2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Kisbabák fürdetése

2024-01-05 23:10:27 - Nojka

Az újszülött gondozásának egyik legizgalmasabb része, amitől eleinte kicsit tartanak is az anyukák, a fürdetés. Néhány ötlettel próbáljuk segíteni a bizonytalan szülőket, hogy ez a program mindenkinek vidám élménnyé váljon.

Elképzelhető, hogy kisbabánk eleinte nem fogja díjazni, hogy bizonyos időközönként levetkőztetjük és vízbe tesszük. Igyekezzünk jól megválasztani a fürdetés időpontját. Ha a kisbaba nagyon éhes vagy fáradt, türelmetlen lesz, és az sem kizárt, hogy végigsírja az egész procedúrát. Nem követünk el hibát, ha a nyűgös babát először megkínáljuk tejjel, és csak utána kezdünk neki a fürdetésnek. Ha rendszeresen rosszul fogadja az esti rituálét, próbáljuk áttenni a fürdetés időpontját egy délelőtti órára. Ilyenkor még mi is kevésbé vagyunk fáradtak, nyugodtan, kényelmesen, és főleg jókedvűen foghatunk hozzá. Érdemes megemlíteni, hogy a babák számára a fürdetés elsősorban a szokás kialakulása miatt fontos, mint napi program. Egy zűrös, sűrű, programokkal teli vagy nyűgösebb napon, ha kihagyjuk a fürdetést, nem okozunk vele kárt. Ilyenkor nedves textil pelenkával tisztítsuk meg az arcot, kezeket és a nemi szervek környékét, ezzel pótolva az igazi fürdést.

fürcsi

Én mindenkit igyekszem rábeszélni arra, hogy minél korábban szoktassa hozzá magát és kisbabáját ahhoz, hogy amikor a pelusban széklet is van, akkor folyóvíz alatt, szappannal mossuk le a bőrt. Ezzel a módszerrel csökkentjük a gomba, pelenkakiütés, kipirosodás esélyét. Kivitelezése otthon nem jelent nagy fáradságot, a bodyt felhajtjuk és a váll fölött összepatentoljuk, egyik kézzel a mosdó felett tartjuk a kisbabát, mint fürdetéskor hason, a másikkal pedig lemossuk. Természetesen kiránduláskor vagy olyan helyen, ahol nincs lehetőség erre, jó szolgálatot tesz a popsitörlő.

A saját dolgunk megkönnyítésére választhatunk olyan kiskádat, amiben nem kell kézzel tartanunk a kisbabát (persze eleinte ebben is kell) vagy vehetünk olyan betétet a kiskádba, amivel megtámasztva a babát felszabadul mindkét kezünk.

A levegő és a víz hőmérsékletét különös gondossággal válasszuk meg. Általános szabály, hogy a könyökünkkel ellenőrizzük a vizet, de mérhetjük hőmérővel is. Néhány alkalom után ki fogjuk tapasztalni, hogy gyermekünk milyen meleg vizet szeret, ebben is különbözhetnek ugyanis a gyerekek.

Az első néhány fürdetés alkalmával a kisbaba biztonságérzetét növelhetjük, ha a vetkőztetés után száraz tetralepedőbe csavarjuk, és azzal együtt merítjük lassan, óvatosan a vízbe. A tetra lepedő sarkaival megtisztíthatjuk a kis arcát, CSAK VÍZZEL, ne használjunk tisztálkodó szert. Az újszülöttek számára a legalkalmasabb a szappan helyett használható gyógyszertári fürdetőkrém (Unguentum hydrophilicum nonionicum). A krémet eleinte talán szokatlan szappanként alkalmazni, de bízhatunk benne, hogy valóban nem engedi kiszáradni a bőrt. Ha ügyesek vagyunk, zuhannyal fel is tudjuk habosítani. Könnyebb használni, főleg egy kézzel, ha a gyógyszertárban tégelybe kérjük kimérni, a tubusos kiszerelés helyett. Az illatszer boltokban kapható fürdetőszerek, még az is, amelyik a reklám szerint az újszülött osztályokon bevált, mesterséges illatanyagot tartalmaznak, melyek irritálhatják a babák kényes bőrét. Próbáljuk ki helyette, hogy kevés lefejt anyatejet öntünk a fürdető vízhez, rendkívül tápláló, jót tesz a bababőrnek.

Minden fürdéskor alaposan mossuk meg a végbél és nemi szervek környékét, és ne feledkezzünk el a kis ökölbe szorított kezecskékről sem, ahol rengeteg baktérium érzi jól magát, a nyálas, anyatejes környezetben.

A köldökcsonkot a seb leeséséig nem érheti víz, Magyarországon az ápolására vonatkozó előírás az alkoholos tisztítás, és fertőtlenítő sebhintőpor alkalmazása. Azért emelem ezt ki, mert pl. Németországban nem javasolják a mindennapos fertőtlenítést, forralt, lehűtött vízzel tisztítják a köldöksebet, és csak gyulladás, fertőződés esetén használnak sebalkoholt.

Fektessünk kellő hangsúlyt a hajmosásra. A kisbabák hajas fejbőrét heti egy-két alkalommal mossuk meg samponnal. Válasszunk kímélő sampont, esetleg kérjük ebben is gyógyszerész segítségét. A hajmosáskor teljesen fekvő helyzetben, egy műanyagpohárral öntsük a baba fejére a vizet, úgy, hogy lehetőleg ne folyjék a szemébe. Egyszer elég samponozni a fejet, minimális mennyiségű samponnal.

A fürdés ne tartson túl sokáig, nehogy a baba megfázzon, illetve túlságosan kiázzon a bőre. A vízből kivéve töröljük nagyon alaposan szárazra. Különösen a hajlatokat, combok, könyök, nyak, fül mögött, lábujjak között. Ahol a bőr nedves marad, könnyen kipállik, illetve kialakulhat gombásodás. Téli időszakban feltétlenül gondoskodjunk a bőr visszazsírozásáról, mit is ajánlhatnánk szívesebben, mint a patikai testápolót, illatanyag nélkül. Az arcot is kenjük be, mert különösen hideg időben nagyon kiszáradhat, kipirulhat. Vannak kisbabák, akiknek a popsija jobban viseli a hintőporozást, próbáljuk ki, bár ne feledjük, hogy a hintőpor erősen szárít.

A fürdetés során igyekezzünk megőrizni a meghitt hangulatot, minél többet simogassuk, esetleg énekeljünk a kisbabának, ez a program később is a nap fénypontja lesz, amikor jót lehet beszélgetni, hancúrozni.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media