2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Pro-life video

Egy egyszerű kis videót találtam, amin keresztül betekinthetünk a mama pocakjába néhány pillanat erejéig. Egyrészt nagyon tetszik az összeállítás, mert tényleg nagyon szuper képekkel mutatja a be a baba fejlődését, másrészt viszont elgondolkodtat a dolog, hogy a magzati kort vajon miért nevezik sokan élet-előtti életnek, hiszen, mint azt mindannyian tudjuk, az élet a megtermékenyüléssel kezdődik, nem pedig a születéssel.

Abban a meghitt pillanatban lesz két kicsi sejtből egy osztódásra, növekedésre képes zigóta, ami ugyan még csak egy pici életkezdemény, de mégis él, és alig néhány nap alatt parányi szíve fejlődik, és dobogni kezd majd. Már a mama pocakjában lüktető motorral, lassan kialakuló végtagokkal, arccal, és bármilyen hihetetlen, gondolatokkal él ez a pici magzat. Miért beszélünk hát úgy a születés előtti időszakról, mintha akkor nem is lenne élet? Csak azért, mert ez az időszak még nem számítódik bele az életkorba? Kampányolok én is kicsit az ÉLET mellett!

Léteznek olyan horoszkópok, amelyek nem a születés pontos dátumát, hanem a fogantatás dátumát veszik alapul. Persze megértem, hogy nehéz kiszámolni, hogy pontosan mikor fogantatott egy gyermek, hiszen gyakran előfordul, hogy az anyuka hetekig, sőt, hónapokig sem tud a csöppnyi jövevény létezéséről. És ritka esetben – a menstruáció elmaradásának hiányában – aztán végképp nehéz utólag megállapítani, hogy pontosan mikor fogantatott egy gyermek. Maximum egy cikluson belüli időszakot tudnak meghatározni az orvosok is.

És az is igaz, hogy egy cikluson belül hiába fogan egy csöppség az első, második, vagy harmadik héten, hiszen az életkorát az utolsó menstruáció első napjától számítják. Így akár 4 hét eltérés és lehet az amúgy orvosilag meghatározott egykorú babák igazi életkora között. Nem véletlen tehát, hogy a születés pontos idejének meghatározásakor azt szokták mondani, hogy a gyermek a betöltött 40. hétre jön a világra +/- két hét.

Ezek alapján megkérdőjelezném Antipatrus és Achinapolus horoszkópkészítési munkásságát, de a tényt, hogy a magzatot már élő emberként kezelik, azt kedvesnek, sőt tiszteletre méltónak gondolom.

Mindezeken fölül, ha valaki napra pontosan tudja, hogy gyermeke mikor fogantatott, vagy utólag azt képes kiszámolni, akkor illendőnek tartanám, hogy minden évben ne csak a gyermek születésnapját, de a fogantatásának időpontját is megünnepelje, ugyan úgy, mint ahogy minden évben megünnepeljük a Jézus születésnapja (december 25.) mellett Mária szeplőtelen fogantatásának (március 25.) ünnepét is. Az első időpontot mindenki ismeri és ünnepli, mint Karácsonyt. A második időpont kevésbé ismert, általában csak katolikus körökben ünneplik minden évben. Ez a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.

Azon kismamáknak, akik mesterséges úton estek teherbe, vagy csak kis rásegítéssel, azoknak igen egyszerű megnézni azt a dátumot, amikor gyermekük fogant, hiszen csak vissza kell lapozniuk az iratokban. Akik természetes úton estek teherbe, de a teherbeesés időpontja egyértelmű, vagy csak kis kalkulációt igényel, azok is vegyék a fáradtságot, és évről évre emlékezzenek meg erről a jeles napról. Ünnepeljenek virággal, gyertyával, tortával, meghitt estével, vagy akármivel, de mindenképp tegyék emlékezetessé, vagy legalább emlékezzenek vissza, hiszen a pocakbaba élete nem a születés pillanatától kezdődik, hanem attól a pillanattól, hogy két pici sejtből egy parányi élet lett.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media