2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Lágyéksérv

A lágyéksérv (hernia) combtő fölött, a has alján, a lágyéki részén kitüremkedő dudor, amikor a hasfal rétegei közül előtüremkedő hashártya a belső szervekkel együtt kitüremkedik. A hashártya kitüremkedése olyan alakú, mint egy kesztyű ujja, ez a sérvtömlő. A hasfal apró nyílását sérvkapunak, ami a sérvtömlőbe jut, azt pedig sérvtartalomnak nevezzük. Ez lehet bélszakasz, bélzsír, petefészek, vagy akár a heregolyó is.

A hasfal gyengesége egyrészt örökletes, a sérv így már magzati korban kialakulhat, de a terhelés hatására később is megmutathatja magát. Terhelés lehet egyszerűen egy elhúzódó köhögés, rendszeres székrekedés, vagy akár nehéz tárgy emelése is.

has

Az egész nem több egy apró dudornál a has alsó részén, és jó esetben ezt gyorsan vissza is lehet nyomni könnyedén, viszont ez a kis dudor igen sok galibát képes okozni. Amikor ugyanis a gyerek köhög, erőlködik, a sérvkapu kinyílik, a sérvtömlő előnyúlik és megtelik belső szervekkel. Amikor az erő kifejtése abbamarad, a köhögés eláll, a sérvtartalom a hasfalon kívül marad, és feszítő erő hiányában nem képes a sérvkaput újra megnyitni, hogy visszatérjen az eredeti helyére. Előfordulhat, hogy könnyed nyomásra, enyhe masszírozásra visszaugrik a sérv, de viszonylag magas a kizáródás veszélye. Nekünk úgy mondta az orvos, hogy a sérv előboltosulásától kezdve maximum fél óra lehet, hogy a sérvtartalom visszakerüljön a hasüregbe, mert ha túl szorosan zár a sérvkapu, a bélszakaszt, belső szerveket elszoríthatja, amik ezáltal kizáródnak a vérkörből és egyszerűen elhalnak. Az elhalt szervek pedig hashártyagyulladást okozhatnak, ami igen kockázatos egy kisgyerek számára. A sérv kizáródása nem ritkán fájdalommal jár, hányás kíséri, és sürgősségi beavatkozást igényel.

A duzzanat visszanyomása tág sérvkapu esetén könnyebb, szűk sérvkapu esetén akár bonyodalmas is lehet. Sok helyről hallom, hogy a meleg fürdő segít a sérvtartalom visszahelyezésében, de az is előfordulhat, hogy a gyereket egyszerűen fejre kell állítani, hogy a gravitációt használva a szervek visszacsússzanak a helyükre.

A sérv sajnos nem múlik el magától. Kialakulásától kezdve folyamatosan növekszik, és a sérvkötők, vagy egyéb eszközök is csak a növekedés folyamatát lassítják, de nem jelentenek végleges megoldást. Illetve, ha egyszer már kizáródott, akkor a szülők szinte állandó rettegésben élnek, mert ez akármikor megismétlődhet.

A sérv sajnos csak műtéttel gyógyítható. A műtét célja, hogy a hasüreg szervei ne tudjanak a sérvkapun kijutni, így a meglévő kesztyűujjszerű sérvtömlőt felszámolják, a sérvkaput bezárják, felnőtteknél a hasfal erősítésére szövetbarát hálót is gyakran ültetnek be, hogy a sérv kiújulását megakadályozzák. Gyermekeknél a növekedés miatt hálót még nem ültetnek be. A műtéti heg gyorsan gyógyul, jó esetben csak egy 2-3 centiméteres metszés. A varrás a bőr alatt történik, és olyan cérnát használnak már, amely felszívódik, nincs szükség az eltávolításra.

Az egész operáció 20 percig tart, ha nincs semmilyen váratlan esemény, mint például, hogy a gyerek rosszul reagál az altatásra, hány, stb. A műtét mára már a 24 órások közé sorolható, így ha komplikáció nem merül fel, akkor már aznap otthon alszik a gyerek. Az operáció utáni napon csak pépeset ehet, terhelni nem szabad, és két hétig szobanyugalom szükségeltetik.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media