2021. június 15., kedd - Jolán, Vid napja

mt

Praktikák a kullancs eltávolítására

2021-04-26 23:17:07

Manapság már nem csak az erdőkben, kirándulások alkalmával találkozhatunk kullanccsal, hanem a falvak udvarain, a nagyvárosok ligetein is, sőt, a tömbházak kertjeibe is bemerészkednek, befészkelnek, szaporodnak. Mivel egy kullancsa anyuka egy szezonban több, mint 2000 kis kullanccsal jutalmazza meg a környezetét, így előbb-utóbb minden kisgyermekes anyuka kénytelen találkozni ezzel a jelenséggel. Kiírtani nem nagyon lehet őket, ezért meg kell tanulnunk, hogyan távolíthatjuk el magunkból, gyermekeink bőréből a kullancsokat.

Bevallom, nekem ez fölöttébb gusztustalan történet, mivel irtózom a rovaroktól, bogaraktól, de talán ezt a félelmem hajlandó vagyok rövid időre legyőzni, ha gyermekem egészségéről van szó.

kullancs

Kullancskiszedő csipesz

Patikában kapható, használata egyszerű, és még a fránya kis döghöz sem kell hozzáérni. Amolyan golyóstoll formájú, a tetején lenyomunk egy gombot, és az alján egy fogószerkezet kinyílik, amivel a kullancs grabancát elkapjuk, majd egyszerűen 3-4-et csavarunk az óramutató járásával ellentétes irányban, és már kinti s van.

Igen ám, de a szerkezet láttán egy bölcsis korú kismanó messzire szalad, és nehéz megmagyarázni, hogy most nem Őt fogjuk megcsípni vele, hanem csak a rovart vesszük ki. Próbálkozzunk tehát valami barátságosabb módszerrel, ha ez nem jönne be.

Kitekerés, nyálazás, olajozás, zsírozás

Nem igazán a legjobb módszer. A nyál, olaj, zsír a kullancs légzését akadályozza, és arra stimulálja, hogy a gyomrában, belében lévő, már kiszívott vért visszaöklendezze a sebbe, ezáltal a fertőzött kórokozók is a gyerek szervezetébe juthatnak, így ha lehet, akkor kerüljük ezt a fajta kullancskiszedést.

Kullancskivétel csipesszel

Egy nem lapos fejű csipeszt választva (ami a potrohát kilapítva, abból visszanyomja az esetleg fertőzött béltartalmat) egyszerűen a bőrhöz minél közelebb megcsípjük a kullancsot, és kitépjük a bőrből. Ez a módszer azoknak jó, akiknek nincs kullancskiszedőjük, de van csipeszük, viszont ettől is éppen úgy félnek a gyerekek.

Kullancskivétel cérnával

Cérnából hurkot képezünk, amit a kullancs nyakára tekerünk. A hurkot megszorítva megakadályozzuk a potrohból a visszaáramlást, majd egyszerűen kitépjük a kullancsot. Talán ez a legbarátságosabb módszer, amitől nem félnek a legkisebbek sem, és a fertőzésveszély is a legkisebb.

A kitépős és nem kitekerős módszereknél az a gond, hogy a szívószerv, vagy esetleg az egész fej beszakadhat. Egy hatalmas tévhit, hogy ez akkor fertőző, és bármi baja lesz tőle akár felnőttnek, akár gyereknek. Ezt az apró szarudarabot a szervezet úgy érzékeli, mint egy pici szálkát, és néhány nap alatt kilöki magából. További teendőt nem igényel.

A kullancs eltávolítása után a kullancs helyét mindenképp fertőtlenítsük betadinnal, alkohollal, vagy jóddal. A betadin oldat recept nélkül kapható a patikákban és használata során nem csípi a sebet, ezért kisgyermeknél jól alkalmazható

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-06-08 11:39:06
  Hétvégén mi pont ezzel a nyálazós módszerrel vettük ki Lillából a kullancsot. nagyon egyszerű, nagyon gyors, teljesen fájdalommentes, a gyerek nem nyüszögött. A többi módszertől visítógörcsöt kapott. Ezt a cérnás dolgot csak most találtam, de nagyon jó. Ki fogom próbálni legközelebb!
 • duli
  2010-06-08 12:03:08
  Sziasztok!
  Én nemrég kaptam egy levelet egy barátnőmtől, amelyben egy másik kullancseltávolítási módszerről olvashattam. Kíváncsi vagyok mi a véleményetek, főleg az Őrségieknek, mert állítólag ott nagyon elterjedt és bevált módszer.
  Bemásolom ide :

  "Kullancseltávolítás
  Régi Őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg kullanccsal,de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) kullancs eltávolítási technikát szertnék Önökkel megosztani!
  A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
  Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
  A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a tesünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk! "

 • Esther
  2010-06-08 12:47:12
  Sziasztok!

  A gyufás módszerről én is tudok, és hatékony! Ahogy én tudom az óramutató járásával ellentétesen kell körözni a kullancsteste körül és tényleg kimászik. :)
 • bettibea
  2010-06-08 13:59:50
  A gyufás módszerrel csak az a bibi, hogy már nincs benne foszfor. Mi kipróbáltuk és semmi nem történt, maradt a jó öreg csipesz!
 • Adrienn
  2010-06-08 14:12:15
  Igen, manapság foszfort már nem a gyufa fejébe teszik, hanem a gyufásdobozra, úgyhogy ez nem használ. Ugyan én ezt nem próbáltam, de másoktól hallottam, hogy már nem működik.
 • duli
  2010-06-08 14:25:25
  Ezt jó tudni, köszi! :)
 • fourbaby
  2010-06-09 08:06:23
  Köszi szépen a hasznos infókat! :-)
 • Egnes
  2010-06-09 10:12:30
  Sziasztok! én arra lennék kiváncsi h hogy lehet +előzni a "kullancstámadást" mert én marhára félek tőlük, az oltást nem adattam be mert nem hallottam róla jókat. a spray-k mennyire hatásosak? annyi féle van abból is, nem tom melyiket vegyem..
 • Adrienn
  2010-06-09 10:21:37
  Nekem törlőkendőm van. Vape. Azt használjuk, ha eszembe jut. Viszont minden nap azzal sem kenegethetem a gyereket a vegyszer miatt. Itt a kertben meg van kullancs. Állítólag a B vitamin szagát nem szeretik a bőrön, úgyhogy azt kell enni kirándulás előtt. (Minden nap azt sem lehet állandóan enni, hogy érződjön a bőrön....) Ha valakinek van hatásos módszere, azt szívesen veszem én is.
 • bujakieszter
  2010-06-16 15:35:44
  Nekem egy olyan modszerem van amit kifejezetten arról a helyről származik,ahól az emberek már évek százai óta élnek együtt a kullancsokkal,és még soha senki nem lett laynkóros.Egy egyszerű gyufa kell,ennek a foszforos részét,a fejét kell benedvesíteni,akár nyállal.Aztán a kullancs körül a börön köröket írunk le.A kullancs egyszerűen ki mászik az emberből és átmászik a gyufa fejére.Mert hihetettlenűl szereti a foszfort.Hogy az illatát érzi-e vagy mást azt magam sem tudom,de eddig minden egyes esetben bevált!És így nincs vele annyi macera és a beszakadástól sem kell tartani,hiszen az állat magától távozik a szervezetűnkből.Csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy hordjon a zsebében egy dobozban gyufát!
 • Adrienn
  2010-06-16 16:43:55
  Csak azt tapasztaltuk, hogy a mai, foszformentes gyufafej erre már nem alkalmas... Ezt nem szeretik a kullancsok.
 • Linn
  2010-06-16 17:01:56
  Ki az a nagyeszű, aki megint tanácsokat ad??? Hol olvasható a cikk írójának a neve? Felháborító az okoskodása!!!Mi az, hogy "nem igazán a legjobb módszer"? Meg "ha lehet, akkor kerüljük ezt a fajta kullancskiszedést"??? SZIGORÚAN TILOS tekerni, nyálazni, kenegetni!
  Ha valakit komolyan érdekel a téma, esetleg fontos neki saját vagy gyermeke egészsége, akkor NE PICIBABÁT OLVASSON!

  www.lyme.hu -dr. Lakos András szakértője a témának, ő gyógyította meg lyme-os férjemet is!!!
  A "laikusoknak" fülnél mindent megtalálsz. Te is, aki ezt a "hasznos" cikket írtad!
 • Adrienn
  2010-06-16 17:23:15
  Kedves Linn!

  A "lehetőleg kerüld el", és a "szigorúan tilos" csak árnyalatokban különbözik, de ugyanazt mondja. Lehet, hogy Te szükségét érzed a szigorú tiltásnak, de szerintem itt mindenki érti, hogy miről szól, mit mond, mit tilt a cikk. Még az okát is leírtam, hogy miért. Szerintem egyértelmű és világos, hogy miért ne alkalmazzák ezt. Ha valakinek ingyen reklámot kívánsz csinálni, akkor azt kedves szavakkal is megteheted, nem fontos azonnal fikázni!

  Üdvözöllek az olvasók között Téged is:

  Adrienn, a cikk írója, aki komolyan veszi a gyermekei egészségét.
 • Linn
  2010-06-16 18:04:45
  Kedves Adrienn!

  Országosan ismert szaktekintélynek szerintem nem kell ingyen reklám.
  Viszont a te cikked több helyen ad kimondottan rossz tanácsot, ilyenek például:
  - fertőtlenítsék a csípés helyét
  - tépjük ki a kullancsot a bőrből...
  Próbáltál már élesben kullancscsipeszt? Csak akkor lehet vele kiszedni a kullancsot, ha már jó nagyra szívta magát, ezt gondolom egyetlen szülő sem várja meg...gyakori túrázók vagyunk,tapasztalat.
  A "lehetőleg kerüld el" és a "szigorúan tilos" között árnyalatnyi a különbség??:))) Próbáld mondatba foglalni !" Lehetőleg kerüld el, hogy kiszaladsz az autók közé!" vagy "Szigorúan tilos kiszaladni az autók közé!" Alig valamicske különbség, nem? Egy élet múlik csak rajta.Pont, mint egy fertőzött kullancs esetében.
  Ha meg mindenkinek egyértelmű és világos minden, akkor miért írtad a cikket? Azt hiszem, ritkán találkozol a szó jó értelmében vett egyszerűbb emberekkel. Akik olvasnak valamit a neten és azt hiszik, az a tuti. Esetleg még hálásak is, hogy tanácsot kaptak. Na köszi...És akkor ez még hírlevél formájában is ömlik a kismamáknak... Csak egy nagyon egyszerű tanács: NE ÁRTS!
  Nagyon szépen megkérlek, ezen gondolkodj el! (És így most kedves szavakat is használtam:)
  Üdvözlettel:
  Linn
 • andras
  2010-06-16 18:19:00
  Kedves Linn!

  Vegyük a következő helyzetet. Többnapos túrára mész az Alpokba, és az első nap végén kullancsot találsz magadon, ami már annyira beásta magát, hogy cérnát nem tudsz rátekerni.
  Tegyük fel, hogy 24 órán belül nem jutsz olyan helyre, ahol csipeszt vehetsz magadnak, ezért 3 lehetőséged van:
  1) nem szeded ki a kullancsot
  2) nyálazás + óramutató járással ellentétesen csavarod.
  3) egyéb, számomra nem ismert módszer

  Mi a teendő?

  Megjegyezném, hogy megnéztem az általad említett oldalt, és ott a Doktor úr azt írja, hogy a kullancs már a legelejétől kezdve ereszti vissza a kórokozókat: "... A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a számára hasznosítható tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. ...", ergo innentől kezdve akkor minek kiszedni? A kórokozó már úgyis bejutott a szervezetbe, a kullancs meg úgyis kijön magától...
 • Linn
  2010-06-16 18:38:47
  Kedves András!
  Az általad vázolt helyzet azért elképzelhetetlen, mert aki több napra megy túrázni, annak az alapfelszerelés része egy csipesz (hegyesvégű a rend kedvéért).Szerintem ezt egy túrázó nem bízza a véletlenre.
  A kullancs hogyan ássa be magát annyira, hogy ne lehessen rá cérnát tenni? Nem a bőr alá akar mászni, csak a szájszervét nyomja a bőrbe. A döntő többsége kinn marad, hisz a potrohán lélegzik, szerintem.
  Annyira nem igyekszik ám kifelé, mert van elég tápláléka, levegőt kap, jól érzi magát.Tehát mégis siettetni kéne kifelé.Meg az sem mindegy, mennyi kórokozó megy be.
 • andras
  2010-06-16 18:51:38
  Kedves Linn!
  A "nem tudod rátekerni" alatt értsd azt, hogy nem kifejlett példány, hanem lárva csíp meg.
  Illetve, egy tapasztalt túrázó akkor válik tapasztalttá, amikor eljön az első alkalom, hogy nem vitt magával csipeszt, mégis szükség volna rá. ;)
 • Adrienn
  2010-06-16 21:13:46
  Ok! Szerintem ennek semmi értelme!

  Linn, én 18 éves korom óta rendszeresen túrázom. Túravezető vagyok, melyről papírom is van. A túráim alkalmával (és érts ezen 15, 20, 36, 50, 3x50 kilométeres teljesítménytúrákat is) még SOHA nem volt bennem kullancs. És nem a bitumenen védőfelszerelésben sétálok. Hangsúlyozom: TÚRA ALKALMÁVAL MÉG SOHA! Úgyhogy engem ne nevettessen senki, hogy a minimálisra csökkentett - merthogy cipelni nehéz - csomagba hegyes végű csipeszt kell tennem, és akkor már fertőtlenítőt, ezt-azt, meg ami kell, hogy túléljem a túrát..... ;)

  Viszont néhány (talán már 2) hete költöztünk kertes házba, és ez alatt az idő alatt a gyerekeimből sorra vesszük ki a kullancsokat. Csak az a szép zöld gyep..... Az elsőnél kétségbe estem, kapkodtam, hogy mit kell tennem, és nem ciki, de a nyálazós, körbe-körbe simogatós módszerrel vettük ki. Másnap azonnal a téma után olvastam, kérdeztem. Beszélgettem erről orvossal, védőnővel, barátokkal, mindenkivel. És még az orvos sem szidott le, hogy ajjjjjjajjjjjjj ezt nem kellett volnaaaaaa... Egyszerűen elmagyarázta, hogy Magyarországon nagyon kevés helyen található fertőzött kullancs hála Istennek, azok is északon vannak. Állítólag délebbre még egyáltalán nem is találkoztak fertőzött kullanccsal. Úgyhogy amit vissza is öklendezik a kullancs minimális esélye van, hogy betegséget okoz. Ezért ugyan nem ajánlatos kivenni így a kullancsot, mert mi van, ha fertőzött...., de nagyon kicsi az esélye. Mákunk volt, mert nem volt az mi kullancsunk.

  Mind a védőnő, mind az orvos, mind más, hozzáértő emberek tanácsai, okosságai alapján született ez a cikk. Pontosan azért, mert gondolom nagyon sok olyan anyuka van, aki hozzám hasonlóan iszonyatosan megrémül, hogy mit kell ilyenkor tenni.... A cikk nem azt hivatott mondani, hogy csakis jó módszereket soroljunk föl, hanem marokra szedtem azokat a dolgokat, amelyeket ez alatt a két hét alatt hallottam, és amennyire erőm engedte, összefoglaltam a gondolataimat a műveletről, hogy azokat a gusztustalan kis lényeket hogyan lehet kivenni, és ezek közül mi a jó, és mi a nem jó....

  És te még biztosan nem próbáltad egy rúgkapáló 2 évesből a kullancsot kivadászni, de nekem elhiheted, hogy nem egyszerű mutatvány (Az 5 éves csak nyöszörög, de a kettő ellöki a kezed, hozzá sem érhetsz). Eleve vicces egy csipesszel úgy elcsípni a pici nyakat, hogy se a gyereket, se a kullancsot ne sértsd meg. (Mert persze igazad van, hogy a kullancskiszedő fabatkát sem ér.) Ha megvan az állat rendes csipesszel - egyszer -, akkor vagy tekersz rajta egyet és elengeded, abban a reményben, hogy újra el tudod csípni - ha hagyja a kicsi - vagy fogod és kitéped, és kit érdekel, hogy a fej benne marad, ha benne marad. És persze ettől a gyerek is megrémül, merthogy húzza a bőrt rendesen, úgyhogy a következő napi kullancs ellen vagy nem engeded a kertbe, vagy találsz egy másik módszert.

  Te tudsz olyat, ami ez esetben jó lehet? Merthogy a kitépés - csipeszes nem jön be másnap, mert elszalad tőle. A cérna ezekre a kicsi kullancsokra nem tekeredik rá....... Ergo: vagy benne marad a gyerekben, vagy az öledbe ülteted, megnyugtatod.....és előröl kezded az egészet.... Hangsúlyozom: Rúgkapáló, menekülő, sikoltozó két éves... Bár, ha bennem lenne, lehet, hogy én is sikítófrászt kapnék.

  Kérdésem: Tudsz még valamilyen módszert, amit esetleg fölvezethetünk a listára, vagy csak azt szeretnéd, hogy írjam oda, hogy fertőzött kullancs esetében szigorúan tilos?

  Illetve: Ti kullancscsípéssel csíptétek meg a kórt? Mit rontottatok el? Mit kellett volna másképp csinálni? Te mit tanácsolnál az olvasóknak?
 • Adrienn
  2010-06-16 21:22:44
  Egyébként meg végigböngészed a netet és ahány oldal, annyi félét olvasol.... Most megnéztem ezt az oldalt, és látom, hogy meg kell csípni a nyakát, fél percig szorítani és lassan kiemelni, hogy csak kicsi sátrat képezzen, majd a kullancs magától elengedi. Ezt próbáltuk, nem engedte el.... ilyenkor mi van??? És a doktor úr nem írja, hogy ha bennmarad a szájszerv, akkor azzal mi van. merthogy kiélezi a Lyme kórra az egészet, vagy annak gyanújára. Pedig elhihetitek, hogy ha a szájszerv bennmarad, attól nem lesz baja senkinek. Azt meg, hogy TILOS fertőtleníteni, még SOHA senkitől nem hallottam, most olvastam először.... Én azért nyugodtabb vagyok, ha le van fertőtlenítve...
 • Linn
  2010-06-17 08:53:50
  Kedves Adrienn!
  3 gyerek anyjaként láttam már kullancsot gyerekben. Szerintem a legfontosabba higgadás, ne essünk remegő kézzel a gyereknek. Hogy melyik gyerek mivel győzhető meg, azt gyereke válogatja.
  A férjem akkor kapta a Lyme-fertőzést, amikor még nem ismertük egymást, tehát nem tudom hol rontotta el-egyébként egy soproni kirándulás során. Elég lazán kezeli a kullancskérdést, én pedig ezért vagyok rá nagyon kihegyezve.Mire a Kullancsambulanciára ment, már alig tudott menni! Drasztikus, célzott gyógyszeres kezelést kapott, a vérében tavaly még volt icipici nyoma a fertőzésnek és a mai napig halványan látszik a folt helye. Mindemellett teljesítménytúrázik, tájfut és geocaching-mániás (azaz heti rendszerességgel mászik be derékig érő bozótba, nyúlkál bokrok alá, fák odvába).Két hete 4,egy hónapja 2 kullancsot szedtem ki belőle (csipesszel, beszakadás nélkül),miközben a helyszínen többet elnyomott magán.
  Szerintem az sem helyes, ha azt mondjuk,kicsi az esély a fertőzésre. És mindenhol, ahol fű, bokor, növényzet van, van kullancs is! Idén rengeteg, mert nem irtották őket (környezetszennyező az eddig használt anyag, más meg nincs). Budapest forgalom által körülvett, légszennyezett parkjaiban is ott vannak! És akkor még nem beszéltem a szüleim kutyájáról, akivel a múlt nyáron hetekig ültünk infúziókra várva az orvosnál,Babesia-fertőzés miatt (szintén a kullancs "ajándéka"). A szomszéd kutyának ugyanilyen betegsége volt, csak 2 nappal később mentek orvoshoz.Azóta van új kutyájuk. Embernél meg egyebek közt ott az enkefalitisz (súlyosságára jó példa Monspart Sarolta, aki újra tanult járni), ez ellen viszont KELL oltatni annak, aki nem a panelben ül egész nap a családjával.
  Tehát ez a kullancskérdés jóval fontosabb annál, hogy írjunk róla valamit. Mert sokan ezt tanácsnak fogadják el.
  A többi kérdésre a válasz (háziorvos hozzáértése stb):


  http://www.origo.hu/archivum/20100403-a-kullancs-elleni-szerek-nem-gatoljak-a-lymekor-kialakulasat.html

  Magam részéről ez volt a második téma, amihez a Picibabán hozzászóltam. Az első azt tanácsolta, hogy h1n1 ellen együnk narancsot. Remélem, azt más írta...Az emberek befolyásolhatóak az internet által (is),ilyen-olyan tanácsokon életek múlhatnak. Pláne egy "babás" oldalon.
 • Adrienn
  2010-06-17 12:29:47
  Nem kell mindennel egyetérteni, csak meg kell tanulni szelektálni az információk között. Persze nem jelenti azt, hogy egyik oldal jobb, mint a másik, csak az egyik ezt írja, a másik azt írja. Ki-ki azt tartja be, amit úgy gondol. Mivel felnőtt emberek vagyunk, nem azért fogok tenni vagy nem tenni valamit, mert a vagy b portál azt írja.... Szerintem nem baj, ha mindenkinek vannak saját gondolatai is, és nem csak másokét szajkózzák.

  Egyébként az általad említett orvos sem írja azt, hogy TILOS tekergetni, kenegetni, hanem idézem: "Az előbbiek értelmében ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot." Én ehhez képest annyit írtam, hogy lehetőleg ne.... próbáltam finomabb lenni, és nem ráüvölteni az olvasóra, hogy AZT NEEEM SZABAAAADDD!!! TIIILOOOOS! Ettől egy gyerek is megrémül, nemhogy egy olvasó, aki egy rossz szó olvasatán képes megsértődni, és azt írni, hogy mostmár nem szereti az oldalt.... Mint pl. Te is.

  És ahhoz képest, hogy a téli H1N1-es cikkem idején csalódtál a picibabában, örömmel konstatálom, hogy még mindig olvasóink között üdvözölhetünk.

  By the way: Mi akkor sem oltattunk, a narancs, az ánizs, egyéb, nagyanyáink-féle praktikák és a vitaminok jó módszernek bizonyultak, hiszen H1N1-es beteggel ültünk egy fedél alatt sokáig (aki fittyet hányt a picibaba írásaira), és nem kaptuk el (a gyerekek sem!). Pedig, mint ahogy azt az Origo és az RTL Klub is üvöltötte, ez egy hihetetlenül veszélyes, és könnyen elkapható kór..... :D Najó, szerintem lépjünk túl. Kérlek, hogy amit érdemesnek gondolsz, azt fogadd meg, amit nem, azon csak nevess egyet. Én ígérem, hogy a Picibabán csak olyan cikkek fognak megjelenni, ami a mi nézeteinkkel, tapasztalatainkkal nem ellenkeznek, és ígérem, hogy minden témát igyekszünk a lehető legjobban körüljárni, és a legjobb tudásunk szerint cikket fabrikálni belőle.
 • fvzita
  2010-06-18 12:59:37
  Egnes!
  Én Off szúnyog és kullancsrisztó spray-t használok Zelmánal, eddig bevált. Lekopogom....

  Ja és még annyit! Jobb ha az ember tud házi praktikákat, mert a páromba belemászott egyik éven egy kullancs. Nem mertem kiszedni, mert mindenhol azt szajkózták, hogy nem szabad, meg menjünk orvoshoz vele stb. Elmentünk az ügyeletre. Az orvos KIRÖHÖGÖTT, minket, 10 másodperc alatt kiszedte a kullancsot, és ezért elkért 1000 Ft-ot. Lekente Betadine-nal a kullancs helyét, és azt mondta figyeljük.Ja és még azt is mondta, hogy kiszedhettük volna mi is.... Ránézésre ő sem tudja, hogy fertőzött-e a kullancs, vagy sem... A lényeg szerintem a megelőzés. Én azért fújom be spray-vel Zelmát, mielőtt kimegyünk! És nekem eddig bevált!!!
 • dr_pharma
  2010-07-15 18:43:43
  Minden információ a kullancsokról és a kullancsok által terjesztett betegségekról, megelőzésről szakembertől:

  http://www.kullancsvedelem.hu/
 • Adrienn
  2010-07-16 08:51:28
  Föltettem két új videót. Az egyik a kullancs vérszívását animálja. A másik a csipeszes kullancseltávolítást mutatja be. Mindkettő hasznos szerintem.
 • csigeagi
  2011-01-27 15:13:30
  Sziasztok! Évtizedes túrázó, túravezető vagyok, aki számos gyerekcsoportot, gyerektábort is vezetett. Tapasztalat: bennem 30 év alatt volt összesen 3 kullancs, de volt olyan táborozó gyerekem, akiből egyetlen nap végén 47!!! darab kullancsot szedtem ki. A régi trend a bekrémezés volt, ami semmiképpen sem volt jó (szerencsére akkoriban még kevesebb volt a fertőzőtt rovar). A kiszedés legegyszerűbb és legbiztosabb módja: finoman, nem nyomkodva megfogni a kullancsot, és AZ ÓRAMUTATÓ JÁRÁSÁVAL ELLENTÉTES IRÁNYBAN kitekerni. A megfogás úgy értendő, hogy csak elősegítjük a tekerő mozdulat irányítását. Egyszer szakítottam bele kullancsot, de az nem okozott gondot, pár nap alatt kiforrja a szervezet. Nem szabad hisztizni és pánikolni, ki kell szedni és kész.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media