2021. május 17., hétfő - Paszkál napja

mt

Sárgaság

2020-06-19 23:17:58

A születést követő 3. nap körül szinte minden csecsemő sárgásra színeződik. Ki jobban, ki kevésbé, de a legtöbb csecsemőn megfigyelhető, hogy a bőre és a szeme fehérje sárgás árnyalatot ölt.

Ez a sárga szín a baba szervezetében található magzati vérfesték bomlástermékéből származik. A születés előtt ugyanis olyan vérfestéket tartalmazott a baba vére, amely a magzati élethez alkalmazkodva nagyobb oxigénmegkötő képességgel rendelkezik, és a felvett oxigént sokkal jobban át tudja adni a saját szöveteinek, viszont az oxigénfelvételt csak az anyai vérből tudja átvenni. Ez az oxigénfelvevő tulajdonság az anyaméhen kívül egyáltalán nem előnyös, így a baba szervezete másféle vértesteket kezd termelni, a régiek pedig folyamatosan lebomlanak.

A magzati vörösvértestekből a lebomlás során bilirubin szabadul fel, melynek sárga színének köszönhető a bőr és a szemfehérje ideiglenes sárga színe. Ez a bilirubin vízben oldható formában található meg az újszülött szervezetében, így a vizelettel néhány nap alatt kiürül (egy kis része az epébe jutva a székletet is sárgásbarnává színezi).

sárgaság

Ha ez a sárgaság egy normális, elfogadható színtartományon belül van, akkor még az orvosok sem foglalkoznak vele. Viszont, ha ránézésre (és vérvétel alapján) is túlzottan sárga a csecsemő, akkor bizonyos lépéseket tesznek.

Fény hatására a bilirubin vízben jobban oldódik, így a besárgult csecsemőt megvilágítják. Általában kék fénnyel, és eközben a baba teste teljesen meztelen, csak a szeme van egy szalaggal bekötve, nehogy károsodjon az erős fénnyel megvilágítás során.

Mindezeken fölül természetesen a legjobb módszer a sárgaság leküzdésére a fokozottabb szoptatás. Ha az anyukának még nincs elég teje, akkor a babát teáztatják, kóros esetben infúzióra kötik. A fokozott folyadékbevitel ugyanis segíti a bomlástermék távozását.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-07-21 12:17:15
  * Orsidúla
  2010-07-21 09:33:08
  Egy kicsi, de alapvető pontosítást szeretnék hozzátenni a cikkhez. A sárgaságon a teáztatás egyáltalán nem segít, mert a bilirubin a széklettel ürül. "A korai, gyakori szoptatás és a pótlás elkerülése egyrészt segíti a megfelelő tejtermelés megalapozását, másrészt a bőséges székletürítés serkentésével hozzájárul a bilirubin hatékony eltávolításhoz a szervezetből, és így a sárgaság csökkentéséhez is."

  Igen Orsi, igazad van, hogy a folyadék nagy része a vizelettel távozik. Viszont, ha a az anyatej termelése, mennyisége nem megfelelő, a baba széklete nem tud hígulni, sűrű marad, esetleg még jobban besűrűsödik. A szoptatás a legjobb egy babának a sárgaság megelőzésében, leküzdésében, de néha nem áll rendelkezésre az anyatej. Ilyenkor az anyuka nem tud mit tenni, ha belepusztul sem jön a melléből. Ilyenkor a kevéske anyatej mellett igenis fontos, hogy a gyerek elegendő folyadékhoz jusson.

  Pl. Egy barátnőm babája nem tudott szopizni. Nem tudtuk miért, de egyszerűen nem ment. A baba nem kapta be jól a cicit, s ha véletlenül sikerült, akkor is hamar kijött a szájából. A tejtermelés így csak az egyik mellben indult meg, de néhány nap alatt ott is elapadt. Persze a baba besárgult, erre az egész újszülött család stresszelt. A gyerek 2 hónapos korában jöttek rá az orvosok a szoptatás sikertelenségének okára. A gyerek nyelve le volt nőve. természetesen felvágták, és minden megoldódott. Én nem voltam velük pusztán 2 rövid 10 percet, csupán telefonon beszélgettünk. Rájöhettem volna, de eszembe sem jutott.

  Szóval igen, a cikk utolsó bekezdése újra:

  "...természetesen a legjobb módszer a sárgaság leküzdésére a fokozottabb szoptatás. Ha az anyukának még nincs elég teje, akkor a babát teáztatják, kóros esetben infúzióra kötik. A fokozott folyadékbevitel ugyanis segíti a bomlástermék távozását."

  Talán a még szócskán lehetne vitatkozni, hogy ha még nincs, és nem szoptat, akkor nem is lesz elég, pláne, ha elkezd mellette teáztatni, úgyhogy hanyagolja a cumisüveget ha lehet. De ha nem lehet, mert nincs más megoldás, akkor nincs más megoldás, de ennek megítélésében az orvosok, csecsemősök úgyis segítenek.
 • avigal
  2010-07-21 12:56:23
  Sziasztok
  Nekem mind két lányom nagyon sárga lett (már az első éjjel besárgultak) és a szoptatást a gyerek intenzives állíttatta le mert azt mondta lassabban ürül a szervezetéből . Nálunk annyira sok volt a bilirubin ,hogy vért tisztítottak a nagyobbik lányomnál a kicsinél elég volt az infuzió.
 • Adrienn
  2010-07-21 12:57:25
  Ó, szegény Ti!!!!!!!!!! :(

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media