2023. február 03., péntek - Balázs napja

mt

Baby blues (szülés utáni depresszió)

2022-06-07 23:18:36

A nők 60-80%-ánál jelentkezhet szülés után körülbelül 3-4 nappal ez az állapot, általában az első gyermek születésénél. Járhat fáradékonysággal, hirtelen hangulatváltozással, ingerlékenységgel, gyakori sírással, félelem érzettel. A friss anyukák ilyenkor realizálják, hogy mekkora felelősség "szakadt" a nyakukba, szabadságukat pedig úgymond elvesztették, tapasztalatlannak érzik magukat.

szomorú

Ilyenkor az anyuka eltaszítja magától gyermekét, nem akar, vagy bátortalanul mer csak vele foglalkozni, illetve nem akarja, nem tudja, ellátni, meg sem meri próbálni. És ezek még csak az enyhébb tünetek. Sokan akár az öngyilkosság gondolatával is képesek átszadozni. Súlyos esetekben az anya veszélyes lehet önmagára és a gyermekére is, így ritka esetben orvosi segítséget igényel. Orvosok nem tudtak még pontosan rájönni, hogy ez mitől alakulhat ki, egyenlőre a hormonokra fogják ennek az állapotnak a bekövetkezését. Heves vitát vált ki az orvosok körében is a téma, mert nem tudni, hogy egy betegségről, vagy egy természetes folyamatról van-e szó.

De szerencsére ez az állapot nem tart sokáig, csak nagyon ritka esetben húzódik el több napra. Amint a kismama magabiztosságot érez a kisbaba ellátásának területén, enyhülnek a tünetek. Nagyon sok kórházban már direkt ebbe az irányba terelik a frissen szülött anyukák figyelmét, és a csecsemőgondozók, a védőnők, és a  nővérek együttes erővel az anyukák oktatására, magabiztosságának növelésére helyezik a hangsúlyt. A helyes szoptatási pozíciókat mutatják be, a fejést tanítják gyakorlatban, a baba tisztába tételét, a köldökcsonk ápolását, az öltöztetést, és a fürdetést is tüzetesen megmutatják, begyakoroltatják. Ezáltal a baby bluesnak ideje sincs előtörni.

Megosztás:
Hozzászólások
  • tanacsdora
    2010-08-14 20:39:55
    Nem teljesen értek egyet ezzel.Szerintem ez egyén függő.Nekem az elsö nap mikor hazajöttünk a korházbol hirtelen bepánikoltam azt se tudtam mit csináljak csak sirtam és könyörögtem egy szál cigiért,nem láttam az idegtől mit olvasok hogy kell a tápszert megcsinálni akkor azon idegeltem be magam.Két napig semmit nem aludtunk mert csak az orditás ment egyfolytában,már kinomba röhögögörcsöt kaptam.Aztán belerázodtam a 3napra és már nem volt gond.Nem voltam depressziós.Mikor két hónapos lett a lányom olyan mély depreszioba estem mert hogy én sehova nem mehetek semmit nem csinálhatok,nekem mindenről le kell mondanom de még csak a barátaimmal se találkozhatok de a párom mindent megtehet mert ő férfi és ő akkor megy azt csinál amit akar, és nekem a mai napig tart a depresziom pedig már 7.5honaposak vagyunk.Igaz közben elhagyott a párom már egyedül nevelem a kislányt mert apuka beelégelt a hisztériámal egyáltalán nem volt megértő és türelmes.Én nap mint nap azzal szembesülök hogy én túl gyenge vagyok én ezt nem tudom végigcsinálni,nekem ez nem megy, elegem van az egész világból ,nekem már soha többet nem lesz életem mert mindig ő lesz az első mindig azért fogok küszködni hogy neki mindene meglegyen és mikor ebbe belegondolok kb naponta 100szor megfordul a fejemben az öngyilkosság fogalma.Néha úgy érzem megbántam mindent mert nem csak a sajátom hanem a gyerekem életét is tönkretettem azzal hogy úgy döntöttem megszülöm.Én nem tudok biztositani neki szép fényes jövöt csak nyomort.De persze imádom a lányom mindennél jobban és tisztában vagyok vele hogy felelősséggel tartozok érte és probálok minden nem létező energiámmal rá koncentrálni.Nehéz ez nagyon nehéz!Szerintem nem csak én érzem ezt csak sokan nem mernek vagy nem akarnak beszélni róla.Valaki pedig segíthetne egy két okossággal hogy lehet ezeket a félelmeket leküzdeni és miből merítsünk erőt.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media