2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Tizedik hét

Az előző hetekhez hasonlóan még mindig küzdened kell a hányingerrel, fáradékonysággal, a ruháid feszességével. A hasad ugyan kicsit nagyobbnak érezheted, de ez még nem a méh növekedése miatt van, hanem a belek tágulása, a bélgázok mennyiségének növekedése gömbölyít ki egy kicsit.

A derekad, ha eddig karcsú volt, akkor is elkezd eltűnni. Érdemes mostanság elkezdeni pocakos naplót vezetni, és feljegyezni bele néhány érdekes adatot, amelyet évek múlva, a második-harmadik babánál hasonlítgathatsz. A feljegyzendő fontos adatok egyike a derék-, és haskörfogat, a testsúly, illetve a mellbőség.
embrió

A mellek feszülése már az első menstruáció elmaradása óta megfigyelhető. A várandósság ideje alatt a mellek teljesen átalakulnak, lassan növekednek, a tejtermelő mirigyek megduzzadnak, s van, akinél már az első trimeszterben megjelennek az első előtejcseppek. A hetek előrehaladtával a melleidet nehéznek, feszülőnek, száraznak érezheted. Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű melltartót válassz, hogy a mell bőrének nyúlását minimalizáld, és ha szükségesnek érzed, akár éjszaka is hordd, s ha még a szivárgó előtej is kellemetlen, akkor béleld már most melltartóbetéttel. A feszülés, szárazság ellen krémekkel védekezz! A rendszeres testápolással megelőzheted a mellen is, illetve a hason is a stírák kialakulását. A krém felvitelére, gyengéd bemasszírozására a legmegfelelőbb időpont a tusolás, fürdés utáni idő.
Nagyon fontos a rendszeres testmozgás! Sétálj sokat, naponta legalább egy órát, vagy menj úszni, de akár már most el is kezdheted a kismamatornát, kismamajógát. A test átmozgatása nem csak neked, de a babának is nagyon jót tesz. Viszont, ha eddig olyan sportágat űztél, ami ebben az állapotban megerőltető számodra, akkor ideje lecserélni azt legalább ideiglenesen.

A terhesség ideje alatt a fogaid érzékenyebbek, a fogínyed vérzékenyebb lehet. Mindezek ellenére a fogmosást ne hanyagold el, hanem inkább használj olyan fogkrémet, amelyet kifejezetten érzékeny fogakra fejlesztettek ki. A fogkeféd mindig legyen tiszta, ha elhasználódott lenne, azonnal dobd ki, vegyél újat. Rengeteg baktérium telepedik meg a fogkefén, aminek a szervezet nem örül amúgy sem, de ebben az időszakban érzékenyebb lehetsz rá. Ha a mentolos fogkrém irritálna - amit teljesen megértek -, akkor inkább használj mentolmentes pasztát.

A mi kicsi babánk

A baba testhossza körülbelül 25-36 mm, ülőmagassága (CRL) 17-24 mm, súlya 4 gramm.

A köldökzsinór már teljesen kifejlődött, az ultrahang segítségével szépen lehet látni, hogyan lüktet a kicsi szívével együtt. A későbbiek folyamán, ha a köldökzsinór a pici lába közé keveredik, gyakran megtévesztheti a szülőket és az orvost is, de ha egyértelmű lüktetés tapasztalható benne, akkor egyértelmű, hogy csak a köldökzsinórt találtátok meg a készülékkel.
embrió

A magzat külseje egyre inkább hasonlít egy babához. Az arcának elemei felismerhetők már. A szemhéjak kialakultak már, de még csukva vannak a kicsi szemecskék. A külső fül már teljesen kész, és a szájának egy része, a felső ajak is elnyeri végleges formáját, pici szájában pedig felismerhetőek a tejfog kezdemények. A hangszalagjai is képesek már a hangadásra, de a magzatvíz nem a legmegfelelőbb közeg a hang terjesztésére.

A kezecskéken befejeződik az újak szétválása, már különálló ujjai vannak, a végein apró körmökkel, és a lábujjak is sokat fejlődtek. A létfontosságú belső szervek már kialakultak, megfelelően működnek, bár még nem nyerték el végeleges formájukat. A mellkasban a szív szorgalmasan zakatol, percenként kb. 160-at dobban. A fejben már jól elkülönülnek az agyfélteke-hólyagok, az agy az elmúlt héthez képest tovább formálódik, az agyműködése is beindul, így akár már fájdalmat is képes érezni. A hét végére a farok eltűnik, így a magzat teljesen elveszti ebihalhoz hasonlító alakját. Már egy igazi kicsi baba!

Vizsgálatok

A választott orvosodat ebben az időszakban havonta egy alakalommal látogatod meg, de a közti időben rengeteg laborvizsgálatot kell csináltatnod. Az utolsó labor eredményeit a dokid kielemzi, vérnyomást, testsúlyt mér, hüvelyi ultrahanggal megvizsgálja a kicsit. Ha mázlid van, akkor ez az utolsó hüvelyi ultrahang. Megkapod a beutalókat az újabb laborokra, és a 12. héten esedékes nyaki redő szűrésre is.

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media