2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

NST

2023-08-03 23:19:11

Az NST mozaikszó a non-stress test kifejezés rövidítéseként adódik. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítjük. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek NST vizsgálatot. A vizsgálat során (mely kb 20 percet vesz igénye) a kismama vagy az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. 2 gumipántot rögzítenek a hasára, melyek 1-1 tappancskával van ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítik a gumipánt segítségével, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel teszik, ezzel figyelik a baba aktivitását, és a szívritmusát.

ctg

A műszer az idő függvényében a méhösszehúzódásokat figyeli. Konkrétan pedig azt, hogy a magzat mozgásának hatására a méh milyen mértékben húzódik össze, illetve emiatt a baba szívverése mennyire gyorsul föl. Van olyan készülék, ahol a baba mozgását észlelve a kismamának egy gombot kell megnyomnia, de legtöbb esetben már erre nincs szükség.

Akkor kapunk jó eredményeket ha a baba aktív, mozog. Ha lassú szívritmust kapunk, akkor az bajt is jelenthet, akár azt, hogy a babának a köldökzsinór a nyaka köré van tekeredve, de lehet, hogy a baba csak alszik. Ilyenkor meg kell kísérelni a baba felébresztését. Van olyan orvos, aki a kismamát valamilyen édesség (csoki, mazsola, szőlőcukor) fogyasztására biztatja, van hogy egy rövid séta, néhány guggolás, egy kis lépcsőzés segít, de találkoztam már olyannal is, aki a mama hasát kicsit megmozgatva, egyszerűen fölkelti a gyereket odabent.

A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:

Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív.

Suspect : azaz gyanús. Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a CTG és az NST vizsgálatok között. Pusztán annyi, hogy az NST valamivel modernebb, hiszen a magzat mozgását is képes figyelni, nem szükségen az anyukának jeleznie, hogy mikor mozog, és mikor van nyugalmi állapotban a baba odabent. A kórház fölszereltségétől függ, hogy melyik műszert használja.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media