2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

Reggeli émelygés, hányás

A terhesség 12-14. hetéig a legtöbb várandós kismama küzd a reggeli émelygéssel. Nagyon kevesen tartoznak azon szerencsések közé, akik soha, semmiféle hányingert nem éreztek a várandósságuk alatt, ellentétben ezzel igen sokan vannak olyanok, akik nem csak az első 12-14 hétben, illetve nem csak reggel, hanem az egész nap folyamán küzdenek, túlélnek sokan közülük egészen a baba születéséig.

A reggeli hányinger nem ártalmas a babának, viszont a mamának fölöttébb kellemetlen. Azonban, ha a hányinger mellé hányás is párosul, és ez rendszeressé válik, akkor nagyon kell ügyelni arra, hogy a szervezet elektrolit egyensúlya ne boruljon föl, mert az már nem csak a mama szervezetét viseli meg, hanem a babának sem tesz jót. Ha gyakori, elhúzódó hányós időszakot élnél át a terhességed elején, akkor mindenképp pótolnod kell nem csak az elvesztett folyadékot, hanem gondoskodnod kell arról, hogy a szervezetedbe a megfelelő mennyiségű ion bekerüljön. Gondolj arra, hogy ezt akár egy rota-vírus is okozhatná, és akkor is meg kellene előznöd a kiszáradást, és az orvosod javasolná, hogy a teádba egy pici sót is tegyél a cukor mellé. A várandós időszak reggeli émelygése azonban abban különbözik a vírusos gyomorfertőzéstől, hogy itt nem kell diétáznod, és sajnos nem múlik el egy-két nap elteltével.

sick

Mindenesetre, ha túlságosan gyakori és napokon keresztül tartó hányásról tájékoztatnod kell az orvosodat is. Ő valószínűleg vitaminkészítményeket fog javasolni. A B6 vitamin ugyanis csökkentheti a hányingert. Ezen fölül léteznek úgy nevezett hányás csillapító készítmények, de ezt csak az orvos tudja eldönteni, hogy szükséged van-e ezen készítmények valamelyikére. Valahol Angliában találtak ki egy gyógyszert, vagy gyógyszernek nem nevezhető pirulát, amit direkt várandósok szednek a reggeli, vagy egész napos émelygés leküzdésére. A tabletta mellett akad azonban néhány egyszerű népi gyógymód a tünetek leküzdésére:

 1. Egyél gyakran keveset. (Jobb, ha befelé megy, mintha kifelé jön.) Válassz olyan rágcsálnivalókat, amik kevésbé hizlalnak. A napi étkezéseket pedig ne hagyd ki.
 2. Étkezések előtt egy fél órával igyál egy pohár folyadékot, de étkezés közben már ne igyál. (Ezt én anno nem így csináltam terhességem idején, de megér egy próbát.)
 3. Kerüljük az erős dezodorok, parfümök használatát. Jobb már ilyenkor hozzászokni amúgy is a diszkrét illatokhoz, a baba úgysem fogja szeretni.
 4. Ne egyél fűszeres ételeket. Azok az emésztésednek amúgy sem tesznek jót.
 5. Vásároljunk kevésbé mentolos fogkrémet. Sokféle készítmény létezik, ami nem annyira mentolos, hogy zavaró legyen.
 6. Szellőztess gyakran a lakásban. Pláne főzés közben, illetve étkezések után. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az asztalnál még jólesik egy étel, de onnan felállva már émelyítő a gondolata is.
 7. Pihenj sokat, ne ugrálj! Épp eléggé fel van kavarodva a gyomrod így is.
 8. Pihenj, de étkezés után jobban teszed, ha inkább nem fekszel le azonnal. Várj egy fél órácskát.
 9. Kirándulj, járj sokat friss levegőre!
 10. A túlzottan meleg helyeket kerüld, illetve a fürdővized se legyen túlzottan meleg.
 11. Szagolgass citromot vagy gyömbért, vagy igyál limonádét – persze kevés cukorral, vagy cukor nélkül.

Mindenképp konzultálj az orvosoddal, ha az alábbi tünetek egyikét is tapasztalod:

 1. Ha túlzott hányingert érzel, és ezáltal semmilyen ételt nem tudsz elfogyasztani, esetleg mindent kihánysz sorozatosan.
 2. Ha a hányás fájdalommal és/vagy lázzal is jár.
 3. Ha az émelygés a 14. hét után nem szűnik meg.
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media