2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Életmentő óvintézkedések

2023-10-16 23:07:25

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat új videósorozata a súlyos sérülések elkerülésének egyszerű módszereit mutatja be.

Gyermeked biztonsága a te felelősséged. Vagyis a leghatékonyabban úgy lehet életet menteni, ha megelőzzük a bajt – ez áll a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat új kampányának középpontjában. Nem kell különleges óvintézkedésekre gondolni: például a gyerekülés és a bukósisak megfelelő használatával rengeteget tehetünk. Az alapítvány új, a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával létrehozott videósorozata azt mutatja be, hogyan kerülhetők el egyszerűen azok a súlyos sérülések, amelyek életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek.


Képek forrása: MFB Magyar Fejlesztési Bank

A baleseti sérülés a vezető halálok az egyévesnél idősebb gyerekeknél a fejlett világban. Ráadásul minden balesetben elhunyt kisgyermekre négy olyan túlélő jut, aki maradandó károsodásoktól szenved élete végig – mondja Dr. Goschler Ádám, gyermekmentőorvos, csecsemő- és gyermek intenzív terápiás szakorvos, a „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek” című, hiánypótló könyv szerzője. Szerinte a súlyos, vagy halálos kimenetel szinte a legtöbb esetben megelőzhető volna néhány egyszerű szabály betartásával. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőegységei a szervezet 1999-es alapítása óta közel 60 ezer bajba jutott, beteg vagy balesetet szenvedett gyermek helyszíni ellátását végezték el. Az Országos Mentőszolgálat kötelékében a gyermekmentő kocsik az ország három régiójában, Budapesten, Miskolcon és Debrecenben sietnek a gyermekek segítségére. A szervezet a csaknem negyedévszázados munkatapasztalatait a speciális szaktudás oktatójaként is megosztja. Orvosi szakkönyv kiadása, magas színvonalú szakmai kongresszusok megrendezése mellett a szakdolgozóknak és szülőknek is tartanak továbbképzéseket, de készítettek a youtube-on bárki számára elérhető oktató videókat, és hiánypótló, a szülőknek, pedagógusoknak szóló részletes kézikönyvet is a gyermekmentésről.

Az alapítvány új, „Életmentő Szülők: Mit tegyünk, hogy elkerüljük a gyermekbaleseteket?” című videósorozatában azt mutatja be, milyen egyszerű óvintézkedésekkel kerülhetők el azok a súlyos sérülések, amelyek életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek. Az alig négy és fél perces videók olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyekben a gyerekek életveszélyes sérüléseinek elkerülése érdekében a szülőknek néhány alapvető és egyszerű szabályt kell betartani. Ilyen a biciklizésnél a bukósisak, illetve az autózásnál a gyerekülés használata, de szó van arról is, miért és – főleg hogyan – kell elkerülni a kisbabák rázását. A videókból nem csak megtanulhatjuk, miért fontos a bukósisak, vagy a gyerekülés, de azt is megtudhatjuk, hogyan kell megfelelő biztonsági felszerelést választani, mire kell figyelni a vásárláskor, és miként kell ezeket az eszközöket használni. Vagy éppen azt, hogyan kerülheti el a kimerültséget a fiatal szülő, és előzhet meg ezzel is szörnyű tragédiákat.


Képek forrása: MFB Magyar Fejlesztési Bank

„Gyermeked biztonsága a te felelősséged!” – üzeni a videósorozat ugyanazt a filozófiát követve, mint amit oktató-, tájékoztató tevékenységében eddig már megvalósított a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Tapasztalatból tudják, milyen sok múlik a beteg vagy bajba jutott gyermekek mellett lévők - szülők, rokonok, pedagógusok, felügyelő személyek – felkészültségén, az időben megkezdett újraélesztésen, vagy a beteg elsődleges állapotfelmérésén, a szakszerű segítségkérésen, és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésén. A felkészültség mellett azonban ugyanúgy fontos a szülők, gyerekfelügyelők felelősségvállalása is: a balesetek elkerülése, körültekintő, szabálykövető magatartással, és a súlyos, életveszélyes helyzetek kialakulásának megelőzése a megfelelő óvintézkedések betartásával. A videósorozat elkészítését – ugyanúgy, ahogyan a szervezet képzési programját, vagy a korábbi oktató videók, illetve a kézikönyv megjelentetését – a Magyar Fejlesztési Bank támogatta. Milassin Levente, az MFB Marketing és Kommunikációs igazgatója szerint a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány a mindennapi működésével, a gyermekek mentése iránti elkötelezettségével is példát mutat. A hosszú távú és eredményes kapcsolat fenntartása, és az alapítvány társadalmilag rendkívül hasznos kezdeményezéseinek felkarolása ezért nem is lehet kérdés a bank számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk a videók elkészítéséhez. Ismét olyan tartalom jött létre a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány és az MFB együttműködése révén, amely valódi segítséget jelent minden szülőnek, és megóvja a gyermekek életét. - tette hozzá Milassin Levente.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media