2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

AFP

vér

AFP: Egy rövidítés, amely az alfa-fötoprotein névből származik. Ez egy olyan fehérje, amely koncentrációját az anyai vérből határozzák meg a terhesség 16. hetén. A vérvétel időpontja fontos, hiszen ezen fehérje szintje az anyai vérben a 33. hétig folyamatosan növekszik.

Az AFP szint meghatározásánál fontos szerepe van az anya bőrszínének, testsúlyának, illetve a vérvétel időpontjának. (A reggeli órák a legalkalmasabbak a vérminta vételére, vizsgálatára.)

A normál AFP érték 0,8 és 2,5 MoM közé esik.

Az ettől magasabb érték velőcső-záródási rendellenességre, azaz nyitott gerincre, agykoponya hiányára, vagy koponyacsont folytonossági hiányra utalhat, de emelkedett  AFP értéket jelez az ikerterhesség is.

A normál értéktől alacsonyabb AFP érték kromoszóma-rendellenességekre utalhat. Fölmerülhet a Down-kór gyanúja, de akár olyan cukorbetegségről is szó lehet, amit eddig nem kezeltek, s talán észre sem vettek, viszont az is gyakran előfordul, hogy a terhesség pontos korát számították el, és még nem töltötte be a 16. hetet a kismama.

Fontos megjegyezni, hogy a határértéken túli eredmények nem jelentenek feltétlenül valamilyen betegséget, csak jelzésértékkel bírnak, mely szerint további vizsgálatokat kell végezni, végeztetni, hogy az eredmény pontosságáról megbizonyosodjon az orvos és a kismama egyaránt.

Idegen fogalommal találkoztál? Nem ismered a jelentését? Küldd el nekünk, és mi leírjuk Neked a választ!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media