanak, akkor semmi okod nincs aggódni miatta. Viszont ha kellemetlen, vagy fájdalmas lenne, fordulj az orvosodhoz, aki magnéziumkészítmény fogyasztását fogja javasolni, illetve ellát életmódbeli és egyéb tanácsokkal.

A terhességed elején tapasztalható hangulatingadozások mostanság ismét jelentkezhetnek. Ez teljesen normális dolog. Ha egy érzelmesebb reklámot látsz, ne csodálkozz, ha sírva fakadsz. Ez az érzelmi hullám még két alkalommal biztosan jelentkezni fog. Egyrészt a szülés előtt, másrészt a szülést követő hetekben lehetsz majd sírós hangulatban. Ezt jobb, ha a párod is tudja, és ezeket a heteket jobb, ha piszkálódás és kritika nélkül éli végig.

23. hét

Az anya változásai

A méhed csúcsa néhány centivel a köldököd fölött található, a tüdődnek egyre kevesebb hely jut, így már a légszomj lassan mindennapossá válhat. Nedvesítsd be az orrnyálkahártyát, vagy csak a cimpa környékét, frissebbnek fogod érezni a levegőt, kellemesebbé teheted ezáltal a hétköznapokat.

A terhességi vitaminokban található vas miatt, illetve sokaknak a külön felírt tabletták, és eleve a hormonális változások miatt székrekedésre panaszkodhatsz. Fogyassz rostdús gyümölcsöket, ami a székletet lazítja, hogy ezt a kellemetlen tünetet megszüntesd.

A méh lassan megemeli a gyomrodat is, ezáltal a nyelőcső alsó vége a gyomorsavval érintkezhet. Ez kellemetlen, gyomorégő érzést adhat. Próbálj meg gyakrabban, keveset enni, így enyhíthetsz ezen a tüneten is.

Vizsgálatok a 23. héten

A terhesgondozást végző orvos megtapintja a hasat, hogy megállapítsa, hol helyezkedik el a méh csúcsa. Ezt fel is jegyzi. Megméri a vérnyomásod, testsúlyváltozásod. Ultrahanggal megnézi a baba helyzetét, fekvését, méreteit.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media