2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Felkészülés a terhességre

Minden nő vágya, hogy gyermeket szülhessen. A mai modern fogamzásgátló eszközök lehetővé teszik, hogy megválasszuk gyermekünk születésének / fogamzásának legkorábbi időpontját. Az időpont kiválasztása viszont nem minden. Egy kisbaba befogadására fel kell készülni! Ebben az időszakban pedig egészségesebben kell élni, mint azelőtt. El kell hagyni rossz, egészségtelen szokásainkat, megtisztítani testünket-lelkünket, átalakítani életünket annak megfelelően, hogy a pici jövevény megtalálja benne a helyét. Hiszen 9 hónapig fog nevelkedni ezen a helyen. Végezzünk nagytakarítást!

A dohányzás: Érdemes a baba születése előtt legalább 9 hónappal abbahagyni a dohányzást. Időt kell hagyni a szervezetnek, hogy a nikotint és a kátrányt lebonthassa, kiürítse, hiszen a dohányzó anyukák között gyakori a vetélés, születési rendellenességek, méhen kívüli terhesség. A dohányzás legrosszabb esetben meddőséget is okozhat. A leendő édesanyához bátran csatlakozhat a leendő apuka is. A nikotin ugyanis gátolja a hímivarsejtek képződését is. Az aktívan vagy akár passzívan dohányzó anyukák gyermekei alacsonyabb súllyal születnek. Ami érthető, hiszen az oxigén kisebb felületen tud a szervezetükbe jutni a lerakódott kátrányon keresztül. Valamint a nikotin szűkíti az ereket is, így eleve kevesebb vér jut el a babáig. Tehát, ha tehetjük, messziről kerüljük, így megőrizhetjük a baba egészsége mellett a sajátunkat is.

Az alkohol: Már a fogantatás előtt mérsékelni kell az alkohol fogyasztását. A legjobb, ha egy kortyot sem iszik az anyuka. Az alkohol károsító hatásáról már sok cikket olvashattunk, mégis sokan figyelmen kívül hagyják ezeket. Pedig érdemes odafigyelni rá. Az alkohol viszonlag hamar távozik a szervezetből, de sok romot hagy maga után. Azt gondolom, hogy a felkészülés időszakában a szervezetnek a pici jövevényre kell koncentrálnia, nem pedig javító munkát végezni a gyomorban, agyban és májban. Ha ilyen szenvedélybetegségben szenved, fel kell adnia szenvedélyét az egészséges gyermek érdekében. Szörnyű dolog, ha beteg baba születik. Még szörnyebb, ha az anyuka tehet a baba betegségéről, és kellő körültekintéssel elkerülhette volna azt. Hogy mielőbb anyai örömök elé nézhessen, forduljon szakemberhez!

Fogamzásgátlók: A fogamzásgátló tabletták szedését a fogamzás előtt legalább 3-6 hónappal abba kell hagyni. Vannak olyan fogamzásgátló tabletták, amelyek a peteérést késleltetik vagy felfüggesztik, valamint a méhnyálkahártyát elsorvasztják. A fogantatás előtt a méhnyálkahártyának időt kell adnunk a regenerálódásra. Tablettánként változóan többet vagy kevesebbet.

Egyéb gyógyszerek: Ha bármilyen betegséget kap el, és gyógyszert kell szednie, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy családot terveznek a közeljövőben. Így az orvos kellő körültekintéssel javasol gyógyszert, amelyek a születendő gyermeket nem veszélyeztetik. Ha esetleg valamilyen betegség miatt rendszeresen kell gyógyszert fogyasztania valamelyik leendő szülőnek, a nőgyógyász véleményét érdemes kikérni. Ha a családon belül előfordult már valamilyen családi betegség, érdemes genetikushoz fordulni, aki segít felmérni az öröklési kockázatokat.

gyümölcs

Táplálkozás: Nem csak a várandósság ideje alatt, de azt megelőzően is érdemes az egészséges táplálkozásra figyelni. A napi energia és vitaminszükségletet igyekezzünk változatos étrenddel pótolni. Ha nincs lehetőségünk részletesen figyelni az étel tápanyag- és vitamintartalmára, akkor érdemes valamilyen multivitamin készítményt szedni. A patikákban szép számmal kaphatók igen jó tabletták, de akár már ebben az időszakban is elkezdhetjük a terhességi vitaminokat szedni. A kifejezetten terhes nőknek készült multivitaminok ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a baba növekedéséhez szükségesek. Ilyen pl. a folsav, amely nem csak a baba növekedését, de a megtermékenyült petesejt beágyazódását is pozitívan befolyásolja, és megakadályozza bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását. Az ilyen vitaminok szedését a megtermékenyülés előtt már 3 hónappal érdemes elkezdeni. A tabletták szedése nem kötelező. Kellő odafigyeléssel, körültekintéssel étrendünk összeállítható úgy, hogy a terhességi vitaminokra ne is legyen szükség. Vegetáriánus étrenddel is a szervezetbe juttatható a naponta szükséges fehérje, energia, vitamin, viszont sokkal nagyobb odafigyelést és felkészülést igényel.

Belső tisztítás: Évente legalább egy alkalommal, ideális esetben havonta mindenkinek javaslom, hogy végezzen el valamilyen tisztító kúrát. Ezzel eltávolíthatja szervezetéből a lerakódott salak- és méreganyagokat, megelőzve az idős kori súlyos betegségeket. A belek méregtelenítése meggátolja a vastagbélrákot, az érelmeszesedést. A bél méregtelenítése egy napig tart. Ezen a napon ne együnk semmi mást, csak almát. Az alma az egyik legértékesebb táplálékunk, nagyon gazdag pektinben, amely a bélben szivacsként hat, a mérgező salakot magába szívja, és meggátolja a kártékony baktériumok elszaporodását. Májunkat és epehólyagunkat almalével, ereinket foghagymával tisztíthatjuk. Ha időnkből és kitartásunkból telik, folytathatjuk a sort más szerveink, szervrendszereink, izületeink és nyirokrendszerünk tisztításával. Bármilyen szervrendszeri probléma esetén a tiszítókúrát érdemes háziorvosunkkal átbeszélni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media