2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Baby blues (szülés utáni depresszió)

2023-06-07 23:18:36

A nők 60-80%-ánál jelentkezhet szülés után körülbelül 3-4 nappal ez az állapot, általában az első gyermek születésénél. Járhat fáradékonysággal, hirtelen hangulatváltozással, ingerlékenységgel, gyakori sírással, félelem érzettel. A friss anyukák ilyenkor realizálják, hogy mekkora felelősség "szakadt" a nyakukba, szabadságukat pedig úgymond elvesztették, tapasztalatlannak érzik magukat.

szomorú

Ilyenkor az anyuka eltaszítja magától gyermekét, nem akar, vagy bátortalanul mer csak vele foglalkozni, illetve nem akarja, nem tudja, ellátni, meg sem meri próbálni. És ezek még csak az enyhébb tünetek. Sokan akár az öngyilkosság gondolatával is képesek átszadozni. Súlyos esetekben az anya veszélyes lehet önmagára és a gyermekére is, így ritka esetben orvosi segítséget igényel. Orvosok nem tudtak még pontosan rájönni, hogy ez mitől alakulhat ki, egyenlőre a hormonokra fogják ennek az állapotnak a bekövetkezését. Heves vitát vált ki az orvosok körében is a téma, mert nem tudni, hogy egy betegségről, vagy egy természetes folyamatról van-e szó.

De szerencsére ez az állapot nem tart sokáig, csak nagyon ritka esetben húzódik el több napra. Amint a kismama magabiztosságot érez a kisbaba ellátásának területén, enyhülnek a tünetek. Nagyon sok kórházban már direkt ebbe az irányba terelik a frissen szülött anyukák figyelmét, és a csecsemőgondozók, a védőnők, és a  nővérek együttes erővel az anyukák oktatására, magabiztosságának növelésére helyezik a hangsúlyt. A helyes szoptatási pozíciókat mutatják be, a fejést tanítják gyakorlatban, a baba tisztába tételét, a köldökcsonk ápolását, az öltöztetést, és a fürdetést is tüzetesen megmutatják, begyakoroltatják. Ezáltal a baby bluesnak ideje sincs előtörni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media