2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

6. hét történései

2023-03-02 23:00:39

Ha eddig még nem választottál nőgyógyászt, akkor ideje elkezdeni a keresgélést. Még körülbelül 2-3 heted van, hogy megejtsd az első vizsgálatot. Az orvos választásánál legyél nagyon körültekintő, hiszen a terhességed alatt minden apró aggodalmadat vele fogod megosztani, és a vajúdás és szülés pillanatainál is ő lesz jelen. Kérd meg a Téged körülvevő anyukákat, hogy ajánljanak neked orvost, és az ajánlott orvosoknak nézz utána az interneten, olvass fórumokat, mások tapasztalataiból merítve könnyebb lehet a választás.

Az első vizsgálat alkalmával az orvos hüvelyi ultrahang vizsgálattal megállapítja a terhesség tényét, ellenőrzi, hogy nem méhem kívüli terhességről van szó, valamint megállapíthatja az ikerterhességet. A kicsi méretei, valamint az utolsó vérzés alapján meghatározza a szülés várható időpontját. Beutalókat ad mindenféle vizsgálatokra, amiket a következő találkozásotokig el kell végeztetned (vérvétel, vizeletvizsgálat, EKG, fogorvosi vizsgálat), de ne aggódj, vizitdíjat legalább nem kell fizetned már sehol. Az orvosod kérelmet ír a lakóhely szerinti védőnőnek, hogy a terhesgondozási könyvet állítsa ki részedre. Megbeszéli veled a kismamákra vonatkozó helyes életmódot, kifaggat a családban előforduló örökletes betegségekről, tanácsot ad minden téren. Merj bátran kérdezni! Ha olyan munkahelyen dolgozol, ami veszélyezteti a kicsi épségét (pl. fertőző, vegyi anyagokkal dolgozol), akkor az orvosod már most indoklást ír a munkáltatódnak, hogy biztosítson számodra olyan munkakört, amely az állapotodnak jobban megfelel. Ezen kívül, ha bármilyen problémát észlelsz az embrió növekedésével kapcsolatosan, akkor azonnal üzenj a háziorvosodnak, hogy vegyen betegállományba, mert a gyermek épsége veszélyeztetve van.

6 hetes embryo

Bár Te még nem sok változást észlelsz az előző héthez képest, de ezen a héten is nagyon sok dolog történik a kicsivel odabent. Ezen a héten a baba kezdetleges szíve kapcsolatba kerül az erekkel, a vérsejtek képződése és a vérkeringés beindul, amit a monitoron keresztül is láthatsz, és esetleg a zakatoló, ütemes dobogását meg is hallgatjátok. Jól el lehet már különíteni a babát a köldökzsinórtól. Záródik a csöppség velőcsöve, innentől embriónak tekinthetjük. Az alsó állkapocs elkülönül a felsőtől (itt indulnak be a csontosodási folyamatok), és kialakulnak a hangszalagok, a gége és a belső fül, valamint a főbb belső szervek (a tüdő, a hasnyálmirigy, a máj, és a primitív gyomor), és az igencsak kezdetleges agy is.

A 2-4 milliméteres embriócskának már vannak kezei, lábai. Megfigyelhetőek a végtagokon az aprócska ujjak, ezek csak amolyan barázdák még, de hamarosan szétnyílnak az ujjacskák is. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az ujjak kinőnek a kéz- és láb bimbókból, pedig azok nem kinőnek, hanem csak elválnak egymástól. Már megfigyelhető a végtagok reflexszerű mozgása is.

Van nyaka, az aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért olyan nagy még. A fejen megjelennek a fül (amik még csak kis kopoltyúívek), szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.

a has növekedése

A méhed is rohamos növekedésnek indul, ezért már most érezheted, hogy a ruháid, nadrágjaid szűkebbek lettek, hamarosan a derékszíjakra sem lesz szükséged. Az émelygés, esetleg hányás még mindig a gyötörhet, és sajnos ez így marad még kb. a 12. hétig, csak a szerencsésebbeknél múlik el hamarabb. Az is előfordulhat, hogy ez az undor erősödik, és a reggeli rosszullét egész napossá húzódhat, emiatt leadhatsz a várandósság elején pár kilót. Próbálj meg olyan rágcsálnivalót beszerezni, amely nem hizlal, sokat lehet enni belőle, és lelkiismeret-furdalás nélkül majszolhatod akár egész nap. (Pl. puffasztott köles, buláta, ropi, stb.)

Egyéb terhességi tünetek lehetnek ezen a héten: érzékenyebb, feszülő, elnehezedő mellek, mérhetetlen fáradtság, emésztési zavarok, megváltozott szag-, ízérzékelés, fej-, nyak-, derékfájás.

Fontos tudnod:

Ha van macskád, nem kell tőle megválni, csak a macskaalom takarítását kell másra hagynod, mert félő, hogy toxoplazmózis fertőzést kapsz. Ez egy egysejtű parazita, amely a macskában szaporodik, de a köztigazdája akár az ember is lehet. A legtöbb macskatulajdonos már átesett ezen a fertőzésen, miközben csak influenzára gyanakodott, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak. Amennyiben viszont terhesen kapnád el ezt a fertőzést, az sajnos a kicsinél genetikai rendellenességet is okozhat. Jobb az elővigyázatosság!

Figyelj oda az egészséges életmódra. Ha eddig dohányoztál, akkor mielőbb szabadulj meg szenvedélyedtől, és kerüld a passzív dohányzást is! Ne fogyassz alkoholos italokat! A drogok használatát és a felesleges gyógyszerek bevételét a kicsi érdekében is kerüld!

Ügyelj a helyes táplálkozásra! Gyakran egyél keveset, ezzel megelőzheted a rosszulléteket. Ha eddig nem kezdtél terhességi vitaminokat szedni, akkor nyugodtan hozzáfoghatsz, de mindenek előtt ezt beszéld meg kezelőorvosoddal.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media