2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

A születésnél jelentkező komplikációk hatással lehetnek a pszichénkre

A pszichológus azt mondja, egész felnőttkorunkra kihathat, ha valami gond volt a születésünkkor, és mind az anyának, mind a gyereknek külső segítség kell a lelki krízis megoldásában. Orosz Katalin a Vendég a háznál műsorában azt tanácsolja, az anya feltétlenül forduljon szakemberhez, és beszélje ki az átélt traumát. A gyereket játékosan kell lelkileg gyógyítani. Vigyük játszóházba, ahol a szülőcsatornára hasonlító alagutakban mászkálhat, így dolgozhatja fel könnyedén a problémát.

A vendég a háznál műsorában egy édesanya beszél, akiből a szülésnél kinyomták a gyereket, más szóval kihajtották belőle. Az orvosok azt mondták, azért volt szükség a beavatkozásra, mert rátekeredett a köldökzsinór a baba nyakára, később kiderült, ez nem volt igaz. Az anya azt érezte, hogy a gyerek még nem akar megszületni, de nyomták a hasát és préselték ki belőle kicsit. A műsorban megszólaló pszichológus, Orosz Katalin szerint ez igen nagy lelki teher mind az édesanyának, mind a gyereknek, hiszen összekapcsolódik egy nagyon jó és egy nagyon rossz érzés, ezért nehéz feldolgozni. Amíg az anya nem tudja elfogadni, hogy ez történt vele és a babájával, addig ez rányomja a bélyegét az anya-gyermek kapcsolatra is, sőt a probléma úgymond beékelődik a családi kapcsolatokba.

születés

A szakember szerint az anyának érzelmi támaszt kellene találnia egy olyan szakértővel, aki együttérzéssel meg tudja hallgatni és segít neki abban, hogy feldolgozza a történteket. Ezek a negatív érzelmek, a feszültség ott van az édesanyában, akinek ezt meg kell fogalmaznia, ki kell adnia magában, hogy lecsengjen ez a rossz állapot.

Orosz Katalin szerint a kisbabák nem felejtenek, az ő számukra is megmarad ez a rossz élmény. Látszólag úgy tűnhet, hogy nincs semmi baj. Normális esetben a gyerek természetes módon jut át a szülőcsatornán, vagyis elindul magától, a műsorban tanácsot kérő anya esetében a szülés erőszakos módon zajlott le. A pszichológus szerint a kisfiúval is meg kell beszélni játékos környezetben a problémát. Akár az is megoldás, ha elmennek egy olyan játszóházba, ahol egy hosszú csatorna van. Először csak egy karikán kell átmennie, majd később az alagúton. Ha a gyerek szívesen mászkál az alagutakban, akkor ezzel a nagyon egyszerűnek tűnő módszerrel sokat megemészthet a születésénél történt traumából.

Az anyai gondoskodás nagyon sokat javíthat a helyzeten. A szakember úgy vélte, ha nem kezeljük az ilyen eseteket, egészen drámai módon bukkanhat fel később, akár a húszas, harmincas éveinkben is. A saját élménynek óriási jelentősége van – hangsúlyozta Orosz Katalin a Vendég a háznál műsorában.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media