2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

18. hét

2023-06-12 23:17:40

A magzat méretei a 18. héten

Ülőmagassága 12 centiméter körül lehet, teljes magassága pedig már lassan 20 centiméter. Súlya hozzávetőleg 150-200 gramm. Combcsontja 2,5 centiméter hosszú, fejátmérője 4,2-4,8, mellkasának átmérője 3,5-3,7 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 18. héten

A bőre ugyan még piros a bőrön átlátszó sok-sok vérér miatt, de lassan elkezd növekedni a bőr alatt egy vékonyka zsírréteg. Így lassan elnyeri a bőr színe a végleges, rózsaszínes árnyalatot. Persze nem csak a bőrszín miatt lényeges a zsír, hanem a hőszabályozásban is fontos szerepet tölt be.

Most kezdenek kialakulni a szájüregben a tejfogcsírák mögött a maradandó fogak csírái is. Ebben az időszakban érdemes odafigyelni a kalciumban gazdag étkezésre.

18. hét

Ujjacskái végén kialakulnak az ujjlenyomatok, a tenyere, talpa is fölveszi egyedi vonásait.

Már látja a pocakon beszűrődő fény-árnyék változásokat. Fölfedezi, a nappal-éjszaka közötti fényviszonybeli eltérést, és ha az anya hasán keresztül egy lámpával bevilágítunk, akkor a fényre úgy reagál, hogy összehúzza a szemhéját, becsukja a szemét, esetleg a karját reflexszerűen a szeme elé emeli.

Amit a kismama érez

Ha eddig még nem érezted a baba mozgását, akkor a napokban legyél figyelmes, és próbálj különbséget tenni a bélmozgás és a magzatmozgás között. Legegyszerűbben persze a baba csuklása ismerhető föl, hiszen amúgy a belek nem rángatóznak ritmusosan. Én azt szoktam mondani, hogy a baba mozgása olyan, mintha egy picike pillangó próbálgatná a szárnyacskáit odabent, de a helyhiány miatt néha-néha beleütközne a hasfalba.

A legmegfelelőbb alvási pozíciót nehéz megtalálni, és talán ezt a legnehezebb tűrni a terhesség második felében. Az ember lánya ugyan szívesen hasra fordulna egy kicsit, de a növekvő pocak ennek már nem ad helyet. A háton alvás nyomja a belső szerveket, ereket, így marad az oldalt fekvés. Figyelj arra, hogy a szíved bal oldalon található, ezért ha kímélni szeretnéd, akkor a jobb oldalra fordulj inkább. A lábak és a pocak helyzetének kényelmesebbé tételéhez használj párnákat. Sokan előre megveszik a szopipárnát, ami erre a célra is nagyszerű.

Az orrod mostantól gyakran dugul be. Leginkább lefekvés előtt, vagy alvásidőben. Tarts az éjjeli szekrényeden egy pohár vizet, hogy néha az orrodat megnedvesíthesd (akár belülről is, ha az esik jól).

A kívánósság időszaka már el kellett hogy múljon. Ha nem szeretnél fölösleges kilókat fölszedni, akkor tedd félre a mértéktelenséget. nem igaz, hogy két ember helyett kell enned, é nem kell rosszullétig tömni a bendőt. (Azt szokták mondani, hogy 15 perccel a jóllakás előtt abba kell hagyni sz étkezést.) Az sem mindegy, hogy mit eszik az ember, és azt milyen alapanyagokból készíti el. Próbálj méreganyagoktól mentes, vitamindús táplálékot magadhoz venni, és kerüld a fölösleges zsírokat, szénhidrátokat.


18. hét

Az anya változásai

A visszértágulatok ebben az időszakban jelentkezhetnek. A lábak tehermentesítése miatt igyekezz keveset állni, ha álló munkát végzel, akkor is kérj egy széket, tömegközlekedve is próbálj helyet foglalni.

Vizsgálatok a 18. héten

Ezen a héten végzik el a második genetikai vizsgálatot. A 16. héten vett vérminták eredményének birtokában vizsgálják ultrahangon a magzatot. Megnézik, hogy nincs-e koponyacsont záródási, csontrendszer fejlődési rendellenessége (nyitott gerinc). Itt mérik meg az orrcsont hosszát, mellyel a Down-szindróma kockázatát zárják ki.  Megvizsgálják a hasi szerveket, a hólyagot, a szívet, a hasüreg zártságát, a belek, a tüdő helyzetét.

A magzaton kívül mást is vizsgálnak. Megnézik a lepény helyzetét, és ha rossz helyen tapadt meg a kicsi, akkor már most tanácsot adnak, és felkészítenek az esetleges császáros szülésre.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media