2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

16. hét

A baba méretei a 16. héten

Ülőmagassága 9,7 centiméter körül lehet, teljes hossza akár a 16 centimétert is elérheti. Súlya hozzávetőleg 80-85 gramm. Combcsontja 1,8 centiméter hosszú, fejátmérője 3,5-3,9, mellkasának átmérője 2,9-3,1 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 16. héten

Selymes szőröcskék kezdenek nőni a bőrén. Ez az úgy nevezett lanugó, amely elősegíti a magzatmáz megtapadását a magzat, a baba testén, hogy a magzatvíz ne tudja feláztatni a vékonyka bőrét. Ez a magzatszőr még születés után is gyakran jelen van a baba bőrén, de lassan elhullajtja majd.

Ezzel egy időben megjelennek az egyéb, megszokott helyeken is a szőrök. Szempillája, szemöldöke, haja is növekedésnek indul.

Már kialakultak az apró csontocskák, és a picinyke ízületek. már tudja mozgatni kezét-lábát. Az ujját már a szájába tudja venni, és képes szopómozdulatokat végezni.

16. hét

A fülek már megkezdték az útjukat, a nyakról tartanak a helyük felé, a fej két oldalára.

A magzat nemét már egy jól sikerült ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani. Persze ehhez nem csak a szerkezet pontossága szükséges, hanem a pocaklakó jó fekvése is. Sokan még a térdüket sem hajlandóak szétnyitni a kíváncsi szemek előtt.

Már az ultrahang-vizsgálatokon is jól megfigyelhető, hogy a baba mikor üríti a hólyagját, és mikor van tele. Általában 40-50 percenként engedi a hólyag tartalmát a magzatvízbe. Emiatt viszont egyáltalán nem kell aggódni, hiszen a magzatvíz folyamatosan cserélődik, tisztul.

Az ujjacskák végén megjelentek a körmök, amelyek még ugyan papír vékonyak, mégis előfordul, hogy a baba összekarmolt arccal érkezik meg a nagyvilágba. Levágni a baba körmét viszont nem kell ez esetben sem, hiszen még magától letörik néhány hétig. Ha nagyon karcolja a pofiját, akkor jobb, ha inkább kis kesztyűt húzunk rá.

Amit a kismama érez

Ha már nem először van baba odabent, akkor jó eséllyel érezheti a mama már a magzat mozgását. Az először szülők még gyakran összetévesztik ezt a mocorgást a bélmozgással, de a 22. hétig már minden kismama biztosan be tudja azonosítani ezeket a rugdosásokat, nyújtózkodásokat.

A hátad, derekad lassan megérzi a pocakodban megnövekedett súlyt. nagyon fontos, hogy mindig ügyelj a helyes testtartásra, végezz háterősítő tornagyakorlatokat, erősíts fokozatosan, hogy a terhesség végén se legyenek hát-, vagy gerincproblémáid. Ülés közben például érdemes egy kispárnával megtámasztani a derekadat lassan.


16. hét

Az anya változásai

A pocak már nem csak fejben létezik, hanem már lassan láthatóvá is válik. Már bizton mondhatjuk, hogy az összes eddig hordott ruha szűknek bizonyul, és ideje valami csinos kismamaholmit vásárolni. Ennek nem csak kényelmi oka van, hanem a babának is az a jó, ha nem nyomja kívülről semmilyen ruhadarab a mama pocakját.

Köldöktől a szeméremdombig egy vékony, pigmentált csík jelenhet meg. Ez az úgy nevezett linea nigra, mely a pocakos időszak végéig megmarad, de a szülést követően, a hormonháztartás helyrebillenésével lassan elhalványodik, míg végül teljesen eltűnik.

Ugyanez igaz a napfoltokra is. Általában az arcon, a homlokon jelennek meg a napsütés hatására. És ugyanúgy a szülést követően lassan elmúlik. Viszont ezekkel a foltokkal vigyázni kell, mert, ha napra megyünk, akkor tovább sötétedik a színe, mérete pedig tovább növekszik.

Vizsgálatok a 16. héten

A terhesség betöltött 16. és 18. hete között az anyai vérből meghatározzák az AFP mennyiséget. Az anyai vérben mért AFP szintje normális esetben 0,8 és 2,5 MoM közé esik. Ezen érték fölött velőcső záródási rendellenességek kockázata növekszik meg, és a normál érték alatt pedig a kromoszómarendellenességek gyanúja magas. Itt is hangsúlyoznám, hogy csak a gyanú magas. Minden gyanús értéket újabb vizsgálatok követnek, és még azok sem 100% biztosak, úgyhogy az első rossz hír hallatán nem kell azonnal megijedni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media