2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

17. hét

2023-06-02 23:17:38

A baba méretei a 17. héten

Ülőmagassága 11 centiméter körül lehet, teljes hossza pedig már lassan eléri akár a 18 centimétert is. Összegömbölyödve akkora, mint egy közepes sárgadinnye. Súlya hozzávetőleg 100-140 gramm, a baba már nehezebb, mint a méhlepény. Combcsontja 2,2 centiméter hosszú, fejátmérője 3,8-4,3, mellkasának átmérője 3,1-3,4 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 17. héten

Az ujjacskái végén megjelennek az apró körmök. Előfordulhat, hogy lassan el is kezdi összekarmolni saját magát, de a sebei nagyon gyorsan gyógyulnak. Anyagcseréje még intenzív. Majd a születés után Te is megfigyelheted, hogy a kicsi gyerekek sebei nagyon hamar elmúlnak, nagyon gyorsan regenerálódnak.

Megjelenik az első zsírréteg. Ez az úgy nevezett barna zsír, mely segít a születés utáni hőszabályozásban.

Körülbelül 2 és fél deciliternyi magzatvízben lubickol. Rengeteg helye van még, így vígan lubickol, ficánkol, úszkál, mocorog. Ha eddig még nem érezted ezeket a megmozdulásokat, akkor akármelyik pillanatban beazonosíthatod. Izgalmas pillanatok ezek.

Képes szopizni az ujját, gyakorolja a szopó mozdulatokat, ezáltal gyakran nyel a magzatvízből, amitől csuklani kezd, de ez a csuklás nem okoz gondot a babának.

17. hét

Amit a kismama érez

A kismama vérmennyisége és vérkeringése is fokozottabb, mint a terhesség előtt. A szíved is gyorsabban ver, ezért nem szokták ajánlani még pluszban a koffeines italok fogyasztását. A koffein ugyanis nem csak a babának tesz rosszat, de a Te szívedet is fokozottan terheli. Persze, ha alacsonynak érzed a vérnyomásod, akkor az orvossal egyeztetve, korlátozott mennyiségben gyenge kávét ihatsz nyugodtan egyet-egyet néha. Viszont ha a kávét csak az íze kedvéért fogyasztottad eddig is, akkor javaslom, hogy kóstold meg a koffein mentes kávékat, és válassz közülük egyet, amely a Te ízlésednek megfelel, és inkább azt idd.

17. hét

Ennek a fokozott keringésnek tudható be, hogy felgyorsul, megnövekszik a kiválasztás, ezáltal gyorsabban és erősebben izzad a kismama. Javaslom olyan izzadásgátló készítmények használatát, amelyek természetes anyagokból készülnek, ezüst- és alumíniumszármazékokat nem tartalmaznak, mert ki tudja, hogy ezekből mennyi jut be a babához. Válassz olyan készítményt, amely nem eltömíti a pórusokat, hanem csak a kellemetlen szagokat tüntetik el.

Visszavezethető a keringés fokozódására a rendszeres orrdugulás is. Az orrjáratok fokozott tisztán és nedvesen tartása sokat segíthet a légszomj megelőzésében. Léteznek nagyon jó sóoldatot tartalmazó készítmények, melyekkel könnyen, gyorsan benedvesíthető az orr nyálkahártyája, így nyugodt alvás biztosítható.

Az anya változásai

A méhed teteje a szeméremcsontod és a köldököd között félúton jár már. A hanyatt fekvés néha nehéz lehet. A baba súlya ugyan még nem olyan nagyon vészes, de szokatlanul nyomhatja a belső szerveket fekvés közben. Ha oldalra fordulsz, és úgy próbálsz aludni, akkor a gyomor mögött futó főérről leveszed a súlyt, könnyebben elalszol, és nyugodtabb lesz az éjszakád.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media