2022. május 17., kedd - Paszkál napja

mt

A gyógyszerész válaszol - Téli gyógymódok (1. rész)

2021-11-02 23:08:06

A tél sajnos nem csak a téli sportokat, szép havat, hangulatos bebújós estéket jelenti, ebben az időszakban megszaporodnak a felső-légúti betegségek, köhögés, orrfolyás különböző típusai jelentkeznek. Ezek között segítünk eligazodni Dr. Horváth András okleveles gyógyszerész aktív közreműködésével, aki a SOTE elvégzése után Franciaországban végzett kutatómunkát az immunológia területén, valamint több éves gyógyszerészi munkatapasztalat áll mögötte.

Milyen szereket ajánlanál száraz köhögésre?

A köhögésnek alapvetően két fajtája van. A száraz (ún. inger-köhögés) és a hurutos, vagyis váladékos köhögés. Mindkettő probléma orvosolható megfelelő szerekkel. Fontos tudni azonban, hogy száraz köhögés ellen a hurutoldó szerek hatástalanok, és emiatt feleslegesek is, ill. fordítva, a hurutos köhögésre köhögés-csillapítót bevenni annak elfojtása miatt nem javasolt, kivéve azt az esetet, amikor már olyan erős a (fel)köhögési inger, hogy az esetleg zavarja a normális éjszakai alvást. (Ilyen esetben napközben hurutoldókat kell használni, annak napi utolsó adagját célszerű a délutáni órákban öt-hat óráig bevenni, és estére az ún. köhögés-csillapítót használni).

Horváth András

Dr. Horváth András - okleveles gyógyszerész

Száraz köhögést sok minden válthat ki. Száraz levegő, por, szmog, de allergének is (parlagfű). Tehát sokszor nem vírusos fertőzés áll a tünetek hátterében, hanem egy környezeti hatás váltja ki. Ritkán előfordulhat az is, hogy valaki több héten keresztül szenved ettől, ilyenkor e mögött állhat egy nemrég lezajlott felső-légúti betegség, ami visszamaradt, de akár egy tüdőgyulladás első tünete is lehet. Mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, ha a köhögés hetek múlva is fennáll a pontos diagnózis érdekében!

Ha allergia az oka a száraz köhögésnek, akkor a legfontosabb a célzott, ún. antihisztamin tartalmú tablettákat használni, ezek recept nélkül is kaphatók.

A száraz köhögés ellen hatásos a szoba levegőjének párásítása is.

Többféle, recept nélkül kapható tabletta, illetve szirup áll rendelkezésre felnőttek és gyermekek részére egyaránt a száraz köhögés csillapítására.

A népgyógyászat többféle gyógynövényt is ismer, melyeket sikeresen használhatunk ilyen esetekben. Ezekből általában teát készítünk el, főzet vagy forrázat formájában. Hársfa-, bodzatea és meghűlés elleni teakeverék használatával mellékhatás-mentesen járulhatunk hozzá a szervezet öngyógyító munkájához.

A közönséges házi méz is kiváló köhögéscsillapító, de tudni kell, hogy mézet nem adhatunk 5 éves kor alatti gyermekeknek!

Cukorka szopogatása is hatékonyan csökkenti a köhögési ingert, gyógynövény-tartalmú ezek közül a pemetefű-cukorka.

Amennyiben a fent felsorolt kezelés ellenére a tünetek nem csökkennek, és kimerítő vagy görcsös a köhögés, orvoshoz kell fordulni. Főleg a kisgyermekek esetén, akiknek az orvos ír fel receptköteles köhögéscsillapító cseppeket.

A hurutos köhögést kell-e gyógyszerezni? Nem gond-e, ha "túloldjuk" a váladékot?

Hurutos köhögés esetén célszerű és javasolt elősegíteni a váladék kiürülését a szervezetből. Acetilcisztein, carbocisztein, ambroxol - tartalmú szirupok, tasakos por, illetve felnőttek részére nyújtott hatású kapszula, vagy pezsgőtabletta formájában is beszerezhetőek ezek a készítmények. Lényeges tényező a hurut-oldás elősegítése céljából a megszokottnál több folyadék bevitele!

Nem javasolt estefelé bevenni hurutoldókat, mert ilyenkor zavarhatják az éjszakai alvást. Hurutoldó gyógyszerek az előírt adagban megbízhatóak és biztonságosak, már egészen pici kortól is adhatók, recept nélkül is kaphatók. Az előírt adagot meghaladó mennyiségű gyógyszer bevitele, illetve azok kombinációja felesleges.

Régi készítmény a kakukkfű szirup, melynek enyhe nyugtató hatása is van (éjszakai alvás). Cukorbetegeknek a "Suspensio terpini" adása javasolt, mint köptető. Itt az előírtnál jóval több adag bevitele hányingert, esetleg hányást válthat ki.

Amennyiben a tüneteket magas láz, vagy lázgörcs kíséri, orvoshoz kell fordulni!

Összeállította: Nojka

Megosztás:
Hozzászólások
 • szaboandi29
  2011-02-15 10:58:36
  Miért nem lehet 5 év alatt mézet adni a gyereknek????????????
 • Adrienn
  2011-02-15 11:13:18
  A méz adásáról mindenkinek más az álláspontja. Köztudottan sokkal egészségesebb, mint a cukor, de botulizmust is terjeszthet, így egy éves kor alatt nem ajánlják az orvosok. Mindemellett allergén, így sokan emiatt nem fogyaszthatják. Hogy azonban 5 éves kor alatt nem lehetne adni, ezt itt olvasom először. Én egy éves koruktól adom már a gyerkőcöknek.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media