2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Egy csodálatos szülésért

2023-05-12 23:08:23

A jó szülésélmény kulcsa az önbizalom. Azok a nők, akik pozitív szülésélménnyel gazdagodtak, elmondták, hogy büszkeséggel és elégedettséggel töltötte el őket teljesítményük, és ez nem függött össze a fájdalom mértékével, vagy a vajúdás hosszával. A szülést azóta is mérföldkőnek tekintik, ahonnan önbizalmat, energiát és egy teljesebb, szebb önképet kaptak.

baba

Bruncsák Anna - egy várandósság- és szülés-felkészítő tanfolyam szerzője - felkészíti az olvasókat néhány jótanáccsal és egy rövid videóval, hogy a lehető legtöbb anyuka részesüljön a pozitív szülés élményében.

Anna azokat a tényezőket sorolja fel, amik hozzásegítenek egy csodálatos szülséhez. Ezek pedig a következők:

 • A tájékozottság növeli az önbizalmat.
 • A felkészültség az alternatív megoldásokra.
 • A döntéshozó képesség, a lehetőség a döntéshozásra, valamint a pozitív magatartás szülés közben, ami abból áll, hogy ismered a szülés fiziológiáját, meg tudod magyarázni, hogy mi történik veled.
 • Tudtára adod másoknak, hogyan segíthetnek neked.
 • Mindent megteszel azért, hogy kipihenten kezdd a vajúdást.
 • Mélyen, egyenletesen és nyugodtan lélegzel, laza vagy.
 • A légzést energiaforrásként használod. Kilégzéskor kifújsz minden feszültséget. A légzést fókuszpontként használod.
 • Tudod hogyan kell ellazítani a tested, és megtartani a nyugodt állapotot.
 • Követed az ösztöneidet. Pozíciót és tevékenységet váltasz, amikor szükségét érzed.
 • Koncentrálsz minden mozzanatra. A belső történésekre összpontosítasz, és arra, hogyan segítheted a folyamatot. Úgy érzed, hogy "tudom, mit csinálok".
 • Elmondhatod, hogy "nem feltétlenül élvezem azt, ami történik, de egész jól boldogulok".
 • Megőrzöd a humorérzéked.

A filmben az oktatónő a következő útravalóval indítja el a szülésre készülő anyukákat:

Alakíts ki magadnak egy ismétlődő ritmust és rituálét. A ritmust szolgáltathatja a légzés, mozgás, zene, stb. Minden ritmusos tevékenység segíti az ellazulást és a befelé fordulást, ezért minden vajúdó kismama ösztönösen a ritmusba kapaszkodik a nehéz pillanatokban. Hintázik, táncol, ritmusosan lélegzik, ritmusosan nyöszörög, vagy énekel. A rituálé azt jelenti, hogy újra meg újra ugyanazt a magatartásformát ismétled a fájások alatt.

Ahogy nehezedik a vajúdó nő dolga, kialakít magának egy biztos pontot, amibe kapaszkodhat, ha erőre és kitartásra van szüksége. Ha megtaláltad ezt az erőforrást, akkor újra meg újra használhatod, hogy átsegítsen a fájáson.   Használj stresszoldó- és szülést megkönnyítő relaxációs technikákat! Törekedj a nyugalomra, relaxálj! Nyugodt állapotban a nő nem küzd a fájások ellen, hanem elfogadja azokat, és testileg, lelkileg együttműködik. Nem érez feszültséget, félelmet, hanem befelé fordul, és a vajúdásra koncentrál. A félelem, fáradtság, fájdalom, tehetetlenség, megalázottság és veszélyérzet hátráltatják a vajúdást, és lehetetlenné teszik a jó szülésélményt. A fenti példákkal küzdhetsz ellenük.

Érdekes megemlíteni, hogy a tágulás folyamata visszafordítható. Ha a nő hirtelen valami kellemetlen élménnyel szembesül, félelem, szorongás keríti hatalmába, adrenalin kerül a véráramba, melynek magas szintje blokkolja a tágulás folyamatát. Ha a kismama nyugodt és felszabadult, könnyebben felszabadulnak a szülés hormonjai, amelyek a gyorsabb tágulást és a fájdalomérzet csökkenését eredményezik.   Ha a kismama el tudja engedni magár vajúdás közben, úgy nevezett endorfin ködbe kerül, amelyben egészen másképp éli meg a fájdalmat, mint normálisan.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media