2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Relaxin hormon

2023-05-15 23:27:39 - Adrienn

A terhesség során a placenta (méhlepény) termeli ezt a hormont. Fő feladata, a sárgatest szinten tartása, az anya pajzsmirigy működésének serkentése, és a magzat nemének kialakulása, nemi szerveinek fejlődése. Hatására javul a vesék és a szív vérellátása. Hozzájárul a méhnyak ellazulásához és megnyúlásához.

Szintje a terhesség 9-10. hetében éri el a maximumot, majd ezen a szinten marad. Nem jó ha emelkedik, se ha csökken. A relaxin hormon magas szintje következtében kialakulhat a terhességi ínygyulladás. Ennek megelőzésére mindenképpen javasolt teherbeesés előtt a fogak rendbetétele (fogtömés, fogkő eltávolítás), így kisebb a veszély a várandós időszakban a fokozott ínyvérzésre, gyulladásra, plakk lerakódásra. Szülés után , mikor már helyreállt a hormonháztartás, megfigyelhető ezeknek a tüneteknek a csökkenése, illetve spontán megszűnése.

Relaxin hormon

Olasz és amerikai kutatások megállapították, hogy a vizsgált betegek relaxin hormon szintjének csökkentése segíti a könnyebb lélegzést, megszünteti a légszomjat. Hagyományos korházi kezelés során, a hozzáadott relaxin csökkenti a szívelégtelenség kialakulását.

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media