2023. február 03., péntek - Balázs napja

mt

NST

2022-08-03 23:19:12

Az NST mozaikszó a non-stress test kifejezés rövidítéseként adódik. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítjük. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek NST vizsgálatot. A vizsgálat során (mely kb 20 percet vesz igénye) a kismama vagy az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. 2 gumipántot rögzítenek a hasára, melyek 1-1 tappancskával van ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítik a gumipánt segítségével, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel teszik, ezzel figyelik a baba aktivitását, és a szívritmusát.

ctg

A műszer az idő függvényében a méhösszehúzódásokat figyeli. Konkrétan pedig azt, hogy a magzat mozgásának hatására a méh milyen mértékben húzódik össze, illetve emiatt a baba szívverése mennyire gyorsul föl. Van olyan készülék, ahol a baba mozgását észlelve a kismamának egy gombot kell megnyomnia, de legtöbb esetben már erre nincs szükség.

Akkor kapunk jó eredményeket ha a baba aktív, mozog. Ha lassú szívritmust kapunk, akkor az bajt is jelenthet, akár azt, hogy a babának a köldökzsinór a nyaka köré van tekeredve, de lehet, hogy a baba csak alszik. Ilyenkor meg kell kísérelni a baba felébresztését. Van olyan orvos, aki a kismamát valamilyen édesség (csoki, mazsola, szőlőcukor) fogyasztására biztatja, van hogy egy rövid séta, néhány guggolás, egy kis lépcsőzés segít, de találkoztam már olyannal is, aki a mama hasát kicsit megmozgatva, egyszerűen fölkelti a gyereket odabent.

A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:

Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív.

Suspect : azaz gyanús. Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a CTG és az NST vizsgálatok között. Pusztán annyi, hogy az NST valamivel modernebb, hiszen a magzat mozgását is képes figyelni, nem szükségen az anyukának jeleznie, hogy mikor mozog, és mikor van nyugalmi állapotban a baba odabent. A kórház fölszereltségétől függ, hogy melyik műszert használja.

Megosztás:
Hozzászólások
 • vadtigris21
  2010-09-19 01:43:34
  és van olyan is hogy egy kis berregő rezgéssel keltik fel a babót. :D
  olyan mint egy tusoló fej. :)
 • Adrienn
  2010-09-19 17:15:04
  :) Ilyenről még nem is hallottam. Vicces lehet. :)
 • szd87
  2010-09-22 07:23:14
  Nekem felkeltették...és az eléggé fájdalmas!A szülésznő megfogta(persze a hasamon keresztül) a fejét,meg a popiját,és megrázta...elég morbid módon!És már is felkelt a Kicsim,és persze ekkor a fájás is megugrott:)
 • Adrienn
  2010-09-22 07:50:44
  Nekem valamikor a 38. héten keltették fel ugyanígy, de nem volt fájdalmas egyáltalán.
 • Ella
  2010-10-28 14:04:35
  Nekem sem fájt, amikor Leát ébresztették. Igaz, most még nem járok CTG-re, de ha Apuka felébreszti a picit, az néha kegyetlenül fájdalmas tud lenni! Szóval minden terhesség más és más, hiába volt az elsővel vicces a keltegetés, a második baba mozgása önmagában is sokszor elég fájdalmat tud okozni (hát még amikor kívülről mozgatják!), ami abszolút nem vicces.
 • schgeorgina
  2010-10-28 14:33:53
  Vadtigris21, én azt a "tusoló fejet" csak sokkolónak hívtam. :) Mi is kaptunk belőle, de nem volt fájdalmas. Viszont először én annyira megijedtem, hogy majd' kiugrottam a székből. :) Olyan csiklandozós érzés a bőrön, meg hozzá az a zizegő hang... mint az elektromos sokkoló. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media