A magzatvíz
A magzatvíz (liquor amnii) semleges vegyhatású, édeskés illatú, vízszerű, színtelen
folyadék, amelyet a magzatburok belső rétege (amnion) és a köldökzsinór (funiculus
umbilicalis) választ ki a 20. terhességi héttől. Részben a méhlepényből -
így tulajdonképpen az anyai vérből - eredő folyadékból áll, valamint a magzat vizeletéből
is. A magzatvíz a magzat körül gyűlik össze, amelyet az lenyel (300-600 ml/kg/nap), mintegy tanulva a
légző és nyelő mozgásokat. A magzatvíz három óránként cserélődik, kisebb
részben a magzat bélrendszerén át, nagyobb részben az amnionon át szívódva fel.
Mennyisége a terhesség előrehaladtával nő, tetőpontját a 36. hét körül éri el,
ekkor átlagosan 1000-1500 ml között mozog. Ezt követően mennyisége a szülésig
700-1000 ml közé csökken.

A magzatvíz funkciója:
- A köldökzsinór védelme a megtöretéstől és az összenyomódástól,
- a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól,
- védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől,
- védelem a kiszáradástól,
- optimális fejlődési környezet biztosítása,
- szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése,
- az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt.
Forrás: Wikipédia