2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

15. hét odabent

A baba méretei a 15. héten

Ülőmagassága 8,6 centiméter, teljes hossza 13-14 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 50-100 gramm. (5-10 dekagramm, párizsiból is kevéske.) A súlya miatt még ebben az időszakban nem kell aggódni, ha nem pontosan annyi, mint a nagy könyvben meg van írva, hiszem napok alatt is rengeteget változik, nő, gyarapszik. Nem mindegy, hogy a 15. hét melyik napján méri az orvos. A mellkasának átmérője 2,7-3 centiméter.

A baba változásai a 15. héten

A pocakodon keresztül is hallja a hangokat, zajokat, dallamokat. Kezd barátkozni a hangok változásaival. A mama beszéde megnyugtatja, Apa hangja még ismeretlen neki, de lassan hozzászokik, erős zajoktól megijed, összerezzen. Ideje beszerezned amolyan zenélő kütyüt, aminek a dallamához már most elkezdheted hozzászoktatni. Arra a dallamra születése után is emlékezni fog, és segíti majd a megnyugvásban egy-egy zaklatottabb napon.

15. hét

Egyébként a kicsi vígan lubickol odabent. Helye van bőven, így ügyesen gyakorolja a forgolódás, nyújtózkodás művészetét. Járóreflexe már mostanra kialakult. Ha a pici tappancsa a magzatburok belső falához ér, akkor akaratlanul is lépdelni kezd. De nem csak a lábacskáit használja, hanem gyakorolja a fogóreflexet is, képes marokra fogni a köldökzsinórt, illetve egy-egy arra tévedt testrészt. Képes az ujját szopizni, már most gyakorolja a szopómozdulatokat.

Bőre még vékonyka, zsírpárnái nincsenek, így a bőre alatt futó vérerek vörösre festik az egész kis testecskét. Ezen a vékony bőrön elkezd növekedni a baba szőrzete. Pici, pihés haja, szemöldöke lesz, és az egész testét beborítja lassan a magzati szőr, a lanugó. Fő szerepe a magzati szőrnek, hogy a magzatmáz ezen képes megtapadni, ezáltal a baba bőre nem ázik fel a magzatvízben.

Amit a kismama érez

Ha mázlista vagy, akkor mostmár teljesen elmúlt minden émelygés. Most következik a várandósság boldog, felhőtlen időszaka. Ettől a héttől már érezheted a baba mozgását, amiket még könnyen összekeverhetsz a bélmozgásokkal. Tapasztalt anyukák már tudják, hogy mire kell figyelni, az elsőszülők még bizonytalanok. Valahogy úgy lehetne megfogalmazni ezt az egész érzést, mintha buborékon lovagoló pillangó bontogatná szárnyait. Ha nagyon figyelsz, rá fogsz ismerni.

Megfigyelheted azt is, hogy a mocorgások leginkább étkezések után, közben jelentkeznek, s leginkább akkor, amikor az ember a desszertnél jár, és valami édeset eszik. Az oka egyszerű: A baba reagál az anyai vér megemelkedett vércukrára, és/vagy felébresztik a bélmozgások, és/vagy meghallja az emésztéssel járó gyomorkorgást.

115. hét

Az anya változásai


A normál nadrágjaid lassan elkezdenek szűknek bizonyulni. Nem ciki egyáltalán, ha már a 15. héten kismamanadrágot kezdünk viselni. Bár, sokan még csak előszedik egy számmal nagyobb nadrágjaikat. Érdemes lassan szétnézni a kismamaruha piacon. Nagyon széles a választék, biztosan mindenki talál ízlésének megfelelőt.

A hasad nem igazán növekedett még meg az eredetihez képest, csak belül a méh nagysága változott meg olyan módon, hogy normál, nem kismamáknak készült nadrág éppen a legrosszabb helyen szűk, és leüléskor sem enged ennyit, amennyire szükség lenne. Nem csoda, hiszen odabent a méhed már grapefruit nagyságúra nőtt.

A szeméremtájékon egy halvány vonal kezd kialakulni, ami a szeméremdombtól a köldökig tart. A terhesség folyamán ez a vonal egyre inkább besötétül a benned zajló hormonális változások hatására.

Nem csak ez a vonal erősödik meg, de a mellbimbód színe is elmélyül, sötétebb lesz. Ezen fölül, ha sokat vagy napon, előbújhatnak pigmentált foltok is az arcodon, válladon, mellkasodon, de ne aggódj, a szülés után minden visszaáll lassan az eredeti formádra.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media