2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

23. hét 4D felvételek

2023-07-29 23:13:47

A 23. héten a baba körülbelül 30 centiméter és fél kilós. Nyugodtan menj le a közértbe, és emelj meg egy fél kilós kenyeret, most körülbelül ilyen súlyú a gyermeked. Ismerkedj a súlyával, nyugalommal fog eltölteni, hogy már ilyen hatalmasat nőtt. Első szülőknek még kicsit ismeretlen, elképzelhetetlen és egyben ijesztő is ez az "alien", vagy "matrijoska" érzés, pláne, ha sokat mocorog a magzat odabent.

Vicces belegondolni, hogy a kiskenyérnyi csöppségnek már vannak körmei az ujjacskái végén, amivel néha meg is karmolja magát. Nem ritka, hogy a babák összekarmolt arccal jönnek a világra. Gondolkodtam pl. azon is, hogy ha magukat össze tudják karmolni, akkor a magzatburkot is képesek belülről karistolni, a mama mégsem érzi azt, és nem is okoz gondot a terhesség folyamán ez a jelenség. Milyen csodálatos a természet.

A baba pocakjában már kialakult a magzatszurok, de azt nem üríti a magzatvízbe. Ha ez mégis megtörténne, a magzatvizet zöldes színűre színezné, az pedig tudjuk, hogy ha az elfolyt magzatvíz zöld színű, az valami rossznak az előjele. Leggyakrabban oxigénhiányos állapotot jelent, ám erre szülésig gondolni sem kell, akkor is csak figyelni kell, és elújságolni az orvosnak, és ő tudni fogja, hogy mi a dolga.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media