2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

A nyolcadik hét - Amit a kismama érez

2022-03-18 23:01:37

Mit érez a kismama?

A terhesség ténye mostantól teljesen bizonyos. Az orvos már ultrahang segítségével megmutatta a kicsit, és már a második menstruációd marad el. Lassan ehhez hozzá is szokhatsz. Nem kell tampont, betétet vásárolni, nincsenek kellemetlen napok! Szuper!!!!! Mármint ilyen szempontból szuper... A terhességi tünetegyüttes ugyanis egyre jobban kezd eluralkodni rajtad, és ez sem kellemesebb.

A hányinger már nem csak a reggeli órákban tart, hanem esetenként elhúzódik egész napra, és hányással is párosulhat. A melleid duzzadtabbak, feszülők lehetnek, mint a menstruáció előtti napokban. Az egyes szagok, ízek kifejezetten kellemetlenek számodra. Lehet, hogy olyan ételeket kezdesz megkívánni, amit azelőtt egyáltalán nem is szerettél. Figyelj oda a táplálkozásra. Igyekezz minél több vitamint és ásványi anyagot bevinni a szervezetedbe, de óvakodj a fölösleges szénhidráttól. Már most gondolj arra, hogy ez még 7 hónapig így lesz, és a fölszedett kilóktól megszabadulni nehezebb, mint gondolnád.

A méh nagysága már akkora, mint egy közepes méretű alma. Kézi vizsgálattal is kiválóan tapintható. A ruháid még hordhatók, de már feszesnek érezheted őket. Ha többedik babádat várod, akkor a z előző terhesség(ek) alatt meglazult szalagok már nem tartják olyan feszesen a hasadat, így talán már látszik is, hogy nem vagy egyedül.

nyolcadik hetes terhesség

Puffadtabbnak érezheted magad, mert a bélgázok is azon dolgoznak, hogy a hasat, hasfalat tágítsák, ezért a terhesség alatt fellépő emésztési zavarok, gázproblémák teljesen általánosak. Az emésztési folyamatod ugyanis lelassul, hogy a tápanyagot a lehető legtökéletesebben dolgozhassa fel a szervezet, hiszen most minden csepp számít. Emiatt lehet, hogy a széklet víztartalma is csökken, és így sok kismama szorulással küzd a terhesség elején.

A bőröd is sokkal szárazabb, mint fénykorodban, s ha nem éppen a hidratálással vagy elfoglalva, akkor a vörös foltokat, vagy pattanásokat próbálod eltüntetni.

A hajad ugyan egyre dúsabb, bár nem annyira fényes, de el kell, hogy keserítselek, a szülést követően a többlet mind kihullik majd, úgyhogy élvezd a loboncot, amíg csak lehet.

Ezek az apró szépséghibák remélhetőleg az első trimeszter végére elmúlnak, de az is meglehet, hogy a szülésig gondot okoznak majd.

Az első trimeszterben fokozottan figyelned kell arra, hogy mit eszel, hogyan élsz. Lehetőleg kerüld a füstös helyeket, kerüld a drogokat, ne szedj gyógyszereket fölöslegesen, ne fogyassz alkoholt - bár, erről mindenkinek más-más véleménye van - kerüld a szmogos helyeket, ne egyél romlott ételt, csökkentsd a kávé adagodat, igyál sok vizet. Ebben az időszakban alakulnak ki a baba létfontosságú szervei, fokozottan szüksége van a vitaminokra, úgyhogy jobb, ha magzatvédő vitaminokat és folsavat is szedsz.

A 12. hétig magas a vetélés kockázata. Sokan nem is árulják el más állapotukat a trimeszter végéig. Ha bármilyen problémát észlelsz, fáj a hasad, görcsölsz, vérzel, azonnal hívd az orvosodat. A véres vagy barnás váladék nem minden esetben jelent vetélést, a terhes nők harminc százaléka észlel ilyen jelet az első időkben. Mindenképpen szakembernek kell megítélnie vizsgálat után, hogy kóros, vagy természetes jelenségről van szó.

<< Vissza <<
A nyolcadik hét - Ami odabent történik

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media