2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

Laktóz intolerancia

2022-06-16 23:24:28 - Adrienn

A tejben, tejtermékekben található tejcukrot laktóznak nevezzük. A laktóz a vékonybélben alakul át glükózzá és galaktózzá. Ahhoz, hogy ez az átalakulás, bomlás végbemehessen a szervezetben, úgy nevezett laktáz nevű enzimre van szükség. csak ezen enzim segítségével tudja átalakítani a szervezet a laktózt, és csak így képes hasznosítani.

A laktóz lebontása, lebomlása

A vékonybélben a laktóz egyszerű cukrokká alakul, amit a szervezet már könnyen tud hasznosítani. Amennyiben a laktáz enzim hiányában ez a bomlás nem jön létre, úgy a laktóz továbbvándorol a vastagbélbe emésztetlenül. Ez két ok matt is kifejezetten kellemetlen lehet. Egyrészt a cukor nagy mennyiségű víz megkötését teszi lehetővé, így a víz a szervezetbe nem jut be, nem szívódik fel, helyette viszont a széklettel hasmenés formájában távozik.

Másrészt viszont a vastagbélbe lejutó laktóznak a bélbaktériumok megörülnek, és eszeveszett módon bontani kezdik, a tejcukor erjedni kezd. A laktózból először rövid láncú zsírsavak lesznek, majd széndioxidra és hidrogénre bomlik. Mindkét gáz feszíti majd a bélfalat, haspuffadást okoz, ami fájdalommal, hasgörccsel jár.

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia (tejcukor lebontási nehézség) tünetei

A keletkezett hidrogén egy része amellett, hogy haspuffadást, hascsikarást okoz, a bélfalon keresztül a véráramba jut, a tüdő nagy felületén pedig egy része kilégzésre kerül. Ezt a kilégzett hidrogént egy speciális eszköz segítségével képesek vagyunk felfogni, majd a mennyiségét megmérni. Ez az úgy nevezett hidrogén-kilégzési teszt, amely a laktóz intolerancia diagnosztizálása során segítségünkre lehet.

A hidrogén-kilégzési teszt

A hidrogén-kilégzési teszt során a pácienssel éhgyomorra laktóz tartalmú tesztitalt itatnak. Az ital testsúlykilogrammonként 2 gramm laktózt tartalmaz. A teszt során három órán keresztül vizsgálják a gyermeket, hogy vannak-e hasi panaszai, hasmenése, fokozott gázképződés fennáll-e, illetve fél óránként a kilégzett levegőben megmérik a hidrogén-koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm pozitív eltérés a laktóz lebontásának nehézségeire, a laktáz hiányára utal.

Léteznek más tesztek is a laktóz lebontási nehézségek kimutatására, de ez a legelterjedtebb, legfájdalommentesebb, és viszonylag kevés kellemetlenséggel jár.

Teendők laktóz intolerancia esetén

Elsősorban laktózmentes diéta tartása javasolt a betegeknek. A kereskedelemben is kaphatóak olyan tejtermékek, amelyek laktózmentesek, azaz már előzőleg belekeverték a laktáz nevű enzimeket, így a laktóz lebontása már nem okoz nehézséget a szervezetnek.

Figyelnünk kell azonban az egyéb élelmiszerekre, hiszen nincs feltüntetve rajtuk a laktózmentesség, így az összetevőket folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk. A folyamatosság nagyon fontos, hiszen gyakran előfordul, hogy egy-egy felvágott, vagy egyéb termék összetevőit megváltoztatják, és ezt a csomagoláson külön nem jelölik. Így az olyan ételt, amit előzőleg bátran adhattunk a gyereknek, egyik napról a másikra már hascsikarást okozhat.

Lehetőségünk van a tejtermék fogyasztása előtt úgy nevezett laktáztablettákat bevenni, beadni, amely szintén a laktóz lebontásában segítségünkre lehet.

Előfordulhat azonban olyan eset, amikor a gyerek óvodában, nagyszülőknél, vendégségben tejtartalmú ételt kap laktáz bevitele nélkül, ilyenkor patikában kapható tablettával, sziruppal gondoskodnunk kell arról, hogy a keletkező gázok feszítését a vastagbélből elvezessük, a szelek távozását megkönnyítsük, illetve készüljünk fel, hogy hasmenéssel is jár majd a dolog. A hasmenést tablettával ne fogjuk meg, hanem csak gondoskodjunk a folyadék és ásványi anyag pótlásról, illetve figyeljünk oda legközelebb a gyerek étrendjére.

Amit még érdemes tudni:

1. A gyermek étkeztetésében 50%-os támogatás járhat. Az orvosi igazolást és az emelt családi pótlék igazolást szokták kérni.
2. A budapesti tömegközlekedésben hatéves kora után is ingyen utazhat a gyermek és az őt kísérő felnőtt. A MÁK-tól kapott EREDETI igazolást kérhet az ellenőr.
3. Vonaton és a távolsági buszokon 90%-os kedvezmény jár a beteg gyermeknek és egy fő kísérőnek is.
4. Alanyi jogon jár közgyógy igazolvány.
5. Akár nyolc óra munka mellett is GYES-en lehet a laktóz érzékeny gyerekkel egy szülő.
6. Az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket.
7. Víz- és csatornadíj-kedvezmény jár, ezt az önkormányzatnál lehet intézni.
8. Aki tartósan beteg gyerekkel GYES-en van, ott a napköziellátás jár óvodában, iskolában, vagyis maradhat a gyerek délután is.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media