2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

A hajmosásról

A gyerekek nem szeretik a hajmosást. Ennek több oka van, nem veszik jó néven, ha vizes az arcuk, fejük, fülük. A legkellemetlenebb pedig az, ha a szemükbe kerülő sampon csípi, irritálja a szemet. Néhány trükk, hogyan érhetjük el, hogy a hajmosás ne sírós, nyűgös program legyen, hanem kellemes, szórakoztató része a fürdésnek.

Válasszunk jó sampont! Persze nem könnyű eldönteni, milyen a jó sampon. Sok samponra ráírják, hogy érzékeny bababőrre való és kíméli a szemet, a valóságban azonban mégis csíp. Csak úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy egy sampon valóban könnymentes-e, ha magunkon teszünk próbát. Ha minket akár csak egy kicsit is csíp, akkor a gyerek szemét biztosan fogja. Keressünk természetes, minél kevesebb kemikáliát tartalmazó készítményt. Az erősen illatos kozmetikumok valószínűbb, hogy irritáló hatásúak. Ha a drogériák polcain nem találunk megfelelően kímélő sampont, akkor érdeklődjünk a patikában. A gyógyszertári kénes sampont is kipróbálhatjuk, bár őszintén szólva, az illata nagyon bizarr, olyan érzés lesz a kicsihez bújni, mintha egy gumibabát szagolgatnánk.

A hajmosáskor a legkényesebb dolog a fej bevizezése. Megpróbálhatjuk egy kis műanyag pohárral önteni a baba fejére a vizet, úgy, hogy közben a másik kezünkkel védjük az arcát, szemét. Ülni tudó babákkal ez már megoldható, a karon fekvő babának nagyon óvatosan öblítsük a fejét.

hajmosás

Nagyobb gyereket megkérhetünk, hogy jól hajtsa hátra a fejét. Keressünk a plafonon valamit, amit ilyenkor néznie kell, ha nincs ilyen, akkor ragasszunk fel egy kis repülőt, felhőt vagy napocskát.

Jó megoldás a kistörülköző is, amit a gyerek az arca elé tart, amíg öblítjük a fejét. Így az esetleg előre folyó víz sem zavarja. Akik ebben már együtt tudnak működni, biztosan sírás nélkül „vészelik át” a hajmosást.

Elég egyszer samponozni. A kisgyerekek haja, fejbőre nem igényli a kétszeri samponozást. Megfigyelhetjük, hogy már az elsőnél is jó sűrű hab keletkezik, ez biztosan eltávolít minden szennyeződést.

A habos hajat formázgatva, szarvacskát vagy taréjt készíthetünk, amin a gyerekek tükörbe nézve vagy egymáson kacarászva jót mulatnak.

Nagyon alaposan öblítsük ki a sampont, legjobb, ha a zuhanyrózsa vízsugarát használjuk erre a célra.

Hajmosás után alaposan töröljük meg a fejecskét és vagy szárítsuk meg azonnal, vagy húzzunk rá vékony sapkát, esetleg egy harisnya tetejét. A vékony anyagon keresztül a haj megszárad hamar, de megfázni nem fog. A hajszárítás télen a biztosabb módszer, de ne túl forró levegővel fújjuk a kicsi fejét, mert az kellemetlen lehet neki.

Mit tehetünk a koszmó ellen? Hajmosás előtt olajjal alaposan bedörzsöljük a kicsi fejbőrét. Használjunk illatmentes, természetes olajat, olívát vagy búzacsírát de a napraforgóolaj is megteszi. Puha sörtéjű babahajkefével masszírozzuk az olajjal átitatott, felpuhított fejbőrt. A koszmó nagy része így oldódik le. A súlyos, vastag rétegben felrakódott koszmót mutassuk meg orvosnak, mert a fejbőrt a levegőtől elzárva komoly gyulladást okozhat. Létezik a koszmót megszüntető babasampon is, kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől.

A születéskori hajat, a babahajat a csecsemők néhány hetes korukban elveszítik. Gyakran előfordul, hogy egészen más színű vagy árnyalatú haj nő helyette. A sokszor háton vagy egy oldalon fekvő babák haja ki is kophat, de ez csak átmeneti állapot, nem kell tőle megijednünk.

A csecsemők haját nem szükséges nyírni, csak arra figyeljünk, hogy a szembe ne lógjon a frufru! Vannak babák, kislányok is, akik jóideig haj nélkül éldegélnek, emiatt sem kell aggódnunk, idővel elkezd nőni mindenki haja. A kis kopaszok fejére kifejezetten ügyeljünk, az utcán viseljenek sapkát, nyáron a tűző nap, télen a hideg ellen.

Ahogy nőnek természetesen hajuk mennyisége, minősége változik, kiegyenesedhet, megerősödhet, színe sötétedhet vagy világosodhat.

Hosszú hajú kislányoknak meggyűlhet a bajuk a gubancos, nehezen fésülhető hajukkal. Ilyenkor érdemes kevés balzsammal segíteni a fésülést. A makrancos, esetleg göndör fürtök így válnak sok esetben az olló martalékává, az anyukák feladják a küzdelmet és inkább vágatnak kislányuknak rövidebb, könnyebben kezelhető hajat. Szerencsére a fodrászoknak sikerül így is „csajos” frizurát készíteni, nem kell naponta bíbelődni a hosszú haj fésülésével. A kislányok egy része nem szereti, ha hajába csatot vagy hajgumit kötnek, nekik mindenképp szerencsésebb frufrut vágatni, hogy ne lógjon a szemükbe a hosszú hajuk. A szembe lógó haj, a látás károsodásához vezethet!

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media