2023. február 03., péntek - Balázs napja

mt

Mekónium

2022-04-22 23:17:43

A mekónium más néven magzatszurok, de tulajdonképpen csak emésztett magzatvíz, mely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében. Sötétzöld színű, ragadós anyag, majdnem olyan, mint ténylegesen a szurok. Ez az újszülött első széklete, amely a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből.

Az első szoptatások alkalmával az újszülött úgy nevezett előtejet vesz magához, amely enyhén hashajtó hatású, ezáltal a bélben felgyülemlett mekónium viszonylag gyorsan távozik az újszülött bélrendszeréből.

mekónium

Előfordulhat, hogy a baba már a méhen belül is ürít mekóniumot a magzatvízbe, amely a bőrére tapad, és mivel tapadós, nyúlós az állaga, így születés után is alig lehet lemosni. Vízben ugyanis ez a mekónium nem oldódik. Ha azonban a méhen belül valami probléma lenne a babával, széklete meglazulna, akkor az a mekónium a vízben feloldódna, a magzatvizet zöld színűre festené. Ezért érdemes tehát megfigyelni az elfolyt magzatvíz színét, mert ha a terhesség utolsó szakaszában elfolyt magzatvíz színét tekintve zöld, akkor erős a gyanú, hogy a baba éppen valamilyen betegséget szedett össze, vagy időszakos, esetleg állandósult oxigénhiányos állapotot szenvedett el, így gyors beavatkozást igényelhet maga a szülés.

Szülés közben pedig nagyon kell figyelni arra, hogy a mekónium darabkái ne kerülhessenek a baba légútjába, nehogy tüdőgyulladást okozzanak.

Megosztás:
Hozzászólások
 • schgeorgina
  2010-07-01 17:48:51
  Ha először letörli a nagyját a pelenkával, lehet, hogy nem kell elhasználnia a teljes doboz popsitörlőt... :D Jaaaj, ezek a féééérfiak! :)) De fő az igyekezet! :)
 • Adrienn
  2010-07-01 22:20:30
  Igen. :) De legalább hősiesen megcsinálta. A legtöbb férfi képtelen a tisztábatételre. :)
 • Adrienn
  2010-07-01 22:24:20
  És szegény gyereknek hogy befelé állnak a lábacskái még!

  És a másfeledik perc előtt kicsivel megfigyelhetjük ezt a pipitől megvédő kúpot is, hogyan kell használni. Érdekes, hogy itt nálunk pl. ez nem terjedt el. Valószínű ügyesebben pelusozunk, mint a tengeren túlon.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media