2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

10. hét 4D felvételek

A 10. hetes baba átlagosan 4 grammos és 25-36 milliméter hosszú. Természetesen ekkor még ülőmagasságról beszélünk, ami a fejtető és a popsi csúcsának távolságát mutatja meg.  A 10. hét végétől a babát már nem embriónak, hanem magzatnak nevezzük. Jó hír, hogy a magzati korban a veleszületett rendellenességek már ritkábban alakulnak ki, mint embrionális korban. A baba szervezete ekkora egy közel egymillió sejtből álló egység, aminek körülbelül a felét az agy teszi ki. Testarányaiban és tömegében is közel a fele, és percenként 25.000 idegsejttel lesz gazdagabb. Az elmúlt hetek alatt a magzat összes létfontosságú szerve kialakult, mostantól összehangoltan, egységesen növekednek tovább. A 2D felvételeken jól látható, hogy már aktívan mozog, próbálgatja kezeit, lábait.

Ezen a héten ultrahangvizsgálatra kell menned, ahol megmérik a kicsi tarkóján lévő bőrredő vastagságát. Amennyiben a redő túlságosan vastag, az Down-szindrómára utalhat, de a diagnózis felállításához több vizsgálat is szükséges. Egy tűvel mintát vesznek a méhlepényből, vagy a magzatvízből, és az ott megtalálható kromoszómákat vizsgálva egyértelműen megmondják, hogy mi az eredmény. Ennek a vizsgálatnak igen nagy kockázata van, úgyhogy, ha arra kerülne sor, mindenképp mérlegelned kell, hogy beleegyezel vagy sem.

Ehhez a héthez sajnos csak három felvételt találtam, de ezen is szépen láthatók a kismanók odabent. A másodikon ráadásul nagyon szépen megfigyelhetőek az ikerbabák a 10. hétben.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media