2022. május 17., kedd - Paszkál napja

mt

A láz csillapítása

2021-10-14 23:04:25

A lázat nem feltétlenül szükséges csillapítani. A láz fontos tünete annak, hogy valami kóros folyamat zajlik a testben, és segíthet a diagnózis során is. Ráadásul, nem minden láz fertőzéses eredetű.


Ha a láz megszüntetése nem is indokolt, a pácienst megfelelő folyadékellátásáról akkor is gondoskodni kell, mivel a láz okozta dehidráció veszélyesebb lehet, mint a láz maga. A folyadékpótlás leggyakrabban vízzel történik, de az alacsony nátriumionszint (hyponatremia) kialakulásának veszélye miatt sportitalok, vagy a direkt erre a célra kifejlesztett italok is fogyaszthatók.

lázmérő

A legtöbben azért vesznek be lázcsillapítót, mert a tüneteket kényelmetlennek találják. A láz megnöveli a pulzust, felgyorsítja az anyagcserét, így potenciálisan megnöveli az idősebb, szívbeteg stb. páciensek terhelését, akár deliriumot is okozhat. Épp ezért, a lehetséges előnyöket össze kell mérni a kockázati tényezőkkel ezeknél a betegeknél. Mindazonáltal, a lázat feltétlenül kontrollálni kell azokban az esetekben, amikor az igen magas láz (hyperpyrexia) fellépése miatt a szövetek is károsodhatnak.

A láz csillapítása során általában az agyban lévő termosztát alacsonyabb hőmérsékletre állítása fő cél, de ezzel együtt a fölös hőmennyiség levezetéséről is gondoskodni kell. Az előbbi lázcsillapító szerekkel (szalicilsav és származékai, paracetamol, ibuprofen) érhető el. A hőleadás növelése elsősorban könnyű ruházat és vékony takaró alkalmazásával, esetleg borogatással történhet (homlokra, végtagokra helyezett nedves törölköző). A test nagyobb felületű hűtésére alkalmas a priznic (az egész testre adott állottvizes borogatás) vagy a hűtőfürdő, amelyeket azonban a gyerekek nagy része kellemetlennek tart. A túl hideg víz alkalmazása, egyes nézetek szerint a bőrerek összehúzódását okozva, akár csökkentheti is a hőleadást. Ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, tekintve, hogy a tapasztalat és a fizikai lázcsillapítás tudományos vizsgálata is a módszert kellően eredményesnek találta. A gyógyszeres lázcsillapításnak lehetnek mellékhatásai, melyek rendszeresen, s nem kis számban (elsősorban dózistévesztés miatt) világszerte okoznak halálos kimenetelű komplikációkat.

Forrás: Wikipédia

Hűtőfürdő alkalmazása:

Ültessük a gyermeket 38 fokos, derékig érő vízbe. A zuhanyrózsát tegyük a vízbe, hogy ne fröcsköljön, és lassan kezdjük el hideg vízzel hűteni a fürdővizet. Ha eléggé lassan hűl a víz, a gyermeknek föl sem fog tűnni, hogy ez egy szükséges rossz. Csak egy jót fog pancsizni, azt pedig minden gyerek szeret. Közben locsolgassuk a gyermek hátát, mellkasát a kád vizével, hiszen úgy nagyobb felületen érünk el párolgást, s mint tudjuk, az hőelvonással jár. Folytassuk a víz hűtését 30-28 fokig, de vigyázzunk, a csöppség nehogy dideregni, vacogni kezdjen, mert az azt jelenti, hogy beindul a szervezetében a hőtermelés, mivel fázik, és így a lázat nem csillapítja, hanem esetleg növeli. Ha eljutunk eddig, akkor elölről kell kezdeni a fürdőt 38 fokos vízzel. Attól melegebb vízbe nem tanácsos ültetni a gyerekeket, mert élettanilag a 38 fok fölötti hőmérséklet megterhelő a szívének, agyának, vérereinek.

 

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media