2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

A születésnél jelentkező komplikációk hatással lehetnek a pszichénkre

2022-09-17 23:17:12

A pszichológus azt mondja, egész felnőttkorunkra kihathat, ha valami gond volt a születésünkkor, és mind az anyának, mind a gyereknek külső segítség kell a lelki krízis megoldásában. Orosz Katalin a Vendég a háznál műsorában azt tanácsolja, az anya feltétlenül forduljon szakemberhez, és beszélje ki az átélt traumát. A gyereket játékosan kell lelkileg gyógyítani. Vigyük játszóházba, ahol a szülőcsatornára hasonlító alagutakban mászkálhat, így dolgozhatja fel könnyedén a problémát.

A vendég a háznál műsorában egy édesanya beszél, akiből a szülésnél kinyomták a gyereket, más szóval kihajtották belőle. Az orvosok azt mondták, azért volt szükség a beavatkozásra, mert rátekeredett a köldökzsinór a baba nyakára, később kiderült, ez nem volt igaz. Az anya azt érezte, hogy a gyerek még nem akar megszületni, de nyomták a hasát és préselték ki belőle kicsit. A műsorban megszólaló pszichológus, Orosz Katalin szerint ez igen nagy lelki teher mind az édesanyának, mind a gyereknek, hiszen összekapcsolódik egy nagyon jó és egy nagyon rossz érzés, ezért nehéz feldolgozni. Amíg az anya nem tudja elfogadni, hogy ez történt vele és a babájával, addig ez rányomja a bélyegét az anya-gyermek kapcsolatra is, sőt a probléma úgymond beékelődik a családi kapcsolatokba.

születés

A szakember szerint az anyának érzelmi támaszt kellene találnia egy olyan szakértővel, aki együttérzéssel meg tudja hallgatni és segít neki abban, hogy feldolgozza a történteket. Ezek a negatív érzelmek, a feszültség ott van az édesanyában, akinek ezt meg kell fogalmaznia, ki kell adnia magában, hogy lecsengjen ez a rossz állapot.

Orosz Katalin szerint a kisbabák nem felejtenek, az ő számukra is megmarad ez a rossz élmény. Látszólag úgy tűnhet, hogy nincs semmi baj. Normális esetben a gyerek természetes módon jut át a szülőcsatornán, vagyis elindul magától, a műsorban tanácsot kérő anya esetében a szülés erőszakos módon zajlott le. A pszichológus szerint a kisfiúval is meg kell beszélni játékos környezetben a problémát. Akár az is megoldás, ha elmennek egy olyan játszóházba, ahol egy hosszú csatorna van. Először csak egy karikán kell átmennie, majd később az alagúton. Ha a gyerek szívesen mászkál az alagutakban, akkor ezzel a nagyon egyszerűnek tűnő módszerrel sokat megemészthet a születésénél történt traumából.

Az anyai gondoskodás nagyon sokat javíthat a helyzeten. A szakember úgy vélte, ha nem kezeljük az ilyen eseteket, egészen drámai módon bukkanhat fel később, akár a húszas, harmincas éveinkben is. A saját élménynek óriási jelentősége van – hangsúlyozta Orosz Katalin a Vendég a háznál műsorában.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
 • genetrix
  2010-06-10 13:37:57
  Ez igen érdekes! Nekem is kinyomta a doki a fiamat. Rátelepedett a hasamra úgy, hogy aztán egy ideig volt is lila foltom. A papíron rajta is van, hogy köldökzsinór a nyakán volt. Hozzá tartozik a dologhoz, hogy a Máté 5 héttel jött korábban. Én előtte hiába szóltam, hogy folyamatosan távozik a nyákdugóm (ami a szülés egyik előjele), de senki se foglalkozott vele! 4 napig ment a nyákdugóm és akkor éjjel szültem meg, amikor szóltam, de senki sem vizsgált meg. Baromi hamar tágultam. Másfél óra alatt lezavartuk a szülést. Azt hiszem, nem volt időm sem elég, hogy felfogjam mi történik. Én a szülésemkor igazából nem éreztem rossz dolgot, hamar meg volt és a doki is normális volt. Nekem a rossz csak azok után jött és persze a kisfiamnak, akinél 2-3 órásan észleltek légzési problémát és inkubátorba tették. 8 órán keresztül szólogattam a nővéreket és dokikat, hogy mikor hozzák ki a fiamat. 8 óra múlva közölte a kórház védőnője,hogy inkubátorban van. Nem értem miért nem mondták el azonnal. Miért kellett ennyi ideig idegelni! Aztán megjött apa a kórházba és elmentünk megnézni a kisfiam. Épp csak megsimogathattam. Aztán átvitték egy másik kórházba, mert itt nem volt koraszülött osztály. Én nem mehettem vele, mert nem volt hely a másik kórházban. Ez szintén egy trauma volt. 3. és 4. napon elmehettem meglátogatni, 4. napon szopizhatott először, majd az 5. napon hozták vissza. VÉGRE! Aztán jött a következő probléma, a Máté nem tudott szopizni. Nem is tanult meg rendesen. Ezért is cseszegettek. Szóval én úgy érzem, hogy sok minden nem volt okés a szülés után. Lehet, hogy butaság, de úgy érzem, hogyha egy bababarát kórházban szültem volna és azonnal odaadják, nem alakult volna ki nála légzési nehézség. Lehet hülyeség, de az anyai szívem ezt súgja. Aztán pár hónapja kiderült, hogy van egy kis depresszióm. Aztán hogy ez felszínre tört és sok mindenkivel beszéltem erről, így úgy érzem, sikerült túl lépnem a depin. Igaz még most is elbőgöm magam, ahogy vissza emlékszem ezekre. Köszönet mindenkinek azért, mert meghalgatott akkor és persze most is! Mindenkinek ajánlom, hogy ha egy kicsit is rosszul érzi magát, mindenképp keressen valakit, akivel beszélhet erről! vagy egy szakembert, vagy minimum egy barátnőt, aki meghallgatja!
  Apropó henger.... van két sátrunk, amik közzé van hozzá egy henger, amin át lehet menni egyik sátorból a másikba. Máté imádja, nagyon sokat el tud játszani benne. :)
  Bocsi ha hosszú lettem!!!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media