2024. július 13., szombat - Jenő napja

mt

Mellgyulladás

A szoptatás során előforduló, egyik leggyakoribb betegség a mellgyulladás vagy tejcsatorna gyulladás. A tejcsatorna eltömődésének következtében a tej nem tud ürülni a mellből, ott felgyülemlik, nyomása megnő, aminek hatására a mellben nyomó, feszítő fájdalom lép fel. A legtöbb esetben a dugulás a szoptatás során magától megszűnik, rossz esetben viszont begyullad, piros foltot, piros csíkot eredményezve az érintett mell felületén. A mellgyulladás általában csak az egyik mellet érinti. A fájdalom, és piros folt mellett igen magas, gyakran 40 fok körüli láz, fáradtság, influenza-szerű tünetek, végtagfájdalom is tapasztalhatók. A mellgyulladásnak lehetnek azonban egyéb tünetei is, mint pl.: émelygés, hányás, reszketés, étvágytalanság.

Kezelése

A meleg hatására a pórusok kitágulnak a mellben is, ami segít a fájdalmas feszülés megszüntetésében, ezért a szoptatások előtt az érzékeny területre tegyél meleg vizes borogatást, vagy ha lehet, akkor vegyél egy kellemesen meleg fürdőt. Mindkét esetben segíts a tejnek a távozásban óvatos masszírozással, simogatással. A kemény folt fölött egyszerre 5 ujjal kezdd a masszírozást apró, kör-körös mozdulatokkal, és folyamatosan haladj a mellbimbó felé. Az eltömődött csatornákat erősen masszírozni nem szabad, mert ezáltal a benne lévő nyomást csak fokozódik, így még jobban felerősödnek a tünetek. A tejcsatornák kidugítására a leghatásosabb és leggyorsabb módszer a lehető leggyakoribb szoptatás. Ebben az időszakban akár 2 óránként is megkínálhatod a kicsinyedet, hátha sikerül a dugulást megszüntetnie. A szoptatást mindig a gyulladt mellből kezdd, és közben masszírozd is. Jó, ha a kezedet enyhén beolajozod, ezzel megelőzheted a bőrfelület kidörzsölését.

szopi

Előfordulhat, hogy a tej kissé más íze miatt a baba visszautasítja a kínálást. Mindennek ellenére kínáld meg újra és újra. A kimaradó időben pedig használj mellszívót, a fölösleges tej leszívására. Minél több tejet sikerül a babának és/vagy a tejszívónak a mellből eltávolítani, annál gyorsabb a gyógyulás folyamata.

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban biztosítva legyen számodra a pihenés. Ha lehetőséged van rá, akkor a házimunkát ebben az időszakban bízd másra, fogadj el minden segítséget. Bújjatok ágyba, ahol a pihenés mellett a gyakori szoptatás lehetősége biztosított.

Egyéb jó tanácsok

A gyógyulás folyamatának meggyorsításának érdekében a szoros ruhadarabokat cseréld lazábbra, hogy azok se nyomják el a tejcsatornákat.

Szoptatás közben vegyél fel olyan testhelyzetet, hogy a gyulladt területből a tej mielőbb kiürülhessen. A legmegfelelőbb szívóhatás úgy érhető el, ha a babát az ágyra fekteted és fölé hajolsz úgy, hogy a mellbimbót bekaphassa, amikor a gyulladt, kemény duzzanat az állához esik. Ez a póz néhány esetben igencsak akrobatikus lehet, de a gyors gyógyulás érdekében az ember mindent kipróbál, pláne, ha működik a módszer.

Győződj meg róla, hogy a baba megfelelően kapja-e be a mellet. A baba feje a mellel szemben legyen, nyakát ne fordítsa oldalra, és a száját jól nyissa ki, hogy ne csak a mellbimbó legyen a szájában, hanem a bimbóudvarra is rásimuljon kicsit az ajka. A baba orra is a mellhez kell, hogy érjen, de nem annyira, hogy levegőt ne kapjon rajta. Figyelni kell arra, hogy legalább az egyik orrluk mindig nyitott legyen, ne takarja el semmi. A megfelelő testhelyzet biztosítja, hogy a baba a tejcsatornákat a lehető legjobban kiürítse a szoptatás során.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media