2024. július 12., péntek - Dalma, Izabella napja

mt

Placenta

placenta

A placenta, vagy más néven méhlepény legfontosabb feladata a hormontermelés, amely a terhesség fenntartására szolgál, ezen kívül az anyai szervezetből származó oxigéndús vért és azzal együtt a tápanyagokat szállítja a magzathoz.

A méhlepény a 12. hét környékén válik működőképessé, és a 18-20. hétre kialakul ki teljesen, de a terhesség alatt tovább növekedik. A baba születését követően néhány perccel, a szülés harmadik fázisában, a lepényi szakban születik meg. Szüléskor a súlya fél kilogramm körüli.

A placenta külsői felszíne bolyhos, így ágaznak szét a köldökzsinór erei, és ezzel kapcsolódnak az anyai keringéshez. A méhlepény megszületésével indul meg a tejtermelés, közvetlenül szülés után is van tej, mégpedig különleges összetételű, immunanyagokban dús kolosztrum.

Ha a baba rossz helyen tapad meg, esetleg közvetlenül a méhszájnál, akkor elöl fekvő babáról beszélünk, amikoris a placenta a méhszájat eltakarja, így hüvelyi szülés kizárt, teljesen biztosan császármetszéssel születik meg majd a baba.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media